Ο Μάρκο Τζερβάζιο είναι ένας ταλαντούχος Ιταλός σχεδιαστής και σεναριογράφος. Το 1996, γνώρισε τον Τζιοβάν Μπατίστα Κάρπι, ο οποίος εκτίμησε πολύ το σχεδιαστικό του στυλ και τον εισήγαγε στην Ακαδημία Ντίσνεϋ, από όπου και αποφοίτησε τον Ιούνιο του 1997. Την ίδια χρονιά δημιούργησε την πρώτη του ιστορία για την Ντίσνεϋ. Από τότε, συνεργάζεται στενά με την Walt Disney Company Italia, δημιουργώντας πολλές ιστορίες ως σχεδιαστής, αλλά και ως σεναριογράφος. Από τότε έχει συμμετέχει σε μεγάλα πρότζεκτ όπως στο PKNA (Οι Νέες Περιπέτειες του Φάντομ Ντακ), έχει σχεδιάσει και γράψει την παρωδία The Top Ranger (Μίκυ Ρένητζερ, Μίκυ Μάους 32 (Β΄ Περίοδος)), έχει σχεδιάσει πολλές ιστορίες με τον Φάντομ Ντακ αλλά από το 2012 κεντρικός ρόλο έχει πλέον η σειρά Φαντομίας – Οι Συναρπαστικές Περιπέτειες Ενός Αριστοκράτη Λωποδύτη.

ΚΟΜΙΞ #4 Β΄Περίοδος

Στην Ελλάδα τον γνωρίσαμε μέσα από τις ιστορίες του Φάντομ Ντακ που διαβάζαμε στο περιοδικό Αλμανάκο. Η σειρά με τις ιστορίες του Φαντομία άρχισε το 2014 στο περιοδικό ΚΟΜΙΞ και αργότερα συνεχίστηκε στο περιοδικό Μίκυ Μάους (όπου μπήκαν και ιστορίες που προηγούνται της σειράς). Έτσι έγινε ακόμα πιο γνωστός στο κοινό. Δημιούργησε το δικό του σύμπαν που συνδέεται με τον σύμπαν του Μπαρκς και του Ρόσα! Έχει γράψει και ιστορίες με τον Μίκυ. Από τις πιο πρόσφατες είναι η παρωδία Μίκυ Ρέηντζερ που διαβάσαμε στο Μίκυ Μάους Β΄ Περίοδος #32. Έχει σχεδιάσει και 2 ιστορίες για τη σειρά Επιθεωρητής Μίκυ Μάους. (Μεγάλα Σήριαλ # 13) Περισσότερες πληροφορίες στην ΚΟΜΙΞ Wiki.

Η παρακάτω συνέντευξη ή καλύτερα να πούμε συνομιλία έγινε στο Discord της ΚΟΜΙΞ Wiki στις 22 Σεπτεμβρίου. Ευχαριστούμε πολύ όλους όσους βρίσκονταν στο chat, όπως φυσικά και τον Μάρκο Τζερβάζιο που μας έκανε την τιμή να ανταποκριθεί στην πρόσκλησή μας. Παρακάτω μετέφρασα τις ερωτήσεις που έγιναν στα ελληνικά ώστε όλοι να έχουν την δυνατότητα να τις διαβάσουν.

Μάρκο Τζερβάζιο: Καλησπέρα σε όλους!

Γεια Μάρκο, και σε ευχαριστώ ξανά που είσαι μαζί μας. Ο Φαντομίας έχει σχεδιαστεί από άλλους δημιουργούς με διαφορετικό παρουσιαστικό. Για παράδειγμα ο Mårdøn Smet τον απεικόνισε έτσι όπως στην εικόνα. Ο δικός σου Φαντομίας όμως φαίνεται να είναι αυτός που δημιούργησε ο Σκάρπα. Ποια είναι η γνώμη σου για τους άλλους «Φαντομίες» από τους άλλους δημιουργούς; (αν έχεις διαβάσει ποτέ τις ιστορίες τους)

Μάρκο: Γνωρίζω τις άλλες ιστορίες και τους άλλους Φαντομίες! Νομίζω όμως ότι είναι αρκετά διαφορετικοί από τον δικό μου Φαντομία αλλά και από αυτόν που είχε ο Γκουίντο Μαρτίνα στο μυαλό του. Βεβαίως στην εμφάνιση αλλά ακόμα και στον χαρακτήρα και στο υπόβαθρο τους. Δεν αναπαριστούν λοιπόν τον κλέφτη αριστοκράτη όπως εγώ τον αντιλαμβάνομαι.  Αυτός ο Φαντομίας (της εικόνας) δεν είναι ο Λόρδος Κουάκετ.

Έχεις σκεφτεί στις μελλοντικές σου ιστορίες ο Φαντομίας να κάνει ένα ταξιδάκι στην Ελλάδα;

Μάρκο: Βασικά αυτές τις μέρες γράφω τις νέες περιπέτειες του Φαντομία. Και υπάρχει η ιδέα να κάνει ένα ταξιδάκι στην Ευρώπη… Ίσως κάνει μια στάση στη χώρα σας. Θα δούμε. 

Στον κατάλογο του The Comic Con της Θεσσαλονίκης (κρίμα που δεν κατάφερες να μας επισκεφτείς παρεμπιπτόντως), έβαλες τον Φαντομία μπροστά από το Σιντριβάνι της πόλης. Ποιος ήταν ο λόγος που διάλεξες το συγκεκριμένο μνημείο;


Μάρκο: Βρήκα διάφορες εικόνες της όμορφης σας πόλης. Αλλά είδα ότι σχεδόν όλοι οι άλλοι σχεδιαστές είχαν σκιτσάρει τον Πύργο. Έτσι είπα, να αφήσω τον Πύργο και να κάνω κάτι διαφορετικό! Ας περάσουμε στο Σιντριβάνι που είναι επίσης ένα σύμβολο της ζωής.

Γεια Μαέστρο!!! Παρατήρησα ότι πρόσφατα αρχίσες να φτιάχνεις ιστορίες που χωρίζονται σε 2 μέρη (δηλαδή ιστορίες με περισσότερες σελίδες). Θα συναντήσει ο Φαντομίας τον θείο Σκρουτζ σε μια τέτοια ιστορία στο μέλλον; Κάνω αυτήν την ερώτηση καθώς πιστεύω ότι η προηγούμενη τους συνάντηση στην ιστορία «Ο Κλέφτης & ο Μεγιστάνας» είχε καλές προοπτικές αλλά δεν υπήρχαν περιθώρια για να αναπτυχθεί.

Μάρκο: (spoiler) Θα είσαι χαρούμενος να μάθεις ότι στην Ιταλία μόλις εκδόθηκε η ιστορία για την οποία μιλάς! «Οι Δυο Εκδικητές», ένα crossover σε δυο μέρη με την φιλική συμμετοχή του θείου Σκρουτζ. Και σε μελλοντικές ιστορίες πέρα αυτής θα υπάρχει αυτή η ευκαιρία.

Το ταξίδι του Φαντομία θα τελειώσει κάποια στιγμή αφού θα εξαφανιστεί. Έχεις σκεφτεί την ιδέα αυτός και οι φίλοι του να αποσυρθούν αλλά να έχουν μια κανονική ζωή στο παρόν του Ντόναλντ Ντακ; Μέσω ταξιδιού στο χρόνο εννοώ. Ή ο Φαντομίας θα μπορούσε να ταξιδέψει σε ένα μέλλον μακρινό από του Ντόναλντ και να αποκτήσει νέα ζωή εκεί; Έχεις σκεφτεί δηλαδή πως η ιστορία του θα τελειώσει ή θα ξεκινήσει πάλι με διαφορετικό τρόπο; Αυτό βασικά ρωτάω.

Μάρκο: Έχω σκεφτεί τον τέλειο τρόπο για το πως και πότε θα τελειώσει η ιστορία του Φαντομία. Οι περιπέτειες του Φαντομία λαμβάνουν χώρα από το 1920 μέχρι το 1930 και αυτή τη στιγμή, (στην Ιταλία) είμαστε λίγο-πολύ στην μέση του ταξιδιού μας. Θα υπάρξουν περισσότερα να ειπωθούν για τον κλέφτη αριστοκράτη, αλλά κάποια στιγμή (δεν ξέρω πότε…) θα βάλω τη λέξη «τέλος» και αυτή θα είναι μια ιστορία που θα αφήσει εποχή!

Λατρεύω την δουλειά σου Μάρκο, και αναμένω τις μελλοντικές σου ιστορίες! Είναι υπέροχο που είσαι εδώ. Αλλά, η συνάντηση του Σκρουτζ με τον Φαντομία στο παρελθόν δεν θα επηρέαζε πως ο Σκρουτζ ένιωσε για τον Φάντομ Ντακ όταν τον πρωτογνώρισε στο παρόν (στις ιστορίες της δεκαετίας του’60); Δεν θα έπρεπε να αναρωτιέται πως ο Φαντομίας είναι ακόμα ζωντανός, παρά να θεωρήσει τον Φάντομ ως ένα νέο «κακόβουλο» άτομο;… ΩΩ, Πόνεσε το κεφάλι μου..

Μάρκο: Ο θείος Σκρουτζ δεν είναι τόσο έκπληκτος που βλέπει τον Φαντομία στο παρόν (το μέλλον για τον Φαντομία) γιατί είναι συνηθισμένος στα πάντα αλλά και επειδή αυτή τη στιγμή τον ανησυχεί περισσότερο το γεγονός ότι ο Φαντομίας κλέβει το σβώλο χρυσού σε μέγεθος αυγού χήνας! Αλλά ο Σκρουτζ θυμάται την συνάντηση τους στο παρελθόν και είναι πράγματι αυτή συνάντηση που τον ωθεί να εμπιστευτεί τον κλέφτη αριστοκράτη. Ακόμα, κατά τη δεκαετία του ’60 γνωρίζει ήδη τον Φαντομία αλλά για κάποιο λόγο που θα δούμε, δεν θυμόταν τα πάντα…

Μπορεί η Ντόλυ Πάπρικα να έχει κάποια σχέση με την Νταίζυ Ντακ; Να είναι πρόγονος της; Ή το επώνυμο είναι απλά σύμπτωση;

Μάρκο: Δεν υπάρχουν συμπτώσεις στον κόσμο του Φαντομία ????

Θα συμμαχήσουν ο Φάντομ Ντακ και ο Φαντομίας ξανά στο μέλλον;

Μάρκο: Ίσως ????

Γεια σας, είμαι φαν της Ιταλικής Σχολής Disney, για πολλά πολλά χρόνια. Πιστεύω ότι οι χαρακτήρες της είναι πιο πλαστικοί και αστείοι. Θα ήθελα να μάθω εάν το κόμικ ανήκει στον σεναριογράφο ή στον σχεδιαστή; Ο σεναριογράφος δίνει το σενάριο του σε σχέδια ή σε κείμενο;

Μάρκο: Το κόμικ, οι σελίδες του ανήκουν στον σχεδιαστή. Ο σεναριογράφος γράφει το θέμα και μετά το σενάριο, σελίδα σελίδα και το δίνει μετά στον σχεδιαστή. Αλλά στην περίπτωση μου, κάνω τα πάντα μόνος μου.

Δεν δίνεις στον εκδότη τις σελίδες έτσι και αλλιώς; Ή εξαρτάται από τον εκδότη και μερικές φορές τις κρατάς;

Μάρκο: Οι σελίδες μου παραδίδονται στον εκδότη.

Θα κάνω μια αναφορά και όχι ερώτηση… Σκεφτόμουν ότι θα ήταν ωραίο ο Έβερετ Δάρβιν από το PKNA να είναι ο γιος του Τζων Κουάκετ και της Ντόλυ Ντακ αλλά ανήκει σε διαφορετικό σύμπαν…

Μάρκο: Ναι, είναι μια άλλη ιστορία και διαφορετικό σύμπαν.

Ερώτηση για τα αγγλικά ονόματα. Οι σκέψεις σου για τα διάφορα ονόματα που υπάρχουν για τον Φάντομ Ντακ και τον Φαντομία; Ο πρώτος έχει αναφερθεί ως  Duck Avenger, Phantom Duck και Superduck ενώ ο τελευταίος ως Phantomius και το πιο περίεργο Phantomallard. Ποια είναι τα αγαπημένα σου;

Μάρκο: Τα αγαπημένα μου πέρα από τα κανονικά είναι τα Phantom Duck και Phantomius.

Πέρα από τα Ντίσνεϋ κόμικς, ποια άλλα κόμικς επηρέασαν το στυλ σου;

Μάρκο: Λατρεύω τον Αστερίξ του Ουντερζό και ακολουθώ το Γαλλικό χιουμοριστικό στυλ πάρα πολύ.

Έχεις στείλει καμιά από τις ιστορίες σου με τον Φαντομία, ειδικά κάποια από αυτές που δείχνουν ότι ανήκουν στο σύμπαν Μπαρκς-Ρόσα, στον Ντον Ρόσα ώστε να πάρεις τη γνώμη του; Έχει σχολιάσει τη δουλειά σου; Θα είναι αξιοθαύμαστο για αυτόν να μάθει ότι κάποιος κρατάει το σύμπαν του ζωντανό!

Μάρκο: Συνάντησα τον Ντον Ρόσα στο Naples Comic Strip Festival. Δεν μιλήσαμε, απλά χαιρετηθήκαμε.

Αλλά ένας δημοσιογράφος του έκανε την εξής ερώτηση: «Ποια είναι η γνώμη σας που ο Τζερβάζιο παραθέτει το σάγκα (Ο Βίος και η Πολιτεία του Σκρουτζ Μακ Ντακ) σου στη σειρά του με τον Φαντομία;»

Ο Ντον Ρόσα απάντησε ότι δεν το ήξερε! Ένας άνθρωπος λακωνικός, αλλά με πολλά σχέδια.

Έχεις σχέδια για ιστορίες που θα συμβαίνουν στο σύμπαν Μπαρκς-Ρόσα αλλά δίχως τον Φαντομία και την παρέα του; Με λίγα λόγια ιστορίες εκτός της σειράς.

Μάρκο: Το σκέφτομαι! Βασικά έχω ιστορίες ΜΕ τον Φαντομία που θα καλύψουν και τον Ρόσα και τον Μπαρκς.

Ποιος θα έλεγες ότι είναι ο αγαπημένος σου χαρακτήρας από το σύμπαν του Φάντομ Ντακ;

Μάρκο: … Ο Φάντομ Ντακ! ????

Έχεις κανένα ενδιαφέρον διαγραμμένο υλικό που θα μπορούσες να μοιραστείς μαζί μας; Ιστορίες που δεν έγιναν αποδεχτές ή τις οποίες εγκατέλειψες αργότερα χαρακτήρες που αφαίρεσες από την τελική εκδοχή μιας ιστορίας, πράγματα που κάποτε σκεφτόσουν να κάνεις διαφορετικά σε μια ιστορία…

Μάρκο: Είχα προσθέσει μια φωτογραφία της Ντέλλα Ντακ, αδερφής του Ντόναλντ σε ένα πάνελ αλλά αφαιρέθηκε. Ακόμα, θα ήθελα να δημιουργήσω μια ιστορία με έναν πιο γερασμένο Φαντομία… Αλλά κάτι τέτοιο αυτή την στιγμή δεν είναι δυνατό.

Ποια η γνώμη σου για τις Παπιοπεριπέτειες 2017;

Μάρκο: Οι Παπιοπεριπέτειες και το Topolino είναι 2 δρόμοι που διαφορετική κατεύθυνση!

Θα έχει ο Κύρος την ευκαιρία να συναντήσει τον προπάππου του σε κάποια μελλοντική ιστορία;

Μάρκο: Προσδοκώ ότι ο Κοπέρνικος θα συναντήσει τον γιο του σε μια μελλοντική ιστορία! Όσο για τον Κύρο θα δούμε ????

Ποιοι Disney δημιουργοί είναι αυτοί που σε επηρέασαν;

Μάρκο: Ο Τζόρτζιο Καβατσάνο πρώτος από όλους! Και οι Κάρπι και Σκάρπα.

Από όλα τα Disney κόμικς στα οποία έχεις δουλέψει, ποιο θεωρείς ως αγαπημένο σου;

Μάρκο: Νομίζω οι ιστορίες με τον Φαντομία και ο «Μίκυ Ρέηντζερ».

Σχέδια για κάποια μελλοντική παρωδία πέρα από τον «Μίκυ Ρέηντζερ»;

Μάρκο: Έχω μια ιδέα αλλά δεν ξέρω αν είναι εφικτή η υλοποίησή της. Μου αρέσει ο Ρομπέν των Δασών.

Ο ανιψιός του Κύρου, ο Νεύτωνας δεν εμφανίζεται στο Γενεαλογικό Δέντρο της Οικογένειας Γρανάζη… Ούτε και οι πρόγονοι του από την ιστορία «Μια Λαμπρή Ιδέα» ή ο αγρότης ξάδερφος του από την ιστορία «Το Θαυματουργό Τονωτικό».

Ποιες από αυτές ήταν παραλείψεις και ποιες ήταν συνειδητές επιλογές; Επίσης, ποια άποψη έχεις για το ζήτημα των αδελφών του Σκρουτζ; Ο Γεδεών ή/και ο Papirone (ο δίδυμος αδερφός του θείου Σκρουτζ από τον Γκούιντο Μαρτίνα)  υπάρχουν κατά την άποψή σας στο δικό σας σύμπαν των Ντακ; Ο θείος Λούφας του Ουίλιαμ Βαν Χορν;

Μάρκο: Το οικογενειακό μου δέντρο της Οικογένειας Γρανάζη σταματάει στον Κύρο και τον ξάδερφο του, οπότε δε συμπεριέλαβα τον ανιψιό του, τον Νεύτωνα. Δεν έλαβα υπόψιν τους άλλους 2 προγόνους. Για μένα υπάρχει ο Γεδεών Μακ Ντακ. Δεν γνωρίζω δυστυχώς τον Λούφα.

gideon_0
Λούφας_Μακ_Μπακ

Οκ αλλά για τον Papirone; Ακόμα, που πιστεύεις ότι ήταν ο Γεδεών κατά τη διάρκεια του Βίου; Η θεωρία μου είναι ότι πάντα ήταν στο σχολείο ενώ ο Σκρουτζ γυάλιζε παπούτσια.

Μάρκο: Συμφωνώ με την θεωρία σου. Ο Γεδεών ήταν ένα πρότυπο μαθητή και ήταν στο σχολείο (με την ιδέα να γίνει δημοσιογράφος) ενώ ο Σκρουτζ έκανε χειρωνακτική δουλειά! Δεν γνωρίζω κάτι για τον Papirone. Ο Γεδεών θα εμφανιστεί στη σειρά μου πάντως.

Papiron

Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη! Πέρασα όμορφα. Μια αγκαλιά σε όλους και σας ευχαριστώ πολύ που διαβάζετε τις ιστορίες μου. Χωρίς εσάς δεν θα ήμουν τίποτα!

Γεια σας.