ΚΟΜΙΞ #17 με μια κύρια ιστορία σχεδιασμένη από το πενάκι του Κάστυ, με όμορφο εξώφυλλο! (Βέβαια, τους βγήκε κάπως με το Photoshop, και έχουμε την επαναλαμβανόμενη εικόνα έξω από το πλαίσιο 😛 ) Το δέκατο έβδομο ΚΟΜΙΞ έχει συνολικά, μαζί με τις μονοσέλιδες, τρεις ιστορίες. Ας πάμε τις δούμε μια μια.
Η πρώτη ιστορία έχει 68 σελίδες, χωρισμένη σε 2 μέρη, με τον Μίκυ και την παρέα του από τον Φατσίνι και τον Κάστυ.
Περίληψη:
Ο Μίκυ έρχεται αντιμέτωπος με τον εαυτό του… και, μάλιστα, σε επτά αντίγραφα! Ένας αντίπαλος από το παρελθόν επιστρέφει δριμύτερος και πιο επικίνδυνος από ποτέ, σε ένα συναρπαστικό θρίλερ γεμάτο ανατροπές και πολύ γέλιο!
Πρόκειται για ιστορία 68 σελίδων, της οποίας το πρώτο μέρος έχει 23 σελίδες και είναι σχεδιασμένο από τον Ενρίκο Φατσίνι (όχι τον Αντρέα που λέει λανθασμένα το περιοδικό στα Περιεχόμενα…) και το δεύτερο έχει45 σελίδες και είναι σχεδιασμένο όμορφα από τον Κάστυ! Το σχέδιο του Φατσίνι δε με τρελαίνει και ευτυχώς που είναι μόνο για το 1/3 της ιστορίας. Το πρώτο μέρος της ιστορίας ήταν για τα γενέθλια του Μίκυ, και το τέλος του αποτελεί την πραγματική αρχή της ιστορίας. Βέβαια, σε διάφορα σημεία βλέπουμε πράγματα, που θα μας εξηγηθούν αργότερα, και με τα οποία θα καταλάβουμε την ιστορία.
Όμως, το δεύτερο μέρος είναι πολύ πιο δυναμικό και σε αρχή και σε τέλος! Το σχέδιο του Κάστυ ήταν από την άλλη πραγματικά υπέροχο! Σε κάποια σημεία μου θύμισε τον Φλόυντ Γκοτφρεντσον. (Ειδικά στο καρέ/”σκηνή” με το λιοντάρι.) Θα πω ξανά μπράβο στον Κάστυ, διότι όχι μόνο ξέρει να χειρίζεται τον ίδιο τον Μίκυ, αλλά και την ιστορία του εξαιρετικά. Βλέπουμε έναν πολύ παλιό εχθρό στην ιστορία επί εποχής Φλόυντ Γκοτφρεντσον (να τονιστεί) και ο Κάστυ τον χρησιμοποίησε πολύ έξυπνα. Βέβαια, το μόνο αρνητικό της ιστορίας είναι ότι είναι πιο προβλέψιμη από τις προηγούμενες, που έχουμε διαβάσει, και εξαιτίας αυτού ,αλλά και του σχεδίου του Φατσίνι, έλεγα να βάλω 8,5. Όμως, τελικά δε θα τσιγκουνευτώ το 0,5, οπότε 9/10. Μια από τις πολύ καλές ιστορίες του δημιουργού. Εύχομαι ο Κάστυ να συνεχίσει να δημιουργεί τέτοιες ιστορίες με τον Μίκυ για πολλά χρόνια ακόμα.
Πρόσφατα στην ΚΟΜΙΞ Wiki ολοκληρώθηκε ο κατάλογος με όλες τις ιστορίες του.
Η δεύτερη ιστορία είναι “Ο μοναχικός ψαράς”, του Βίκαρ.
Περίληψη:
Ο Ντόναλντ ετοιμάζεται να πάρει μέρος σε διαγωνισμό ψαρέματος στον πάγο, πιστεύοντας ότι τα έχει προβλέψει όλα! Όμως, η ατυχία του και η υπερβολή του προκαλούν “εκρήξεις” στους υπόλοιπους.
Το σχέδιο του Βίκαρ εδώ όμορφο και γενικά σχεδιάζει ωραία κάποια πολυπληθή καρέ. Βέβαια, δεν μπορώ να πω το ίδιο για το σενάρι,ο που δεν το βρήκα κάτι ιδιαίτερο, και είναι μια απλή δεκασέλιδη, που θα τη ξεχάσεις εύκολα. Είμαι λίγο επιεικής και θα βάλω ένα 6,5–7/10.
Τρίτη ιστορία είναι η “Ποιός έκλεψε τον Βαν Κουάκ;” του Μάρκο Ρότα.
Περίληψη:
Ο Σκρουτζ δωρίζει σε μια πινακοθήκη στο Αμστερνταμ έναν πίνακα, που είχε καταχωνιασμένο σε μια αποθήκη του. Η κλοπή του πίνακα οδηγεί σε μια όμορφη περιπέτεια.
Έχω ανάμικτα συναισθήματα, όσον αφορά στο σχέδιο για αυτή την ιστορία. Κάποια καρέ του Ρότα δεν είναι τόσο καλά σχεδιασμένα και άλλα είναι σχετικά καλά. Από τις πιο αδύναμες του Ρότα, όσον αφορά στο σχέδιο, ενώ το σενάριο ήταν σχετικά καλό. Δεν ήταν και κάτι το τρομερό, αλλά ήταν αρκετά καλύτερη από την προηγούμενη ιστορία του Βίκαρ, οπότε θα βάλουμε το 7/10.
Το ΚΟΜΙΞ αυτό στη δομή του μοιάζει πολύ με τα ΚΟΜΙΞ 1 και ΚΟΜΙΞ 11, πράγμα πολύ θετικό. Αυτό διότι δεν κουράζει καθόλου, και έχουμε μια λαχταριστή ιστορία κοντά στις 70 σελίδες και δύο δεκασέλιδες. Για μένα αυτή τη δομή θα πρέπει να έχει κατά κόρον το ΚΟΜΙΞ. Οι πολλές μικρές ιστορίες, μαζί με τις ανάξιες μονοσέλιδες κουράζουν και ας ελπίσουμε να μην τις ξαναδούμε. Συνολικά θα βάλουμε ένα 8,5/10, παρόλο που οι δύο δεκασέλιδες δεν είχαν κάποιο ενδιαφέρον. Η κύρια ιστορία είναι αυτή που αξίζει για το τεύχος, και θεωρώ κάπως άδικο να μειώσω το τεύχος πολύ, διότι 7/9 (χωρίς διαφημίσεις κλπ) του τεύχους είναι η κύρια ιστορία.
Στο επόμενο ΚΟΜΙΞ θα δούμε (επιτέλους) ως κύρια Χριστουγεννιάτικη ιστορία 24 σελίδων, το “Γράμμα στον Άγιο Βασίλη“. Πρόκειται για ιστορία, που χρόνια περιμέναμε να μπει στο ΚΟΜΙΞ και τελικά μπαίνει φέτος, εν έτει 2015. Κυκλοφορεί την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου. Για τις υπόλοιπες ιστορίες του τεύχους ξέρουμε από απάντηση της Καθημερινής ότι θα είναι όλες Χριστουγεννιάτικες ιστορίες του Καρλ Μπαρκς (και λογικά θα είναι όσες αδημοσίευτες έχουν μείνει). Εξ ου και το “Χριστούγεννα με τον Καρλ Μπαρκς”, που έχουν στη διαφήμιση στα περιεχόμενα. Να τονιστεί ότι το εξώφυλλο του ΚΟΜΙΞ 18 (που θα χαρακτηρίσω υπέροχο) είναι μια ελαιογραφία του Μπαρκς και συγκεκριμένα πρόκειται για την “Gifts for Shacktown” του 1975. (Περισσότερες ελαιογραφίες εκείνης της εποχής εδώ.)
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.
9 Σχόλια
Kriton
2 Δεκεμβρίου 2015Αυτός ο Μίκλος παρουσιάζεται σαν παλιός γνώριμος. Κατά κάποιον τρόπο είναι γνώριμος στους Ιταλούς, καθώς η ιστορία ο επικίνδυνος σωσίας τού Μίκυ έχει δημοσιευτεί στην Ιταλία αρκετές φορές, με πιο πρόσφατη την έκδοση του 2010, τέσσερα μόλις χρόνια πριν τη δημοσίευση των 7 Μπόγκλιν.
Στην Ελλάδα η ιστορία δεν έχει δημοσιευτεί, οπότε η αντίδρασή μας είναι ένα αναμενόμενο «ο Μίκλος… ποιος;» Στο I.N.D.U.C.K.S. δεν υπάρχουν περασμένα scans από τα πρωτότυπα strips, οπότε μόνη ελπίδα να διαβάσουμε την ιστορία, μέχρι να δημοσιευθεί στην Ελλάδα, είναι αν βρούμε την ελαφρώς λογοκριμένη ανατύπωσή της στο Walt Disney’s Comics and Stories 683. (Η λογοκρισία έγκειται στην αλλαγή της προφοράς κάποιων χαρακτήρων, η οποία έτσι κι αλλιώς θα χανόταν σε μια ελληνική μετάφραση, οπότε δεν έχετε κανένα λόγο να μη δημοσιεύσετε την ιστορία, κύριε αρχισυντάκτα, αφού υπάρχει επεξεργασμένη και έτοιμη για δημοσίευση.)
komixwiki
2 Δεκεμβρίου 2015Όμορφο σχόλιο και προσωπικά δεν ανέφερα τίποτα παραπάνω για τον Μίκλος δίοτι δεν ήθελα να αποκαλύψω τον κακό. Ξέραμε ότι ο Μίκυ είχα αντικατασταθεί αλλά δεν ξέραμε από ποιον ακριβώς… Αυτό δηλαδή η ταυτότητα του Μίκλος ήταν που έδωσε να το πω τη “μαγεία” στην ιστορία. Αλλά και το γεγονός ότι ο Κάστυ ξέρει να χειρίζεται την ιστορία του Μίκυ. Ελπίζω να δούμε την ιστορία που λες και γενικά να δούμε Γκοτφρεντσον στο ΚΟΜΙΞ….
Themistoklis Eleftheriadis
2 Δεκεμβρίου 2015Τα καλά τα λέει ο Κρίτων. Αυτό έπρεπε να είναι το κύριο άρθρο, και τα άλλα το σχόλιο! Μού κάνει εντύπωση που για μια ακόμα φορά το να είναι μια ιστορία προβλέψιμη, της δίνει έξτρα πόντους αντί να της αφαιρεί! 9/10?? Επίσης η ιστορία σε προκαλεί να λύσεις το μυστήριο, και τελικά η λύση είναι ότι ο Μίκλος εφηύρε χάπια που κάνουν τα μαλλιά πορτοκαλί? Ο γνωστός “πυρηνικός φυσικός” Μίκλος, να υποθέσω! Η ιστορία είναι από τις 5 χειρότερες που έχω διαβάσει στην ζωή μου, και έχω διαβάσει κάπου 30.000!..
komixwiki
2 Δεκεμβρίου 2015Καταρχάς με αυτό που λέει ο Κρίτων που είναι ωραίο αποκαλύπτει τον κακό της ιστορίας και δεν είναι σκοπός μου αυτό! Κατά δεύτερον ναι είναι προβλέψιμη όμως ο Κάστυ χρησιμοποίησε έναν παλιό χαρακτήρα! Και το χειρίστηκε άψογα! Χαρακτήρα από εποχή Γκοτφρεντσον. Όπως είπα φαίνεται να ξέρει να χειρίζεται την ιστορία του Μίκυ. Και μόνο αυτό είναι μεγάλο συν για την ιστορία παρόλο που είναι κάπως πιο προβλέψιμη! Άμα δεν σου άρεσε εσένα άλλο θέμα αυτό! Προβλέψιμη ήταν στο σημείο ότι κάποιος αντικατέστησε τον Μίκυ αλλά όχι το ποιος… Προσωπικά δεν περίμενα τον Μίκλος. Και πιστεύω το ίδιο και πολλοί άλλοι.
chrismanitou
2 Δεκεμβρίου 2015Τουλάχιστον υπερβολικό σε βρίσκω φίλτατε. 5 χειρότερες ιστορίες? Δηλαδή υπάρχουν 29995 ιστορίες καλύτερες από αυτήν?
Στα σοβαρά τώρα. Κώστα καλή η κριτική σου. Καλά έκανες και δεν ανέφερες τον Μίκλος. Εγω μέχρι τη μέση σκεφτόμουν διάφορα σενάρια τα οποία σίγουρα δεν είχαν μέσα τον Μίκλος. Αν και βέβαια τώρα οι περισσότεροι φαν του περιοδικού μάλλον το έχουν διαβάσει οπότε δεν θα ήταν τόσο spoiler. Τα σχόλια του Κρίτωνα όπως πάντα εμπλουτίζουν την παρουσίαση. Προσωπικά μου άρεσαν και οι 3 ιστορίες (ναι είμαι περίεργος). Η πρώτη ήταν πάρα πολύ ωραία. Είχε μυστήριο πλοκή και μου κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον. Με τη δεύτερη για κάποιο λόγο γέλασα πάρα πολύ. Και η τελευταία ήταν η χειρότερη για μένα αλλά και πάλι αξιοπρεπής.
Kriton
2 Δεκεμβρίου 2015Ούτε εγώ σκέφτηκα κάποιο σενάριο, που είχε μέσα τον Μίκλος, πολύ απλά διότι δεν γνώριζα την ύπαρξή του. Όπως έγραψα και πιο πάνω, Μίκλος… ποιος;
Corto
2 Δεκεμβρίου 2015Διαβάζοντας τα πρόσφατα σχόλια, διαπίστωσα μια διχογνωμία αναφορικά με το περιεχόμενο του τεύχους 17 του ΚΟΜΙΞ.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να διατυπώνει την άποψη του, αρκεί αυτό να γίνεται κόσμια και δίχως να θίγει κανέναν. Δεν είναι κανείς υποχρεωμένος να συμφωνήσει με κανέναν. Τα έχω θίξει αυτά κατ’επανάληψη. Δεν μου αρέσει ο ρόλος του μπαμπούλα. Το Comics Trades δεν φτιάχτηκε, ούτε δομήθηκε με σκοπό να αποτελέσει κάτι τέτοιο. Δεν έχω φιμώσει κανέναν τόσα χρόνια εδώ μέσα. Οι παλιοί το γνωρίζουν καλά αυτό.
Γιατί τα αναφέρω αυτά; Ο λόγος είναι απλός. Ορισμένες φορές η γνώμη κάποιων δεν αρέσει, κάτι που οδηγεί τους συνομιλητές του στην διαδικασία αντιπαράθεσης, ή επιχειρηματολογίας με σκοπό να του αλλάξουν γνώμη. Προσωπικά αυτό το θεωρώ μέγα σφάλμα. Προσέξτε όμως, όχι την απάντηση, αλλά την λογική της αντιπαράθεσης. Έχει διαφορά. Όταν συζητάς, δεν θέτεις σκοπό να πείσεις τον άλλο για την ορθότητα των λόγων σου. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί κανείς να αγορεύει κατά το δοκούν, σε χώρους που το ανέχονται και, να ικανοποιεί κατ’αυτό τον τρόπο την υστεροφημία και τον εγωισμό του.
Μην μπαίνετε σε αυτή την λογική των αντιπαραθέσων. Το διαδίκτυο είναι γεμάτο κάθε λογής άρρωστων μυαλών. Ούτε να τους θεραπεύσουμε μπορούμε παιδιά, ούτε το Comics Trades είναι ιστότοπος θεραπείας ψυχικών νοσημάτων. Ακόμη κι αν το/τα σχόλιο/-α του είναι προκλητικό/-ά, προτιμήστε να το αφήσετε αναπάντητο/-α. Γιατί να δημιουργήσετε αντιπαλότητες με κάποιον/-ους που δεν τον/-ους γνωρίζετε καν, που κρύβεται/-ονται πίσω από την ανωνυμία ενός πληκτρολογίου και, που στο τέλος, ίσως ο σκοπός του/-ους είναι απλά να προκαλέσει/-ουν; Δεν υπάρχει και λόγος να χαλάτε την διάθεση σας άλλωστε, μπαίνοντας ταυτόχρονα στην λογική του να μεταπείσετε κάποιον. Αφήστε τον να έχει την άποψη του. Υπάρχουν μέλη μας που είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο των σχολίων. Σε περίπτωση που η κατάσταση ξεφύγει σε σχόλιο και, παρεκτραπεί ο συντάκτης του, έχουν γνώσην οι φύλακες. Δεν είστε απροστάτευτοι.
Αυτά και, σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
Themistoklis Eleftheriadis
3 Δεκεμβρίου 2015Να υποθέσω είναι ωραίο να κάνεις κάποιον μπλοκ στο γκρουπ στο facebook, και 5 λεπτά μετά να γράφεις για ψυχικά νοσήματα και άλλες συκοφαντίες επειδή απλά ξέρεις ότι έχει δίκιο και δεν μπορείς να απαντήσεις! Και να κατηγορείς αυτούς που μπαίνουν με το πραγματικό τους όνομα ενώ εσύ πάντα με ψεύτικο! Όλοι εδώ συζητούν ότι κονομάς τρελά από την Καθημερινή, γι’ αυτό γράφεις: “Η χειρότερη ιστορία που έχω διαβάσει στην ζωή μου! Της βάζω 9,5”!!
Corto
3 Δεκεμβρίου 2015Λοιπόν, επειδή από ότι διαπιστώνω στερείσαι στοιχειώδους λογικής, διάβασε το όνομα μου για να το μάθεις, στα 3000 άρθρα που έχω υπογράψει εδώ με τα πλήρη στοιχεία μου, ή κλίκαρε στο εικονίδιο με το εξώφυλλο του τέταρτου βιβλίου μου(Ασκήσεις Ηρωισμών), ή ρώτα όποιον ασχολείται με τα κόμικς στην Ελλάδα, να σου πει ποιός είμαι. Ο λόγος για τον οποίο χρησιμοποιώ προσωνύμιο έχει να κάνει με εμένα προσωπικά και, δεν θα μπω στην διαδικασία να στον εξηγήσω. Ούτε στο οφείλω, ούτε σε γνωρίζω, ούτε επιθυμώ να σε συναναστραφώ, ούτε και νιώθω ότι πρέπει να σου απολογηθώ. Όσο για το τι συζητούν πίσω από την πλάτη μου – όπως λες κι εσύ – ας έρθουν να μου τα πουν εμένα, ή στην Καθημερινή. Όχι τίποτα άλλο, αλλά το γέλιο σπανίζει και κάνει καλό ξέρεις. Έχεις οριστικά μπλοκαριστεί τόσο στο Facebook, όσο και εδώ. Σε ευχαριστούμε για το γεγονός ότι μοιράστηκες μαζί μας τις απόψεις σου. Καλή συνέχεια να έχεις και, καλές γιορτές.
ΥΓ
Πες σε αυτούς που σε έστειλαν, ότι ούτε αντιπαλότητα αγοράζουμε εδώ, ούτε ματαιοδοξία, ούτε και κακεντρέχεια.