ΚΟΜΙΞ #17 με μια κύρια ιστορία σχεδιασμένη από το πενάκι του Κάστυ, με όμορφο εξώφυλλο! (Βέβαια, τους βγήκε κάπως με το Photoshop, και έχουμε την επαναλαμβανόμενη εικόνα έξω από το πλαίσιο 😛 ) Το δέκατο έβδομο ΚΟΜΙΞ έχει συνολικά, μαζί με τις μονοσέλιδες, τρεις ιστορίες. Ας πάμε τις δούμε μια μια.

Η πρώτη ιστορία έχει 68 σελίδες, χωρισμένη σε 2 μέρη, με τον Μίκυ και την παρέα του από τον Φατσίνι και τον Κάστυ.

Περίληψη:
Ο Μίκυ έρχεται αντιμέτωπος με τον εαυτό του… και, μάλιστα, σε επτά αντίγραφα! Ένας αντίπαλος από το παρελθόν επιστρέφει δριμύτερος και πιο επικίνδυνος από ποτέ, σε ένα συναρπαστικό θρίλερ γεμάτο ανατροπές και πολύ γέλιο!

Πρόκειται για ιστορία 68 σελίδων, της οποίας το πρώτο μέρος έχει 23 σελίδες και είναι σχεδιασμένο από τον Ενρίκο Φατσίνι (όχι τον Αντρέα που λέει λανθασμένα το περιοδικό στα Περιεχόμενα…) και το δεύτερο  έχει45 σελίδες και είναι σχεδιασμένο όμορφα από τον Κάστυ! Το σχέδιο του Φατσίνι δε με τρελαίνει και ευτυχώς που είναι μόνο για το 1/3 της ιστορίας. Το πρώτο μέρος της ιστορίας ήταν για τα γενέθλια του Μίκυ, και το τέλος του αποτελεί την πραγματική αρχή της ιστορίας. Βέβαια, σε διάφορα σημεία βλέπουμε πράγματα, που θα μας εξηγηθούν αργότερα, και με τα οποία θα καταλάβουμε την ιστορία.

Εικόνα (115)

Όμως, το δεύτερο μέρος είναι πολύ πιο δυναμικό και σε αρχή και σε τέλος! Το σχέδιο του Κάστυ ήταν από την άλλη πραγματικά υπέροχο! Σε κάποια σημεία μου θύμισε τον Φλόυντ Γκοτφρεντσον. (Ειδικά στο καρέ/”σκηνή” με το λιοντάρι.) Θα πω ξανά μπράβο στον Κάστυ, διότι όχι μόνο ξέρει να χειρίζεται τον ίδιο τον Μίκυ, αλλά και την ιστορία του εξαιρετικά. Βλέπουμε έναν πολύ παλιό εχθρό στην ιστορία επί εποχής Φλόυντ Γκοτφρεντσον (να τονιστεί) και ο Κάστυ τον χρησιμοποίησε πολύ έξυπνα. Βέβαια, το μόνο αρνητικό της ιστορίας είναι ότι είναι πιο προβλέψιμη από τις προηγούμενες, που έχουμε διαβάσει, και εξαιτίας αυτού ,αλλά και του σχεδίου του Φατσίνι, έλεγα να βάλω 8,5. Όμως, τελικά δε θα τσιγκουνευτώ το 0,5, οπότε 9/10. Μια από τις πολύ καλές ιστορίες του δημιουργού. Εύχομαι ο Κάστυ να συνεχίσει να δημιουργεί τέτοιες ιστορίες με τον Μίκυ για πολλά χρόνια ακόμα.

Πρόσφατα στην ΚΟΜΙΞ Wiki ολοκληρώθηκε ο κατάλογος με όλες τις ιστορίες του.

Η δεύτερη ιστορία είναι “Ο μοναχικός ψαράς”, του Βίκαρ.

Περίληψη:

Ο Ντόναλντ ετοιμάζεται να πάρει μέρος σε διαγωνισμό ψαρέματος στον πάγο, πιστεύοντας ότι τα έχει προβλέψει όλα! Όμως, η ατυχία του και η υπερβολή του προκαλούν “εκρήξεις” στους υπόλοιπους.

Το σχέδιο του Βίκαρ εδώ όμορφο και γενικά σχεδιάζει ωραία κάποια πολυπληθή καρέ. Βέβαια, δεν μπορώ να πω το ίδιο για το σενάρι,ο που δεν το βρήκα κάτι ιδιαίτερο, και είναι μια απλή δεκασέλιδη, που θα τη ξεχάσεις εύκολα. Είμαι λίγο επιεικής και θα βάλω ένα 6,5–7/10. 

Τρίτη ιστορία είναι η “Ποιός έκλεψε τον Βαν Κουάκ;” του Μάρκο Ρότα.

Περίληψη:
Ο Σκρουτζ δωρίζει σε μια πινακοθήκη στο Αμστερνταμ  έναν πίνακα, που είχε καταχωνιασμένο σε μια αποθήκη του. Η κλοπή του πίνακα οδηγεί σε μια όμορφη περιπέτεια.

Έχω ανάμικτα συναισθήματα, όσον αφορά στο σχέδιο για αυτή την ιστορία. Κάποια καρέ του Ρότα δεν είναι τόσο καλά σχεδιασμένα και άλλα είναι σχετικά καλά. Από τις πιο αδύναμες του Ρότα, όσον αφορά στο σχέδιο, ενώ το σενάριο ήταν σχετικά καλό. Δεν ήταν και κάτι το τρομερό, αλλά ήταν αρκετά καλύτερη από την προηγούμενη ιστορία του Βίκαρ, οπότε θα βάλουμε το 7/10.

Το ΚΟΜΙΞ αυτό στη δομή του μοιάζει πολύ με τα ΚΟΜΙΞ 1 και ΚΟΜΙΞ 11, πράγμα πολύ θετικό. Αυτό διότι δεν κουράζει καθόλου, και έχουμε μια λαχταριστή ιστορία κοντά στις 70 σελίδες και δύο δεκασέλιδες. Για μένα αυτή τη δομή θα πρέπει να έχει κατά κόρον το ΚΟΜΙΞ. Οι πολλές μικρές ιστορίες,  μαζί με τις ανάξιες μονοσέλιδες κουράζουν και ας ελπίσουμε να μην τις ξαναδούμε. Συνολικά θα βάλουμε ένα 8,5/10, παρόλο που οι δύο δεκασέλιδες δεν είχαν κάποιο ενδιαφέρον. Η κύρια ιστορία είναι αυτή που αξίζει για το τεύχος, και θεωρώ κάπως άδικο να μειώσω το τεύχος πολύ, διότι 7/9 (χωρίς διαφημίσεις κλπ) του τεύχους είναι η κύρια ιστορία.

Στο επόμενο ΚΟΜΙΞ θα δούμε (επιτέλους) ως κύρια Χριστουγεννιάτικη ιστορία 24 σελίδων, το “Γράμμα στον Άγιο Βασίλη. Πρόκειται για ιστορία, που χρόνια περιμέναμε να μπει στο ΚΟΜΙΞ και τελικά μπαίνει φέτος, εν έτει 2015. Κυκλοφορεί την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου. Για τις υπόλοιπες ιστορίες του τεύχους ξέρουμε από απάντηση της Καθημερινής ότι θα είναι όλες Χριστουγεννιάτικες ιστορίες του Καρλ Μπαρκς (και λογικά θα είναι όσες αδημοσίευτες έχουν μείνει). Εξ ου και το “Χριστούγεννα με τον Καρλ Μπαρκς”, που έχουν στη διαφήμιση στα περιεχόμενα. Να τονιστεί ότι το εξώφυλλο του ΚΟΜΙΞ 18 (που θα χαρακτηρίσω υπέροχο) είναι μια ελαιογραφία του Μπαρκς και συγκεκριμένα πρόκειται για την “Gifts for Shacktown” του 1975. (Περισσότερες ελαιογραφίες εκείνης της εποχής εδώ.)

Άδεια Creative CommonsΑυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.