Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 μέρες

Κριτική του 22 τόμου της Βιβλιοθήκης του Σκάρπα. Οι βαθμολογίες των ιστοριών δίνονται μαζεμένες στο τέλος μαζί και με έναν μέσο όρο.

Μεγάλες Ιστορίες Disney – Τόμος 22
Ο τόμος στην ΚΟΜΙΞ Wiki

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Μιας και επιστρέφει η σειρά του Σκάρπα σε λίγο καιρό, ας κάνουμε μια μικρή επιστροφή και εμείς με μια κριτική ενός παλιού τόμου.

Ιστορίες

Εντελώς κλασσική ιστορία με Σκρουτζ εναντίον Ρόμπαξ. Ωραία ήταν και σχεδιαστικά αλλά περίμενα κάτι παραπάνω στο σενάριο καθώς την βρήκα υπερβολικά μικρή.

Ήθελα πιο πολλές ανατροπές αφού έχουμε διαβάσει καλύτερες αναμετρήσεις με τους δυο κροίσους ανά τα χρόνια.

Θα μου πείτε αυτή είναι από τις πρώτες ιστορίες που είχαν μια τέτοια αναμέτρηση. Οπότε είναι λογικό να μην είναι τόσο καλή όσο οι μεταγενέστερες.

Ελληνικός αμφορέας, προκαλεί προβλήματα στα παπιά. Βρε Λούντβιχ εσύ και τα δώρα σου. Λες και ο Σκρουτζ δεν είναι ήδη γάτα.

Το μόνο που ίσως να με χάλασε λίγο ήταν το πόσο εύκολα βρέθηκε ο αμφορέας αλλά και που τον έδωσε τόσο εύκολα ο Λούντβιχ στον Σκρουτζ δίχως να κάνει κάποια έρευνα πρώτα και ας ήταν σίγουρος για τους ελληνικούς αμφορείς. Κανένα παράπονο από το σχέδιο αλλά μην ξεχάσω να αναφέρω πως ο χρωματισμός δεν ήταν και τόσο καλός για ακόμα μια φορά…

Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι έτσι έπρεπε να είναι χρωματισμένες όλες οι ιστορίες του τόμου.

Όπως είναι συνηθισμένο η κακοτυχία του Ντόναλντ δεν έχει όριο. Βέβαια, μια μόνο κίνηση του χάλασε ολόκληρη την εκδρομή…

Λες και όλα έγιναν για ένα αναψυκτικό. Σαν ιστορία δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο αλλά είχε κάποια καλά γκαγκ.

Βρε τους Μούργους. Για ακόμα μια φορά δουλεύουν τον Σκρουτζ με τα ανιψάκια να βγάζουν το φίδι από την τρύπα.

Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι οι Μουργόλυκοι παγιδεύουν τον Σκρουτζ έχοντας ως όπλο την φιλαργυρία του αλλά αυτό δεν το μαθαίνουν οι ήρωες μας. Καλό σχέδιο με κάποια ξεκαρδιστικά γκαγκ. Βέβαια, παίζει να είναι από τις καλές αναμετρήσεις του Σκρουτζ με τους Μουργόλυκους καθώς μέχρι και την τελευταία στιγμή είναι στα μαχαίρια.

Ο Φέθρυ αντιπροσωπεύει το Χάος ενώ ο Ντάκυ την τρέλα… Ποιος από τους δυο είναι πιο ανυπόφορος; Μάλλον ο Ντάκυ για μένα.

Η ιστορία είναι στην ουσία το ντεμπούτο του Ντάκυ που και ενώ είναι και τρελός και ορισμένες φορές φαίνεται να στρίβει το μυαλό του. Καμία λογική αλλά μόνο αντιφάσεις… Καλούτσικη ιστορία που σκοπός της ήταν μας παρουσιάσει τον Ντάκυ.

Ενδιαφέρον σενάριο αλλά λίγο περίεργο που από την αρχή ο Σκρουτζ δεν υποψιάστηκε για το τι συμβαίνει. Αυτό όμως που κάνει την ιστορία να πετυχαίνει είναι κάτι που κάνουν οι Ιταλοί σε αρκετές ιστορίες.

Να γιγαντώνουν κάποια χαρακτηριστικά όπως η φιλαργυρία και η πλεονεξία του. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση αυτό είναι επιτυχές όχι μόνο με τον Σκρουτζ αλλά και τους Μουργόλυκους που καταλήγουν να χάσουν τα πάντα λόγω της σιγουριάς τους. Άλλη μια δυνατή αναμέτρηση μεταξύ των αιώνιων αντιπάλων.

 • 7.5/10
  Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Μέρες - 7.5/10
 • 8.5/10
  Ο Τετράγωνος Αμφορέας - 8.5/10
 • 7.5/10
  Το Χαμένο Πανέρι - 7.5/10
 • 8.3/10
  Τα Ναυαρχόψαρα της Πράσινης Λίμνης - 8.3/10
 • 7.3/10
  Το Πιο Τρελό Παπί του Κόσμου - 7.3/10
 • 8.5/10
  Το Έθιμο των Κουάνγκ - 8.5/10
7.9/10

Σύνοψη

Ενώ μου άρεσε που είχε γενικά παπιά ο τόμος στην τελική ενώ είχαμε και κάποιες πολύ καλές ιστορίες, δεν εντυπωσιάστηκα με κάτι.