ΚΟΜΙΞ #1 - Μόμπυ Ντικ

Με την επιστροφή των περιοδικών Ντίσνεϋ έχουμε και το νέο ΚΟΜΙΞ! Με νέα αρίθμηση, πάλι από το #1, με γυαλιστερό εξώφυλλο, σχετικά καλό χαρτί (αλλά όχι καλύτερο από αυτό του Σούπερ Μίκυ) και 100 σελίδες. Το εξώφυλλο της ιστορίας Μόμπυ Ντικ, για την οποία θα μιλήσουμε σε λίγο, του ΚΟΜΙΞ 1, φαίνεται εντυπωσιακό για πρώτο τεύχος του περιοδικού μετά από 10 μήνες. Διαφορές, που βρίσκουμε αρκετά εμφανείς, είναι ότι το νέο περιοδικό δεν έχει συνδετηράκια, αλλά είναι σαν το Μίκυ Μάους και το Super Μίκυ, όσον αφορά στην κόλληση των σελίδων. Όσον αφορά στην δομή μέσα του περιοδικού, η στήλη με τα νέα και τα μηνύματα, αλλά και τα αρθράκια του έχουν διατηρηθεί σχεδόν ίδια. Μια μικρή αλλαγή έχουμε στο χρονολόγιο, και κάτω στις σελίδες του περιοδικού υπάρχει ένα Κ με τον αριθμό σελίδας, όπως υπάρχει και στο Ντόναλντ και στο Μίκυ Μάους ένα αντίστοιχο σχέδιο! Τα γράμματα στη σύνταξη έχουν νέα μηνύματα, αλλά και η λίστα με τα νέα και η λίστα με τις ιστορίες για το επόμενο τεύχος στα περιεχόμενα έχουν διατηρηθεί ίδια. Τα άρθρα για τις ιστορίες έχουν διατηρηθεί και είναι εξαιρετικά. Ειδικά αυτά που είναι αφιερωμένα στο Μόμπυ Ντικ σε προτρέπουν να τα διαβάσεις.

Εικόνα (10)

Τώρα ας πούμε κάποια λόγια για την πρώτη μεγάλη ιστορία του ΚΟΜΙΞ μετά από καιρό. Ο Μόμπυ Ντικ είναι μια ιστορία της Ντίσνεϋ και παρωδία του διάσημου μυθιστορήματος με το ίδιο όνομα, που δημοσιεύτηκε το 1851 απ’ τον Αμερικανό συγγραφέα Χέρμαν Μέλβιλ. Η ιστορία γράφτηκε απ’ το Φρανσέσκο Αρτιμπάνι και το σχέδιο είναι δουλειά του Πάολο Μοττούρα, ενώ η Μίρκα Αντόλφο επιμελήθηκε το χρωματισμό των καρέ. Όπως θα δείτε ή έχετε ήδη δει, ο Μόμπυ Ντικ είναι μεγάλη ιστορία/Ντισνεϊκή παρωδία όπως η Καζαμπλάνκα, με 71 σελίδες. Κυκλοφόρησε σε δύο συνέχειες στο ιταλικό περιοδικό “Topolino” 3003 – 3004! Να πούμε και δύο λογάκια για το ομώνυμο μυθιστόρημα. Πρόκειται για ένα από τα αριστουργήματα της αμερικανικής και της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Η πλειονότητα των κριτικών δέχεται ότι το μυθιστόρημα του Χέρμαν Μέλβιλ στέκεται στο ίδιο δημιουργικό ύψος με τις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες και τα έργα του Σαίξπηρ!
999223_10152142070228088_746543530_n22
Στην παρωδία δεν παρουσιάζονται όλοι οι χαρακτήρες που υπάρχουν στο μυθιστόρημα, αλλά μόνο οι κυριότεροι. Ο Αρτιμπάνι για αυτή την ιστορία έχει κάνει την ασυνήθιστη επιλογή να μην παρωδήσει όλα τα ονόματα των χαρακτήρων, διατηρώντας τους όσο το δυνατόν περισσότερο απαράλλακτους απ’ αυτούς που δημιούργησε ο Μέλβιλ. Είναι μια ιστορία γεμάτη δράση, περιπέτεια αλλά και ανατροπές! Ο Σκρουτζ εδώ ως καπετάνιος Άχαμπ έχει χάσει την πολύτιμή του πρώτη δεκάρα στο στομάχι της μεγάλης λευκής Φάλαινας, που ονομάζεται αλλιώς Μόμπυ Ντικ! Μισώντας τόσο πολύ τον Μόμπυ Ντικ για το κακό που του προκάλεσε, ο Άχαμπ προσπαθεί μανιωδώς να πάρει την δεκάρα του πίσω! Σε αυτό το ταξίδι θα τον βοηθήσουν και το πλήρωμά του, που του είναι πιστό και τον σέβεται αφάνταστα, αλλά και κάποια νέα άτομα, που θα μπουν στο πλήρωμά του! Ένα από αυτά θα είναι και ο αφηγητής μας και ένα από τα κεντρικά πρόσωπα, ο Ντόναλντ, που εδώ χρησιμοποιεί το όνομα Ισμαήλ, αλλά και τα ανιψάκια του Ντόναλντ, που στην ιστορία μας παίρνουν ένα διαφορετικό και ενδιαφέροντα ρόλο! Εμείς βάζουμε στη ιστορία ένα αυστηρότατο 10, καθώς είναι αντάξια για το ΚΟΜΙΞ με εκπληκτικό χρωματισμό.

Εικόνα (11)

Ας συνεχίσουμε με την επόμενη ιστορία του τεύχους, που είναι μια δεκασέλιδη ιστορία του μεγάλου Καρλ Μπαρκς. Η ιστορία μας διαδραματίζεται στην Ελλάδα και ειδικά στο Αιγαίο! Ο Ντόναλντ είναι ο Άρχοντας των Καταδύσεων και προσπαθεί με κάθε τρόπο να βοηθήσει τον κόσμο που έχει προβλήματα με την θάλασσα. Είναι μια υπέροχη ιστορία, για να περάσετε την ώρα σας και της βάζουμε ένα 10! Όπως όλες οι δεκάσελιδες του Μπαρκς, είναι και αυτή είναι ένα μικρό διαμαντάκι.

Εικόνα (12)

Θα το ξαναπώ για άλλη μια φορά, ότι το τεύχος για πρώτο ήταν καταπληκτικό και ως γενικό βαθμό έχει 10 με ευκολία! Τον επόμενο μήνα και συγκεκριμένα στις 27 Αυγούστου, θα έχουμε το τεύχος 2, με την ιστορία «Δόκτωρ Τικ-Τακ» του μεγάλου Κάστυ, με ωραίο εξώφυλλο, και ευχόμαστε να είναι στα επίπεδα του πρώτου τεύχους.

Για περισσότερες πληροφορίες για το Μόμπυ Ντικ έχουμε ανάλυση στην ΚΟΜΙΞ Wiki εδώ!

Άδεια Creative CommonsΑυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.