ΚΟΜΙΞ #14 με μια κύρια ιστορία (σύμφωνα με το εξώφυλλο) σχεδιασμένη από τον Βίκαρ. Υπέροχο εξώφυλλο, αλλά έχουμε δει και καλύτερα σε αυτήν τη σειρά.  Το δέκατο τέταρτο ΚΟΜΙΞ έχει δώδεκα ιστορίες (μαζί με πέντε μονοσέλιδες). Το ΚΟΜΙΞ έκλεισε ένα χρόνο στο προηγούμενο τεύχος, και τώρα πάμε να δούμε πώς ξεκινά η δεύτερη χρονιά του περιοδικού με το νέο τεύχος. Πάμε να δούμε τις ιστορίες σιγά σιγά.

Η πρώτη ιστορία είναι μια 30σέλιδη ιστορία με τον Μίκυ Μάους από το πενάκι του Πάολο Μοττούρα.

Περίληψη:
Ένα μυστικό που περνάει από γενιά σε γενιά, μια μυστηριώδης απαγωγή κι ένας αδίστακτος επίδοξος βασιλιάς συνθέτουν μια ατμοσφαιρική περιπέτεια με φόντο το Μίκυ Σίτυ του 19ου αιώνα, από το πενάκι του Ιταλού σχεδιαστή Πάολο Μοττούρα.

Η ιστορία (που είναι στην ουσία η κεντρική του τεύχους) έχει εξαιρετικό σχέδιο και χρωματισμό, αλλά αρκετά βαρετό σενάριο. Θα προτιμούσα πιο πολλή δράση και μια πιο πρωτότυπη πλοκή. Πάντως, το τέλος υποδεικνύει ότι μάλλον θα δούμε και συνέχεια της ιστορίας.  Οπότε 7,5/10.

Η δεύτερη ιστορία είναι ο “Οικογενειακός Καβγάς”,  με πλοκή Lars Jensen, κείμενο Christopher Spencer και σχέδιο Βίκαρ.

Περίληψη:
Ο θείος Σκρουτζ συναντάει τον ξάδελφο Ντάγκλας, και στοιχηματίζουν να μην ξοδέψουν τίποτα για μία ολόκληρη ημέρα.

Η ιστορία αυτή ήταν η δεύτερη καλύτερη του τεύχους, και κακώς για μένα που δεν είχε άρθρο, μιας και είναι η “κύρια” εάν πάμε με το εξώφυλλο… Μου άρεσε πολύ και την είχα διαβάσει πιο παλιά στα αγγλικά. Είχε δράση με ωραίο και πρωτότυπο σχέδιο από τον Βίκαρ, αλλά ήταν σύντομη, με αποτέλεσμα να μην έχουμε μεγάλο κυνηγητό με τους Μουργόλυκους και την Μάτζικα. Εάν ήταν μεγαλύτερη, θα ήταν ένα μικρό διαμαντάκι. Οπότε 8,5/10.

Τρίτη ιστορία είναι η “Μικροβιοφοβία”.

Περίληψη:
Ο θείος Σκρουτζ θέλει να αγοράσει ένα χοιροτροφείο, αλλά σύντομα παθαίνει κάτι που θα του αλλάξει γνώμη ριζικά και θα του κολλήσει μια γερή φοβία για τα μικρόβια.

Ωραία σχεδιασμένη η ιστορία από τον Σηζαρ Φιριόλι. Πρωτότυπο σενάριο με κάποιες αστείες σκηνές με τον Σκρουτζ, αλλά δεν παύει να είναι απλώς μια αρκετά καλή 10σέλιδη.

Οπότε θα βάλουμε το 7,5/10.

Τέταρτη ιστορία είναι ο “Αντίπαλος Αντίλαλος” του Καρλ Μπαρκς.

Περίληψη:
Ο Ντόναλντ κάνει όλα τα παράξενα είδη ήχων, και τα ανιψάκια του προσπαθούν να τους μιμηθούν.

Υπέροχο σχέδιο και σενάριο από τον Καρλ Μπαρκς. Η καλύτερη ιστορία του τεύχους και γενικά μια από τις πολύ καλές δεκασέλιδες του Μπαρκς. Τα ανιψάκια και ο Ντόναλντ, όταν συγκρούονται, έχουν πολλή πλάκα.

Άνετα παίρνει 9/10.

Πέμπτη ιστορία είναι “Η Ρεβάνς του Άτυχου”.

Περίληψη:
Ο Ντόναλντ αγανακτεί, που δεν κέρδισε σε μια κλήρωση και υποστηρίζει ότι η ατυχία του οφείλεται στην εξωφρενική τύχη του Γκαστόνε. Ωστόσο, η τύχη φαίνεται να έρχεται με το μέρος του.

Λοιπόν, η ιστορία αυτή ήταν σχετικά καλή για πεντασέλιδη. Μας δείχνει τον Ντόναλντ να παίρνει το αίμα του πίσω, αλλά τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται στο τέλος.  Εξυπηρετεί το ρόλο της, που είναι να γεμίσει το τεύχος ευχάριστα…

Οπότε θα βάλουμε τελικά ένα 6,5/10.

Πέμπτη ιστορία είναι το “Οικολογικό Αδιέξοδο”.

Περίληψη:
Ο Κύρος εφευρίσκει μια μηχανή για τους Μικρούς Εξερευνητές, η οποία τους βοηθάει να επεκτείνουν έναν κήπο με περιβαλλοντικά ορθό τρόπο. Όμως, η μηχανή φαίνεται να έχει μερικά ελαττώματα.

Η ιστορία του Φρέντυ Μίλτον ήταν η χειρότερη του τεύχους και η πιο αδύναμη σχεδιαστικά (από τις κανονικές ιστορίες). Έτσι και έτσι ήταν το σενάριο, αλλά και ο σχεδιασμός των χαρακτήρων ήταν κάπως. Προσπαθεί να περάσει ένα οικολογικό μήνυμα, αλλά μια τέτοια ιστορία σαν αυτή δεν ανήκει στο ΚΟΜΙΞ, αλλά στο Σουπερ Μίκυ…

Άρα 5/10.

Πέμπτη ιστορία είναι “Η Αόρατη Σόδα”.

Περίληψη:
Το ενεργειακό ποτό, που πίνει ο Ντοναλντ στο γήπεδο, την ώρα που παρακολουθεί τον αγώνα της ομάδας της Λιμνούπολης, έχει καταργηθεί. Ωστόσο, ψάχνει έναν τρόπο να συνεχίσει λαθραία τη συνήθειά του.

Καλή 6σέλιδη ιστορία με ωραίο σχέδιο. Το σενάριο ήταν σχετικά καλό, αλλά δεν είχε και τίποτα το ιδιαίτερο…

Οπότε 6–6,5/10.

Είχαμε 5 μονοσέλιδες ιστορίες, που ήταν σχεδόν αδιάφορες όλες. Μόνο η “Για 2 Χάμπουργκερ” ήταν κάπως καλή. Να ειπωθεί ότι για άλλη μια φορά δεν είχαμε Τα νέα του ΚΟΜΙΞ, αλλά και μόνο δύο μεγάλες ιστορίες είχαν συνοδευτικό άρθρο (θα ήθελα παραπάνω), ενώ και Τα Γράμματα στη σύνταξη ήταν μόνο μια σελίδα. Γενικά το τεύχος ήταν τίγκα στις ιστορίες, όμως είχαμε πολλές μικρές ιστορίες, και αυτό δεν είναι τόσο καλό, διότι όχι μόνο δεν ήταν ιδιαίτερα καλές, αλλά κάνανε το τεύχος κουραστικό!

Το ΚΟΜΙΞ αυτό στη δομή του είναι το χειρότερο τεύχος και παίρνει συνολικά, ένα 7,5/10. Το τεύχος είχε μόνο τέσσερις ιστορίες να ξεχωρίζουν από τις επτά  (εάν βάλουμε και τις μονοσέλιδες, τότε 12)… Ακόμη είχαμε και διαφημίσεις, που δεν είχαν λόγο να υπάρχουν. Είδαμε διαφήμιση για το Μίκυ Μάους της άλλη Παρασκευής αλλά και του σημερινού… Δεν χρειαζόταν να υπάρχουν και οι δύο στο τεύχος, καθώς έτρωγαν χώρο, αφού στη θέση της μιας σελίδας της μιας θα μπορούσαμε να έχουμε ή ένα ακόμα άρθρο ή μια ακόμα σελίδα στη στήλη Γράμματα στη Σύνταξη. Να τονιστεί ότι ιστορίες όπως οι μονοσέλιδες, αλλά και το Οικολογικό Αδιέξοδο, δεν ανήκουν στο ΚΟΜΙΞ, αλλά στο Σουπερ Μίκυ και θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από μια ωραία δεκασέλιδη, που δεν θα έκανε τόσο κουραστικό το τεύχος! Με λίγα λόγια, οι πολλές μονοσέλιδες, οι διαφημίσεις, οι δύο μικρές ιστορίες, αλλά και οι ελλείψεις άρθρων έκαναν κουραστικό το ΚΟΜΙΞ #14. Κοιτάξτε τεύχη της Νέας Περιόδου, όπως το Μόμπυ Ντικ,το Νησί του Χρόνου, τον Σκοτεινό Κόσμο,που είχαν λίγες ιστορίες, αλλά μεγάλες, που ήταν εξαιρετικές, πόσο καλά τεύχη ήταν! Είχαν δηλαδή ποιότητα και όχι ποσότητα.

Στο επόμενο ΚΟΜΙΞ θα δούμε κύρια ιστορία 32 σελίδων, Ντύλαν Μάους του Πάολο Μοττούρα και του Τίτο Φαράτσι. Μια παρωδία του Ντύλαν Ντογκ, που φαίνεται ενδιαφέρουσα! Κυκλοφορεί την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου. Για τις υπόλοιπες ιστορίες του τεύχους δεν είναι γνωστό κάτι παραπάνω, αλλά μόνο ότι θα έχουμε και μια ιστορία του Μπαρκς.

Άδεια Creative CommonsΑυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.