ΚΟΜΙΞ #15 με μια κύρια ιστορία σχεδιασμένη από τον Μοττούρα. Πολύ όμορφο εξώφυλλο και ίσως από τα καλύτερα της Νέας Περιόδου. Το δέκατο πέμπτο ΚΟΜΙΞ έχει έξι ιστορίες. Πάμε να τις δούμε  σιγά σιγά.

Η πρώτη ιστορία είναι μια 32σέλιδη ιστορία αφιερωμένη στον Ντύλαν Ντογκ, με τον Μίκυ Μάους στο ρόλο του Ντύλαν Μάους, από το πενάκι του Πάολο Μοττούρα.

Περίληψη:
Ο Μίκυ φοράει το σακάκι και το πουκάμισο του Ντύλαν Ντογκ, ενός από τους πιο ιστορικούς ήρωες των κόμικς και αναλαμβάνει να λύσει τα πιο παράξενα μυστήρια… Μια συλλεκτική ιστορία των κορυφαίων δημιουργών Τίτο Φαράτσι και Πάολο Μοττούρα.

Η ιστορία, που είναι φόρος τιμής στον Ντετέκτιβ χαρακτήρα Ντύλαν Ντογκ, έχει το υπέροχο σχέδιο του Μοττούρα, με σχετικά καλό σενάριο. Θα προτιμούσα λίγο πιο πολλή δράση και κυνηγητό. Όμως μου άρεσε πολύ, γενικά! Να προσθέσω ότι τα άρθρα για την ιστορία ήταν εξαιρετικά. Είχαν συγκρίσεις με τον ορίτζιναλ χαρακτήρα και πληροφορίες από τους δημιουργούς. Οπότε 8–8,5/10. 

Η δεύτερη ιστορία είναι “Η Ατομική Βόμβα”,  του Καρλ Μπαρκς.

Περίληψη:
Ο Ντόναλντ εφευρίσκει μια ατομική βόμβα, η οποία κάνει τους ανθρώπους να χάσουν τα μαλλιά τους!

Η ιστορία αυτή, δεν ξέρουμε για ποιο λόγο, αλλά είχε τον αρχικό της παλαιό χρωματισμό και τον χρωματισμό που χρησιμοποίησαν οι Αμερικάνοι σε άλλες εκδόσεις, όπως το 2008. (Κοιτάξτε εδώ να για δείτε διαφορά). Δεν μπορώ να πω ότι με χάλασε πάρα πολύ ο παλιός χρωματισμός, αλλά με πείραξε λίγο που η ιστορία μπήκε με το μειωμένο πρώτο καρέ… Στην κανονική εκδοχή είναι έτσι:

Τέλος πάντων. Πρόκειται για μια υπέροχη ιστοριούλα του Μπαρκς, που όντως μοιάζει με τον Τρελό Χημικό (που είναι καλύτερη σαν ιστορία, όμως). Το σχέδιο του πρώιμου Μπαρκς είναι υπέροχο κατά εμέ! Ένα 8/10 θα το βάλουμε.

Τρίτη ιστορία είναι οι “Θαλασσόλυκοι του Γλυκού Νερού”.

Περίληψη:
Οι Μικροί Εξερευνητές δωρίζουν στον αρχηγό τους ένα πολύ θορυβώδες ρολόι, το οποίο στην αρχή τους προξενεί πολυάριθμα προβλήματα, ωστόσο ύστερα αποδεικνύεται η αιτία για την πρωτοφανή επιτυχία τους στην αλιεία.

Ωραία σχεδιασμένη αυτή η ιστορία από τον Γίππες, αλλά το σενάριο δεν με τρέλανε, για κάποιο λόγο. Νομίζω ότι κάπου υστερούσε ή φαινόταν λίγο υπερβολικό. Οι Μικροί εξερευνητές μου φάνηκαν κάπως “άσχετοι”, και δεν νομίζω να τους έχουμε συνηθίσει έτσι, και δεν χρησιμοποίησαν το πάνσοφο βιβλίο τους…

Οπότε θα βάλουμε το 7,5/10.

Τέταρτη ιστορία είναι “Ένα Διάσημο Μηδενικό” του Νόελ Βαν Χορν.

Περίληψη:
Ο Ντόναλντ βγάζει λεφτά αξιοποιώντας την ατυχία του.

Ωραίο σχέδιο με ορισμένα προβληματάκια, αλλά αυτό που μου άρεσε πιο πολύ είναι η πρωτότυπη ιδέα! Δεν έχουμε ξαναδεί τον Ντόναλντ να “εργάζεται” και να βγάζει λεφτά μέσα από την ατυχία, που τον δέρνει όλον αυτόν τον καιρό. Το θεωρώ πολύ έξυπνο, αλλά και μέσα σε σελίδες αξιοποιήθηκε πολύ καλά.

Άνετα παίρνει 8/10.

Πέμπτη ιστορία είναι “Η Άμμος του Χρόνου”.

Περίληψη:
Ο θείος Σκρουτζ και τα ανίψια του ταξιδεύουν στην κοιλάδα Χούνζα, προκειμένου να μάθουν το μυστικό της μακροζωίας των ντόπιων κατοίκων.

Λοιπόν, η ιστορία αυτή ήταν ωραία αλλά θα την αξιολογήσω από 2 μεριές! Καταρχάς το σχέδιο είναι πολύ καλό και να ειπωθεί ότι ήταν από τις ιστορίες που είχα προβλέψει στο φόρουμ της ΚΟΜΙΞ Wiki ότι θα μπει και τελικά μπήκε! (Για προβλέψεις τευχών κοιτάξτε αυτό το άρθρο) Εάν την πάρουμε ως κανονική ιστορία, τότε της βάλουμε ένα 7,5-8/10, διότι ήθελα να γίνει κάτι πριν φτάσουν στη Χούνζα, να αντιμετωπίσουν μια δυσκολία. Αλλιώς, εάν θέλουμε να την πάρουμε ως  ιστορία με βάση το ομώνυμο πεζό αφήγημα του Μπαρκς, που είδαμε στο ΚΟΜΙΞ 121 (και μπορείτε να το διαβάσετε εδώ) τότε θα βάλουμε ένα 7/10. Και αυτό γιατί δεν ακολουθεί το διήγημα τελείως, αλλά και οι εικονογραφήσεις του Μπαρκς, που έχουν παπιά και όχι ανθρωπόμορφους σκύλους ως κατοίκους της Χούνζα, φαίνονται πολύ καλύτερες από την ιστορία. Γενικά περίμενα η ιστορία να είναι καλύτερη.

Έκτη ιστορία (και μάλιστα δισέλιδη) είναι “Οι λόφοι της γαλήνης ” του Μπαρκς.

Περίληψη:
Η προσπάθεια του Ντόναλντ για αναρρίχηση καταλήγει σε ένα απόλυτο φιάσκο.

Η δισέλιδη ιστορία του Μπαρκς, από άποψη σχεδίου, ήταν πάρα πολύ καλή, αλλά το σενάριο και γενικά μου φαίνεται για την ιστορία ότι οι δύο σελίδες είναι ασφυκτικά περιοριστικές. Οπότε δεν μπορώ να αποφασίσω τι ακριβώς βαθμό να βάλω ,αλλά να πω ότι είναι πολύ καλή δισέλιδη.

Άρα 7-8/10.

Το ΚΟΜΙΞ αυτό στη δομή του είναι από τα καλύτερα τεύχη και ίσως το καλύτερο τεύχος δομικά (ιδίως σε τεύχη αυτής της μορφής, που έχουν σχετικά μεγάλες ιστορίες και κάποιες πιο μικρές) και παίρνει συνολικά και για τα εξαιρετικά άρθρα, ένα 8–8,5/10. Τα άρθρα του τεύχους και ειδικά αυτό για τον Ντύλαν Ντογκ, που το βρήκα εξαιρετικό ως παρουσίαση και σύγκριση, ήταν υπέροχα! Να τονιστεί ότι μονοσέλιδες ιστορίες ευτυχώς δεν είχαμε, αλλά και οι διαφημίσεις ήταν OK. Καμιά σχέση με το προηγούμενο τεύχος!

Στο επόμενο ΚΟΜΙΞ θα δούμε κύρια ιστορία 43 σελίδων, Η Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια του Πάολο Μοττούρα. (Περισσότερα στο άρθρο μας σχετικά με τη διαφήμιση) Κυκλοφορεί την Τρίτη 27 Οκτωβρίου. Για τις υπόλοιπες ιστορίες του τεύχους δεν είναι γνωστό κάτι παραπάνω, αλλά μόνο ότι θα έχουμε και μια ιστορία του Μπαρκς.

Άδεια Creative CommonsΑυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο