Χριστουγεννιάτικο ΚΟΜΙΞ #18 με 100% Καρλ Μπαρκς! Το εξώφυλλο είναι μια ελαιογραφία του Μπαρκς και συγκεκριμένα η “Gifts for Shacktown” του 1975! Το δέκατο όγδοο ΚΟΜΙΞ έχει συνολικά, μαζί με τις μονοσέλιδες, 20 ιστορίες. Ας ρίξουμε μια ματιά στις ιστορίες του τελευταίου ΚΟΜΙΞ του 2015!

Η πρώτη ιστορία “Γράμμα στον Άγιο Βασίλη” έχει 24 σελίδες, μια κλασική θα χαρακτήριζα αυτήν την ιστορία του Μπαρκς .

Περίληψη:
Ο Ντόναλντ και ο θείος Σκρουτζ φτάνουν στα άκρα, για να προσφέρουν στον Χιούη, τον Λιούη και τον Ντιούη το δώρο, που είχαν ζητήσει από τον Άγιο Βασίλη! Γιορτινό χιούμορ με φόντο την χιονισμένη Λιμνούπολη από το μαγικό πενάκι του Καρλ Μπαρκς!

Πολύ όμορφη Χριστουγεννιάτικη ιστορία, που χρόνια περίμενα να διαβάσω στο ΚΟΜΙΞ! Ο Μπαρκς με το όμορφό του σχέδιο (στην αρχή της ακμής του) μας δίνει όμορφες ξεκαρδιστικές μάχες μεταξύ Θείου και ανιψιού, τον χαρακτήρα του Θείου Σκρουτζ με την πονηριά του (να ειπωθεί ότι η ιστορία αυτή σηματοδοτεί την έβδομη εμφάνιση του Σκρουτζ), την ατυχία του Ντόναλντ και τον Άγιο Βασίλη! Μου άρεσε πολύ η ιστορία, ειδικά η μάχη με τους ατμοκίνητους εκσκαφείς, αλλά και το σημείο όπου ο Σκρουτζ λέει στον Δικαστή την γνωστή του φράση:
«Πρόσεχε καλά φίλε! Είμαι ο Σκρουτζ Μακ Ντακ κι εάν δεν μου αρέσουν αυτά που θα πεις, θα αγοράσω τον Δήμο και θα σε απολύσω!»

Γενικά την απόλαυσα! Και το τέλος ήταν ξεκαρδιστικό και ειδικά ο Σκρουτζ. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι μια από τις καλύτερες Χριστουγεννιάτικες ιστορίες του Μπαρκς. Θα βάλω ένα 9–9,5/10!

Η δεύτερη ιστορία είναι “Τα καλύτερα Χριστούγεννα”.

Περίληψη:

Ο Ντόναλντ και τα ανίψια του ξεκινούν  για να κάνουν Χριστούγεννα στο αγρόκτημα της Γιαγιάς Ντακ, όμως στον δρόμο τους δυσκολεύει ο χιονιάς και τους περιθάλπει μια φτωχή οικογένεια.

Όμορφο πάλι το σχέδιο του Μπαρκς. Μέσα από την ιστορία ήθελε να περάσει ένα μήνυμα, και το πέρασε για μένα. Μου άρεσε ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρθηκαν τα ανιψάκια στο τέλος, με καλοσύνη. Γενικά, η ιστορία γράφτηκε σε μια δύσκολη εποχή, αλλά βέβαια μπορούμε να δούμε ομοιότητες και με τη σημερινή εποχή, εάν το σκεφτούμε καλά. Για παράδειγμα, η γκρίνια συμβολίζει την γκρίνια που υπάρχει σήμερα για διάφορους λόγους (δυσκολίες κλπ), η φτωχή οικογένεια συμβολίζει την φτώχεια που υπάρχει σήμερα… Μια συμβολική ιστορία, θα λέγαμε. Θα βάλουμε ένα 8,5/10. 

Τρίτη ιστορία είναι “Η Χώρα των Παιχνιδιών”.

Περίληψη:
Ο Άγιος Βασίλης παίρνει τον Ντόναλντ και τα ανιψάκια του μαζί του στο εργαστήριό του στο Βόρειο Πόλο, ώστε να δοκιμάσουν τα παιχνίδια του.

Πάλι το σχέδιο είναι όμορφο, αλλά η ιστορία σεναριακά δεν ήταν και πολύ δυνατή. Θα έλεγα η πιο αδύναμη του τεύχους, καθώς το σενάριο ήταν πολύ απλό (λες και δεν υπάρχει κατά μια έννοια) αλλά όμορφο το συμπέρασμα, που έβγαλε ο Άγιος Βασίλης στο τέλος. Ότι και οι μεγάλοι παραμένουν “παιδιά”, οπότε θα βάλουμε το 7,5/10.

Τέταρτη ιστορία είναι τα “Χριστούγεννα στον φάρο”.

Περίληψη:
Παραμονή Χριστουγέννων. Ο Ντόναλντ δουλεύει ως φαροφύλακας, αλλά τα ανιψάκια ανησυχούν για τα Χριστουγεννιάτικα δώρα τους, με τον κακό καιρό να κάνει ακόμα πιο ανυπόφορα τα πράγματα. Όμως, ένα αλμπατρός θα αλλάξει τα δεδομένα.

Πολύ όμορφη ιστορία! Το αλμπατρός τα έσπαγε απλά!! Κάποια καρέ με τον Ντόναλντ μου χάρισαν απίστευτο γέλιο, και η απορία του στο τέλος της ιστορίας, για το τι συνέβη, ήταν απολαυστική! Να τονίσω ότι, όπως πάντα, τα θαλασσινά σχέδια του Μπαρκς ήταν υπέροχα. Άρα, 9/10!

Πέμπτη ιστορία είναι “Τα καινούργια παιχνίδια”.

Περίληψη:
Τα ανιψάκια αποφασίζουν να δουλέψουν, για να αγοράσουν τα Χριστουγεννιάτικα παιχνίδια τους. Στο τέλος, τους τα παίρνει ο Ντόναλντ, αλλά τα χαρίζουν σε κάποια φτωχά παιδιά.

Να μην επαναλαμβάνομαι για το σχέδιο. Θα πω ότι μου άρεσε και το σενάριο. Τα ανιψάκια προσπαθούν να αποκτήσουν χρήματα, για να αγοράσουν τα καινούργια παιχνίδια τους, αλλά αποτυγχάνουν εξαιτίας της βιασύνης τους. Βέβαια, αυτό τα βοηθάει στο να αποκτήσουν τα νέα παιχνίδια, αλλά το πνεύμα των ημερών κυριαρχεί, όταν βλέπουν λυπημένα κάποια φτωχά παιδιά. Η ιστορία μας δείχνει μια άλλη πλευρά των ανιψιών του Ντόναλντ. Όχι αυτή που είναι φωστήρες, αλλά την καλοσύνη και τη συνείδηση που έχουν, να κάνουν μια καλή πράξη. Ένα, 9/10 θα το βάλουμε.

Έκτη ιστορία είναι τα “Τρία καλά παπάκια”.

Περίληψη:
Τα ανιψάκια φοβούνται ότι δε θα πάρουν δώρα φέτος, γιατί δεν ήταν καλά παπιά τον χρόνο, που πέρασε. Έτσι προσπαθούν μέχρι και την τελευταία στιγμή, να αποδείξουν το αντίθετο στον θείο τους, αλλά τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα θέλουν…

Σκανδαλιάρικα ανιψάκια, τα καλύτερα και τα πιο διασκεδαστικά ανιψάκια; Αυτό θέλει να δείξει η ιστορία και το καταφέρνει! Ο Ντόναλντ με τη βίτσα αχώριστοι φίλοι σε τέτοιες ιστορίες. Πολύ όμορφα δομημένη, τόσο σχεδιαστικά όσο και σεναριακά. Ήταν σε ορισμένες φάσεις λες και το σχέδιο “μιλούσε” από μόνο του. Μαζί με την κύρια ιστορία οι καλύτερες του τεύχους. Το άρθρο της πάρα πολύ καλό.

Ένα 9–9,5/10 θα το βάλουμε!

Ας εξετάσουμε τώρα τις μονοσέλιδες τους τεύχους, όλες Μπαρκσικες και 14, παρακαλώ! Στο ΚΟΜΙΞ 14 είχαμε 5 μονοσέλιδες, τις οποίες θεώρησα ανούσιες και κουραστικές, όμως εδώ, παρόλο που έχουμε πολύ περισσότερες, όχι μόνο δεν με κούρασαν, αλλά όλες ήταν καλές και είχαν κάτι να πουν. Γενικά, οι μονοσέλιδες του Μπαρκς είναι σε άλλο επίπεδο σε σχέση με μονοσέλιδες δημιουργών, που έχουμε στη Β΄ Περίοδο. Οπότε δεν το θεωρώ και τόσο αρνητικό, που είχαμε τόσες πολλές. Να ειπωθεί, ότι είχαμε πολλές διαφημίσεις (9 νομίζω) τευχών, πράγμα που δεν μου άρεσε, όμως να πω την αλήθεια ότι τις αντιλήφθηκα αφού διάβασα το τεύχος για δεύτερη φορά. Δηλαδή ,με είχαν συνεπάρει τόσο οι ιστορίες και οι εκπληκτικές ελαιογραφίες, που είχαμε, που δεν έδωσα και τόση σημασία. Με λίγα λόγια, παρόλο που είχαμε δύο μικρά αρνητικά, το τεύχος στο σύνολό του ήταν πολύ πετυχημένο. Να προσθέσω, ότι η στήλη με τα γράμματα είχε δύο σελίδες, πράγμα που με χαροποίησε λίγο.

Το ΚΟΜΙΞ #18 πετυχαίνει το σκοπό του ως εορταστικό τεύχος! Χριστουγεννιάτικες ελαιογραφίες, υπέροχα άρθρα για κάθε κανονική ιστορία, όμορφες ιστορίες στο πνεύμα των εορτών, οπότε όλα αυτά μαζί του δίνουν ένα 9–9,5/10 ως τεύχος. Δεν κούρασε καθόλου, και το απόλαυσα. Από τα κορυφαία τεύχη της σειράς. Το τεύχος, πάντως, θα μπορούσε να είναι και ένα όμορφο δώρο για τις γιορτές.

Ας πάμε τώρα στο επόμενο ΚΟΜΙΞ, όπου θα δούμε τελείως απρόσμενα ιστορία του Ντον Ρόσα ως κύρια ιστορία 26 σελίδων. Συγκεκριμένα θα έχουμε ανατύπωση της πρώτης ιστορίας του δημιουργού, “Ο Γιος του Ήλιου”. (Δεν το περίμενα με τίποτα να μπει, και έτσι δεν επαληθεύεται η τελευταία πρόβλεψη που είχα κάνει…)  Η ιστορία αυτή έχει μπει παλιά στο ΚΟΜΙΞ 89 το 1995 και το 2008 στη Βιβλιοθήκη ΚΟΜΙΞ… Δηλαδή είναι σχετικά πρόσφατη, και εύκολα μπορεί κανείς να την βρει…  Κυκλοφορεί την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου. Για τις υπόλοιπες ιστορίες του τεύχους δεν ξέρουμε κάτι. Βέβαια, η παρουσίασ’η μας δεν τελειώνει εδώ, καθώς έχουμε να κάνουμε μια μεγάλη κουβέντα σχετικά με το επόμενο τεύχος.

Picsou_et_le_fils_du_soleil

Πρώτα για το εξώφυλλο, που είναι πολύ όμορφο, να πούμε δυο λόγια:

Στο νέο τεύχος 19 του ΚΟΜΙΞ ΔΕΝ υπάρχει αναφορά ή υπογραφή του Ρόσα… Και είδα κιόλας ότι, στο ημερολόγιο που βγάλανε, που έχει αυτήν εικόνα, (όλως τυχαίως τον Ιανουάριο) η υπογραφή του Ρόσα υπάρχει! Μάλλον αυτό γίνεται για τα Πνευματικά Δικαιώματα, που έχει βάλει ο Ρόσα στο όνομά του… Πολλές συμπτώσεις πάντως… Βέβαια, ούτε πλαίσιο έχουν βάλει, αλλά και έχουν ξεχάσει να βάλουν και τη λεζάντα με το όνομα της κύριας ιστορίας.

Το ότι θα μπει ιστορία του Ντον Ρόσα μπορεί να σημαίνει ποοοοολλά πράγματα:

  • Έχουμε ανατύπωση παλιάς ιστορίας, πράγμα που δεν το περιμέναμε. Όμως αυτό μπορεί να είναι ενθαρρυντικό κατά κάποιο τρόπο, καθώς τώρα μπορεί να δούμε παλιές δημοσιευμένες ιστορίες, που δύσκολα μπορεί κάποιος να βρει…
  • Είναι η ιδέα μου ή προωθούν τον Ρόσα; Δηλαδή και Ημερολόγιο 2016 και η πρώτη του ιστορία στο επόμενο τεύχος… Χμμ… Λέτε να σημαίνει κάτι αυτό; Ίσως επιτέλους θέλουν να βγάλουν τη Βιβλιοθήκη Κόμικς, που λέγανε και θέλουν να προωθήσουν τον Ρόσα μέσα από το περιοδικό, όπως γίνεται με τον Μπαρκς για τη Βιβλιοθήκη Ντίσνεϋ; Στην Ιταλία ήδη σχεδιάζουν να βγάλουν (είναι πολύ κοντά) νέους τόμους με τις ιστορίες του… (Και μάλλον θα πάει σε Ιταλικό Comic Con.)
  • Ο Ρόσα, όπως και ο Μπαρκς, είναι σταθερή αξία… Θα έχουν πωλήσεις.
  • Στο Facebook ήταν διάφορα άτομα που ήθελαν Ρόσα στο περιοδικό πάλι… Ίσως τους άκουσαν;
  • Θέλουν να συνδυάσουν τους κλασσικούς με νέους δημιουργούς… Να έχουν ευχαριστημένους και τους παλιούς και τους νέους αναγνώστες;

Προσωπικά, πιστεύω ότι το επόμενο θα έχει Ρόσα, κάποια ιστορία του Μοττούρα, που δεν έχει εξώφυλλο και δεκασέλιδες… Γενικά, παρόλο που έχω διαβάσει την ιστορία, θα κάτσω να την ξαναδιαβάσω με το επόμενο τεύχος. Σύμφωνα με τα παραπάνω… Ποια είναι η γνώμη σας;

Άδεια Creative CommonsΑυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο