Εικόνα (192)

ΚΟΜΙΞ #26  με αναδημοσίευση ιστορίας του Ντον Ρόσα, “Ο πόλεμος των Ουέντιγκο”. Το εξώφυλλο είναι αυτό που θα έπρεπε να είχε μπει στο ΚΟΜΙΞ 143 της Α΄ Περιόδου και είναι σε ματ χαρτί και όχι σε γυαλιστερό όπως και το ΚΟΜΙΞ #25. H δομή του τεύχους είναι ακριβώς ίδια  με αυτή των προηγούμενων τευχών του 2016.

Το εικοστό έκτο ΚΟΜΙΞ (ως συνήθως πλέον) έχει συνολικά, 7 ιστορίες. Για πάμε να τους ρίξουμε μια ματιά.

Η πρώτη ιστορία “Ο πόλεμος των Ουέντιγκο” έχει 27 σελίδες.

Περίληψη:
Το εργοστάσιό του θείου Σκρουτζ στα δάση του Βορρά μολύνει περισσότερο το δάσος από ότι και ο ίδιος πιστεύει. Έτσι μία γνωστή μας φυλή Ινδιάνων με την βοήθεια των ζώων της περιοχής αποφασίζουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Άλλα μια συνέχεια ιστορίας του θρυλικού Καρλ Μπαρκς  από τον Ρόσα. Το σχέδιο είναι πολύ καλό και μέσα από την ιστορία ο Ρόσα προσπαθεί να περάσει και οικολογικά μηνύματα. (Βέβαια δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο που χωρίστηκε η ιστορία σε 3 μέρη…) Και η ιστορία του Μπαρκς έκανε το ίδιο με έναν πιο διαφορετικό τρόπο. Διαβάζοντας τώρα τελευταία πάλι την ιστορία του Μπαρκς Η χώρα των πυγμαίων Ινδιάνων, οφείλω να πω ότι τελικά μου αρέσει πιο πολύ η ορίτζιναλ ιστορία.  Αυτό δεν σημαίνει ότι η ιστορία του Ρόσα δεν είναι καλή και απολαυστική αλλά ο Μπαρκς είχε κάτι στο σχέδιο και στο σενάριο που με κέρδισε πιο πολύ. Θεωρώ κιόλας ότι ο Ρόσα μας έχει δώσει και πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες με τους Ντακ. Κάτι άλλο που ήθελα να τονίσω είναι αυτό που είχε πει ο Μπαρκς το 1983 (και μπορούμε να το διαβάσουμε σε 1 από τα συνοδευτικά άρθρα). “Καθαρός αέρας, καθαρό νερό, ήσυχο περιβάλλον. Πιστεύουμε πως όλα μας ανήκουν δικαιωματικά. Και αυτό ήταν αλήθεια πριν από πολύ καιρό, πριν να τα καταστρέψουμε με τον πολιτισμό μας.” Πολύ σοφό αυτό!

Για τα παραπάνω θα βάλω ένα 9/10.

Η δεύτερη ιστορία είναι το “Ένα μέσο παπί της Λιμνούπολης”.

Περίληψη:
Μάταια ο Ντόναλντ προσπαθεί να βρει το “μέσο” παπί της Λιμνούπολης για να του πάρει συνέντευξη. καθώς ο κάθε Λιμνουπολίτης έχει κάποιο ταλέντο σε κάτι.

Ας πιάσουμε τώρα το υπόλοιπο κατά πολύ υποδεέστερο μέρος του τεύχους που είναι οι δευτερεύουσες ιστορίες. Αρχίζουμε με την πρώτη ιστορία 3ης διαλογής. Η ιστορία του Βίκαρ έχει όμορφο σχέδιο όμως έχει μειονεκτήματα στο σενάριο. Προσπαθεί να περάσει το μήνυμα ότι όλοι έχουμε ταλέντο σε κάτι, αρκεί να το ανακαλύψουμε αλλά αποτυγχάνει. Ακόμα, δεν μπορεί όποιο άτομο συναντάει ο Ντόναλντ να φαίνεται ταλαντούχο, σε όποια άκυρη στιγμή ή άλλοι οι υπόλοιποι να ενθουσιάζονται μαζί του… Σε ορισμένα καρέ το σχέδιο του σχέδιο του Βίκαρ είναι χειρότερο από το συνηθισμένο. Ειδικά το καρέ με τις τηγανιτές πατάτες.

Θα βάλουμε για το σχέδιο κυρίως 5,5/10.

Εικόνα (193)

Πριν πάμε στην 3η ιστορία ας δούμε πρώτα κατά εμέ το δεύτερο πιο ενδιαφέρον πράγμα στο τεύχος που είναι η διαφήμιση του Μίκυ Μάους. Θα μου πείτε απλή διαφήμιση ενδιαφέρουσα; Και όμως γίνεται. Γιατί δεν πρόκειται για απλή διαφήμιση αλλά για γελοιογραφία της Σύλβια Τζίκε μαζί με διαφήμιση του νέου Μίκυ Μάους και έχει τίτλο “Εδώ Μίκυ Μάους”. Προσωπικά μου άρεσε πολύ. Συνδυάζει χιούμορ και ειρωνεία με όμορφο τρόπο. Φανταστείτε φτάσαμε στο σημείο να θεωρούμε και τις διαφημίσεις πιο όμορφες από ιστορίες.

Τρίτη ιστορία είναι οι “Μπλακ-άουτ από την νιοστή διάσταση”.

Περίληψη:
Ένας μανιακός εξωγήινος αφήνει το Μίκυ Σίτυ για δύο ημέρες χωρίς ρεύμα με σκοπό να το υποδουλώσει.

Ας γυρίσουμε τώρα από το μικρό διάλειμμα που κάναμε πριν και ας πάμε τώρα στην ιστορία 5ης διαλογής του Νόελ Βαν Χορν. Το σχέδιο για άλλη μια φορά το βρήκα τρομερά μέτριο εως κακό σε κάποια σημεία (ειδικά ο εξωγήινος μαύρο χάλι). Αλλά αυτό που ήταν χάλι μαύρο ήταν το σενάριο. Από τα πιο ανούσια και χάλια σενάρια που έχω διαβάσει… Από που να αρχίσω; Από τον άκυρο εξωγήινο που ήθελε να πάρει τον έλεγχο της πόλης; Από τον χαρακτήρα του Μίκυ που έκανε λες και ήταν πραγματική απειλή ο εξωγήινος; Ή από το μήνυμα που θα ήθελα να περάσει η ιστορία αλλά αποτυγχάνει παταγωδώς να περάσει; Χωρίς ρεύμα οι κάτοικοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία (υπολογιστές κλπ). Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να ξεφύγουν και να δουν την χαρά απλής ζωή και να γνωριστούν με τον πλησίον τους. Βέβαια η ιστορία μπορεί να τα υπονοεί όλα αυτά, αλλά γίνονται με τόσο χαζό τρόπο και δίχως να είναι ο εξωγήινος απειλή… Τραγικά κακή ιστορία ακόμα και για το Σουπερ Μίκυ.

Θα βάλουμε 3/10.

Τέταρτη ιστορία είναι το “Αμύθητα πλούσιος”.

Περίληψη:
Ένας πάμπλουτος Λιμνουπολίτης αποφασίζει να μείνει σε ένα ερημικό νησί, αφήνοντας όλη του την περιουσία στον Ντόναλντ.

Ιστορίες σαν αυτή όπου ο Ντόναλντ γίνεται με κάποιο τρόπο πλούσιος ,αλλά στο τέλος καταλαβαίνει ότι τα πλούτη δεν φέρνουν την ευτυχία, έχουμε ξαναδεί πολλές φορές. Εδώ λοιπόν το σενάριο έχει αρκετά προβληματάκια. Για αρχή ας πούμε ότι είναι κάπως άκυρος ο τρόπος που γίνεται πλούσιος ο Ντόναλντ.  Στον Ντόναλντ  αρέσει η χλιδή, και σε άλλες ιστορίες δεν τον νοιάζει ιδιαίτερα τα χρήματα που σπαταλάει όταν είναι πλούσιος. Εδώ είναι τσιγκούνης, πηγαίνει κρουαζιέρα και αντί να τον βλέπουμε να κάθεται στην αιώρα του, ασχολείται με το πρόγραμμα του πλοίου… Γενικά αρκετές αντιφάσεις με τον χαρακτήρα του. Ακόμα, μετατρέπει το πλοίο σε λούνα παρκ; Το θεωρώ υπερβολικά χαζό ακόμα και για το άτυχο μας παπί.

Συμπαθητική ιστοριούλα δεν λέω αλλά θα βάλουμε 5,5/10.

Πέμπτη ιστορία είναι ο “Η επέλαση των τζαμπατζήδων”.

Περίληψη:
Ένα διάσημο συγκρότημα έρχεται στην Λιμνούπολη και τα ανιψάκια σκαρφίζονται διάφορους τρόπους ώστε να μπουν στη συναυλία δίχως να πληρώσουν εισιτήριο.

Ιστορία για να γεμίσει το τεύχος. (Και δεν είναι η μόνη από ότι βλέπουμε) Μέτριο σχέδιο ενώ πολύ απλή είναι η πλοκή της ιστορίας. Καλά ο Ντόναλντ είναι το μόνο άτομο που προσέλαβαν ως φύλακα σε μια συναυλία; Μου φαίνεται χαζό αυτό…

Ένα, 5/10 θα το βάλουμε.

Έκτη ιστορία είναι τα “Βουτιά στην εικονική πραγματικότητα”.

Περίληψη:
Μία εφεύρεση του Κύρου καταλήγει κατά λάθος στα χέρια του Ντόναλντ με αποτέλεσμα να ταξιδέψει σε κόσμους φανταστικούς.

Από τον ένα Βαν Χορν πάμε στον άλλον! Νόμιζα ότι η ιστορία με την αναζήτηση του Λούφα ήταν μια από τις πιο ανούσιες. Άλλη μια τέτοια ιστορία είναι και αυτή εδώ. Ειδικά σεναριακά είναι αχταρμάς, Ναι το ξέρω ότι ο Ουίλιαμ Βαν Χορν έχει καυστικό χιούμορ κλπ αλλά αυτή η ιστορία ούτε χιουμοριστική ήταν αλλά ούτε άμα δεν τη διαβάζαμε θα βλέπαμε διαφορά… Δεν είχε κάποια ουσία δηλαδή και ούτε ξέφυγε από το τυπικό ο Ντόναλτ τα κάνει θάλασσα άθελα του.

Ένα 4,5/10 νομίζω είναι ότι πρέπει.

%ce%b5%ce%b9%ce%ba%cf%8c%ce%bd%ce%b1-200

Έβδομη ιστορία είναι “Ο αρχειοφύλακας”.

Περίληψη:
Ο Ντόναλντ επιτηρεί έναν τομέα φύλαξης σημαντικών εγγράφων στο “Αρχείο Κορνηλίου Κουτ” που μπορούν να κρίνουν ακόμα και τις σχέσεις χωρών.

Έχουμε Ντανν Γίππες στο σχέδιο και Πασχάλ Οοστ στο σενάριο. Θα ξεκινήσω με το σχέδιο του Γίππες που το βρίσκω από καλό μέχρι μέτριο. Μας έχει συνηθίσει σε καλύτερο σχέδιο ο Γίππες στις παλιές ιστορίες του ή σε ιστορίες όπως ο Σκρουτζ Α΄.  Ακόμα ο χρωματισμός μου φάνηκε αρκετά απλός ενώ θα μπορούσε να είναι καλύτερος. Ας πάμε τώρα από την πλευρά του σεναρίου. Βρίσκω κάπως υπερβολικό πάντως μερικά έγγραφα να κρίνουν τις σχέσεις 2 χωρών ή το γεγονός ότι εάν είναι τόσης μεγάλης σημασίας δεν επιτηρούνται σε κάποιο κτίριο υψηλής ασφαλείας. Αυτό που μπορώ να πως όμως ότι η ιστορία αυτή είναι ένα κλικ καλύτερη από όλες τις προηγούμενες που διαβάσαμε σε αυτό το τεύχος. Αυτό όμως δεν σώζει την κατάσταση διότι και οι προηγούμενες ήταν ή κακές ή τρομερά μέτριες.

Ένα 6/10 για την ιστορία λοιπόν!

Το ΚΟΜΙΞ #26  πέφτει αρκετά και είναι το ίδιο κακό σαν τεύχος όπως το ΚΟΜΙΞ #23… Μαζί και τα 2 τεύχη θα τα αποκαλούσα άνετα τα χειρότερα όλης της Νέας Σειράς! Θα βάλουμε για τα παραπάνω 5,5/10 ως τεύχος. Πλήρης η στήριξη του τεύχους από την ιστορία του Ντον Ρόσα. Εάν δεν υπήρχε η ιστορία και προσθέταμε ακόμα μια δεκασέλιδη θα είχαμε κάτι σαν το ΚΟΜΙΞ 260 του Τερζο…

Το θυμάται κανείς άραγε; Και ίσως και αρκετά χειρότερο ακόμα και από το τεύχος του Τερζόπουλου διότι έχουμε τρομερά μέτριες ιστορίες εως κακές και μια δομή χάλι μαύρο! Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα απογοητευτεί τόσο από κάποιο τεύχος του Τερζόπουλου.

Έχει παγιωθεί μια δομή με 7 ιστορίες, του Ρόσα, των Βαν Χορν, του Βίκαρ, του Ρότα (συνήθως) και ακόμα δύο αδιάφορες ιστορίες από σχεδιαστές όπως Χαυμανς. Για τις  ιταλικές ιστορίες ακόμα τίποτα. Είναι λες και τις φυλάνε για το επόμενο έτος! Κάτι ακόμα που δεν μπορώ να χωνέψω είναι η ράχη! Έχω στην Βιβλιοθήκη μου τα τευχάκια 1 – 18 με την ωραία κόκκινη ράχη και με τα γράμματα να έχουν ένα φυσιολογικό μέγεθος και όχι να είναι τόσο μεγάλα και ΧΑΛΙΑ λες και προορίζονται για άτομο που έχει 17 βαθμούς αστιγματισμό ή μυωπία! Γιατί έτσι φαίνονται τα τεύχη από 19 και μετά. Αισθητικά το συνολικό αποτέλεσμα είναι πολύ άσχημο.

Νομίζω ότι πλέον φαίνεται ξεκάθαρα η έλλειψη ενδιαφέροντος από το επιτελείο του περιοδικού, που είναι λες και έχουν βάλει ένα ρομπότ ή υπολογιστή να τους φτιάχνει τα τεύχη!  Είναι λες και το ημερολόγιο είναι το πλάνο των ιστοριών που έκανε το επιτελείο για όλο το χρόνο και βλέπουμε για το 2017.

Στο νέο τεύχος του ΚΟΜΙΞ θα δούμε πάλι (για 9 φορά!) ανατύπωση ιστορίας του Ρόσα “Οι φύλακες της χαμένης βιβλιοθήκης” ως κύρια ιστορία 28 σελίδων. Η ιστορία αυτή έχει μπει παλιά στο ΚΟΜΙΞ 114 το 1997 και το 2009 στη Βιβλιοθήκη ΚΟΜΙΞ 3. Κυκλοφορεί την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου. Για τις υπόλοιπες ιστορίες του τεύχους δεν είναι γνωστό κάτι αλλά μάλλον θα έχουμε ως συνήθως 7 ιστορίες και σχεδιαστές κάτω του μετρίου…
comix_0114

Το εξώφυλλο του ΚΟΜΙΞ #114 κατά τη γνώμη μου ήταν καλύτερο και ότι πρέπει για περιοδικό σε αντίθεση με το νέο που θα δούμε στο επόμενο τεύχος…

Σύμφωνα με το ημερολόγιο η αφίσα για το μήνα Οκτώβριο (ΚΟΜΙΞ 28) είναι αφιερωμένη στην ιστορία Ο Θησαυρός του Κροίσου που έχει δημοσιευτεί στο ΚΟΜΙΞ 190 το 2004 και στη Βιβλιοθήκη ΚΟΜΙΞ 3 το 2009. Εξαιρετικά πρόσφατη ιστορία από όλες τις απόψεις που μπορεί ακόμα κάποιος να τη βρει. Ξέρετε όμως ποιο είναι το πιο ενδιαφέρον όμως με αυτό το εξώφυλλο που βλέπουμε στο ημερολόγιο; Ότι είναι ακριβώς το ίδιο εξώφυλλο με αυτό του ΚΟΜΙΞ 190! Μέχρι στιγμής τα εξώφυλλα που είδαμε στη νέα περίοδο ήταν διαφορετικά και έτσι ξεχώριζες τα νέα από τα παλιά τεύχη. Εδώ όμως αλλάζουν τα πράγματα… Τι να σημαίνει αυτό;

Πολύ Σκανδιναβία έχει πέσει στο ΚΟΜΙΞ. Άραγε τις Ιταλικές ιστορίες θα τις ξαναθυμηθούν ή μπα; Βάζουν που βάζουν συμπληρωματικές Σκανδιναβικές τουλάχιστον ας έβαζαν κάτι καλό. Τόσες αδημοσίευτες υπάρχουν σύμφωνα με το Inducks…Θα ξαναπώ ότι χάνουμε και φοβερές Ιταλικές ιστορίες όπως ο Δόκτωρ Τζέκιλ και Μίστερ Χαιντ αλλά και μάλλον τη νέα ενδιαφέρουσα  ιστορία Ντακενσταιν (παρωδία του Φρανκενστάιν με τους Ντακ) από τον Φάμπιο Τσελόνι που βγαίνει τον Νοέμβριο στο Topolino και θα αργήσουμε να τη δούμε στο ΚΟΜΙΞ…

Εν τέλει, το ΚΟΜΙΞ συνεχίζει το έτος Ρόσα με το εικοστό έκτο τεύχος στα ίδια επίπεδα με το χειρότερο τεύχος της σειράς που είναι το ΚΟΜΙΞ #23. Προσωπικά για μένα και τα 2 μάλλον είναι τα χειρότερα ΚΟΜΙΞ που έχω διαβάσει και από τις 2 Περιόδους!  Πολύ κακή χρονιά αυτή για το περιοδικό. Νίωθω ώρες ώρες ότι θα τελειώσει το 2016 και είναι λες και δεν έχω διαβάσει τεύχος καλό του ΚΟΜΙΞ. Το Μίκυ Μάους από την άλλη τα πάει μια χαρά και όλο και βελτιώνεται. Στο τεύχος 118 θα δούμε την Ιταλική ιστορία Παπούτσια με Μνήμη σε σχέδιο Φατσίνι και σε σενάριο τον ταλαντούχο Κάστυ. Μια αρκετά ενδιαφέρουσα ιστορία ενώ στο ΚΟΜΙΞ βλέπουμε ιστορίες του Μίκυ με τον Βαν Χορν… Τι να πεις…

Θα θέλετε να κάνουμε μια παρουσίαση όπου θα έχουμε τα Τοπ 10 χειρότερα τεύχη του ΚΟΜΙΞ; Εσείς θα μπορείτε να πείτε στα σχόλια εάν συμφωνείτε με τη λίστα μου αλλά και να δώσετε τη δίκη σας λίστα!

Ποια είναι η άποψη σας, σύμφωνα με τα παραπάνω;

Όλες τις προηγούμενες παρουσιάσεις μπορείτε να τις βρείτε εδώ.

ΚΟΜΙΞ, ΚΟΜΙΞ Wiki

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.