Ο δικός μας PhantomDuck πήρε την πρωτοβουλία να πάρει συνέντευξη από το σχεδιαστή Marco Mazarello για το GreekComics. Παρακάτω σας έχουμε τις απαντήσεις στις ερωτήσεις. Σε 3 ερωτήσεις συμμετείχα και εγώ ως ΚΟΜΙΞ και χρήστης του φόρουμ και στις υπόλοιπες ο Phantom και άλλα παιδιά του φόρουμ. Η πρωτοβουλία για τη συνέντευξη ήταν δική του. Πάμε να την απολαύσουμε.
Συνέντευξη
Ξεκίνησες να φτιάχνεις ιστορίες περίπου το 1994, σωστά; Πώς ξεκίνησες να δουλεύεις για την Ντίσνεϋ; Δυσκολεύτηκες στην αρχή;
Marco: Ναι, ξεκίνησα να εργάζομαι το 1994. Ήμουν αρκετά τυχερός να γνωρίσω έναν μεγάλο Ντίσνεϋ σχεδιαστή, τον Guido Scala, που πίστεψε σε εμένα και άρχισε να με παρακολουθεί, δίνοντάς μου τις βάσεις για τα Ντίσνεϋ κόμικς. Ήταν ένας σημαντικός οδηγός για εμένα που μου έμαθε την σημασία του στέρεου σχεδιασμού χαρακτήρων. Αργότερα, πέρασα υπό την καθοδήγηση του Giovan Battista Carpi, ένας άλλος δάσκαλος Ντίσνεϋ (Disney master), η Ντίσνεϋ σχολή του οποίου, σίγουρα με διαμόρφωσε*. Ήταν αυτός που μου ανέθεσε το πρώτο μου σενάριο, και ξεκίνησα την καριέρα μου στον κόσμο των Ντίσνεϋ κόμικς. Ήταν ένας αυστηρός δάσκαλος, με γερά θεμέλια.
*(Στμ: Προφανώς μιλάει για την περίοδο που ο Carpi ήταν επικεφαλής της ιταλικής Ακαδημίας Ντίσνεϋ, 1988-1999)
Διάβαζες κόμικς σαν παιδί; Ποιοι ήταν οι αγαπημένοι σου Ντίσνεϋ δημιουργοί; Ακόμα, ποιους δημιουργούς εκτός Ντίσνεϋ αισθάνεσαι ως «δασκάλους» σου; Εάν διαβάζεις άλλα κόμικς πέραν των Ντίσνεϋ.
Marco: Ναι, πάντα διάβαζα Ντίσνεϋ από όταν ήμουν παιδί, και οι δημιουργοί που με εντυπωσίασαν περισσότερο, ήταν οι Guido Scala, Giovan Battista Carpi, Romano Scarpa, Giorgio Cavazzano, Luciano Bottaro, Massimo De Vita, καθώς επίσης φυσικά και οι κλασικοί Carl Barks και Floyd Gottfredson. Οι σχεδιαστές που μου αρέσουν περισσότερο εκτός Ντίσνεϋ, είναι οι Juanjo Guarnido, Régis Loisel, Albert Uderzo, και επίσης έχω τεράστιο θαυμασμό για τον Norman Rockwell, τον οποίον θεωρώ έναν από τους σπουδαιότερους σχεδιαστές του 20ου αιώνα.
Πλέον, διαβάζεις κόμικς πέρα από αυτά για τα οποία δουλεύεις;
Marco: Διαβάζω λιγότερο απ’ ό,τι παλιότερα, και μάλλον είμαι πιο επιλεκτικός στις επιλογές μου για κόμικς. Πολλές φορές πιάνω τον εαυτό μου να ξεφυλλίζω κόμικς που έχω στο προσωπικό μου αρχείο, και να ανακαλύπτω ξανά τους παλιούς Ντίσνεϋ δημιουργούς. Μερικές μόνο σελίδες αρκούν για να με αιχμαλωτίσουν ξανά ως παιδί, με το σενάριο και το σχέδιό τους.
Η πρώτη σελίδα της πρώτης ιστορίας του, Μίστερ Χρυσή Ακτή – 1994
Πόσο καιρό χρειάζεσαι για να δημιουργήσεις μία ιστορία; Επίσης, αφού την τελειώσεις, πόσος καιρός περνάει μέχρι να την δημοσιεύσει ένα περιοδικό; Εξαρτάται από το περιοδικό, τον συντάκτη ή από άλλους λόγους;
Marco: Συνήθως φτιάχνω μία ιστορία 30 σελίδων σε έναν μήνα περίπου. Από την στιγμή που την παραδίδω στην συντακτική ομάδα, οι τελικές σελίδες παίρνουν τουλάχιστον 10-15 μέρες για επεξεργασία και χρωματισμό. Ας πούμε πως η ιστορία δεν θα δημοσιευτεί πριν από έναν μήνα περίπου. Η έκδοση επίσης μπορεί να επηρεαστεί από τον τύπο της ιστορίας. Εάν για παράδειγμα δουλεύεις το καλοκαίρι σε μία Χριστουγεννιάτικη ιστορία (το έχω κάνει), θα πάρει αρκετούς μήνες μέχρι να εκδοθεί.
Σου έχει τύχει ποτέ να φτιάξεις μία ιστορία, να την παραδόσεις στον εκδότη, να πληρωθείς, αλλά να μην εκδοθεί;
Marco: Προσωπικά όχι, αν και γνωρίζω περιπτώσεις συναδέλφων που τους έχει τύχει. Είναι πιθανό να συμβεί, και οι λόγοι μπορεί να είναι διάφοροι. Οι αποφάσεις των εκδοτών μπορεί να αλλάξουν στην πορεία, και λόγω των περιεχομένων της ιστορίας, να αποφασίζουν να μην την δημοσιεύσουν.
Είσαι ένα από τα πρώτα άτομα που δούλεψαν στην σειρά Μυστικός Πράκτωρ Ντόναλντ Ντακ (Double Duck), και ένας από τους κύριους σχεδιαστές. Μπορείς να μοιραστείς μαζί μας μερικές λεπτομέρειες; Ποιος είχε την ιδέα για τον Ντόναλντ σαν μυστικό πράκτορα, πώς συνεργάστηκες με άλλα άτομα, αν πιστεύεις πως είναι επιτυχημένη σειρά, κλπ;
Marco: Ο Μυστικός Πράκτωρ είναι έμπνευση του σεναριογράφου Fausto Vitaliano, και πήρε την μορφή του από τον σχεδιαστή, Andrea Freccero. Συμμετείχα στην δημιουργία μερικών δευτερευόντων χαρακτήρων όπως ο Δόκτωρ Κατσαβίδας και η Λίζα Κιτάπι. Επίσης δημιούργησα την πρώτη εκδοχή του αρχηγείου της Μυστικής Υπηρεσίας. Στα ξεκινήματα της σειράς, συνεργαστήκαμε με σχεδιαστές για να συζητήσουμε ιδέες και σκηνογραφία, ήταν πολύ ενθουσιώδες. Η δουλειά σε αυτές τις ιστορίες ήταν μία σπουδαία εμπερία, επειδή έδωσε την ευκαιρία να ξεφύγουμε από την πεπατημένη των τριών σειρών ανά σελίδα του περιοδικού (Topolino) και να φτιάξουμε σχέδια με έναν πιο δυναμικό και προσωπικό τρόπο. Νομίζω πως αυτή η σειρά έχει πολλές προοπτικές.
Είναι δύσκολο να συνδυάσεις το στυλ της Ντίσνεϋ μαζί με το κατασκοπικό του Μυστικού Πράκτορα; Έχεις αντιμετωπίσεις περιπτώσεις που δεν μπορούσε να σχεδιάσεις όπως ήθελες, επειδή έπρεπε να κρατήσεις το στυλ της Ντίσνεϋ στην ιστορία;
Marco: Όχι, κατά την άποψή μου, δεν είναι δύσκολο να συνδυάσω το στυλ της Ντίσνεϋ με τις αρχές της κατασκοπείας. Φυσικά χρειάζεται να είσαι προσεκτικός ώστε να χειριστείς σωστά περιστάσεις όπως όταν για παράδειγμα οι ήρωες κρατάνε όπλα, όμως με τις απαραίτητες διορθώσεις, όλα τα υπόλοιπα βγαίνουν από μόνα τους. Πρέπει να πω πως προσωπικά, δεν ένοιωσα ποτέ περιορισμό στο να εκφράσω την δημιουργικότητά μου λόγω της Ντίσνεϋ. Το αντίθετο, έχοντας μεγαλώσει με την Ντίσνεϋ, μπορώ χωρίς κόπο να συνδυάσω το στυλ της με όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένου και αυτό της κατασκοπείας.
Μπορείς να μας πεις εάν υπάρχει ένα οριστικό τέλος για τις ιστορίες του Μυστικού Πράκτορα, ή εάν θα συνεχίσετε να φτιάχνετε ιστορίες για πολλά ακόμα χρόνια; Υπάρχουν άλλες ιδέες που θέλετε να εξερευνήσετε; Ίσως περισσότερες ιστορίες που εμφανίζονται μαζί Φάντομ Ντακ και Μυστικός Πράκτωρ (όπως το PK Timecrime DD);
Marco: Δεν μπορώ να αποκαλύψω τίποτα από ό,τι πρόκειται να συμβεί στις επόμενες περιπέτειες του Μυστικού Πράκτορα. Προσωπικά, δεν έχω δουλέψει στα τελευταία επεισόδιά του και δεν έχω ιδέα πως θα εξελιχθεί η ιστορία, όμως φαντάζομαι πως η καριέρα του είναι ακόμα μεγάλη.
Έχεις δουλέψει με πολλούς σεναριογράφους, όπως οι Carlo Panaro, Bruno Enna, Casty και πολλοί ακόμα. Ποια είναι η διαδικασία δημιουργίας μίας ιστορίας; Σου δίνεται η ευκαιρία να μιλήσεις με έναν σεναριογράφο και να αποφασίσεις να φτιάξετε μία ιστορία μαζί, ή αυτό είναι κάτι που αποφασίζεται από τον εκδότη;
Marco: Η στάνταρ διαδικασία είναι ο σεναριογράφος να παρουσιάσει μία υπόθεση στον εκδότη. Αν εγκριθεί, του ανατίθεται από τον εκδότη να γράψει το σενάριο. Όταν τελειώσει, το σενάριο ανατίθεται από τον εκδότη στον σχεδιαστή ο οποίος σύμφωνα με αυτόν, είναι ο καταλληλότερος για την ιστορία. Είναι επίσης πιθανό ένας σχεδιαστής και ένας σεναριογράφος να έχουν μαζί μία ιδέα, και παρουσιάζουν ένα κοινό πρότζεκτ στον εκδότη.
Υπάρχει κάποιος σεναριογράφος με το οποίον θα ήθελες να συνεργαστείς κάποια στιγμή;
Marco: Σε γενικές γραμμές, νοιώθω άνετα με όλους τους σεναριογράφους που έχω συνεργαστεί, όμως αυτοί με τους οποίους νομίζω ταιριάζουμε πολύ είναι οι Fausto Vitaliano, Roberto Gagnor, Bruno Enna, Marco Bosco και Fransesco Artibani.
Εκτός από τον Μυστικό Πράκτορα, έχεις δουλέψει σε αρκετές ακόμα ιστορίες πολλαπλών συνεχειών, το κάθε μέρος των οποίων είναι φτιαγμένο από διαφορετικούς δημιουργούς (Sταρ Τρακ, Ταξιδεύοντας στην Ουτοπία, Το Φαινόμενο της Πεταλούδας, κ.α.). Αυτές οι συνεργασίες είναι ιδέα των δημιουργών τους, ή των συντακτών / εκδοτών; Υπάρχει κάποιος που έχει ολόκληρη την ιστορία στο μυαλό του, ή το κάθε επεισόδιο είναι εντελώς αυτόνομο;
Marco: Οι μεγάλες ιστορίες που χωρίζονται σε μέρη, συνήθως είναι σκέψη ενός μόνο σεναριογράφου. Στην συνέχεια, χωρίζονται και μετέπειτα ανατίθενται σε διαφορετικούς σχεδιαστές, πάντα από τον εκδότη. Τον τελευταίο καιρό, τέτοιες ιστορίες πολλών επεισοδίων, προσπαθούμε να τις αναθέτουμε στον ίδιο σχεδιαστή, ώστε να υπάρχει ένα κοινό στυλ σε όλα τα επεισόδια.
Στην επετειακή σειράς «Alla ricerca di Topolino» για τα 90 χρόνια Μίκυ, βλέπουμε πως ο Μίκυ σε κάθε επεισόδιο έχει διαφορετικό συμπρωταγωνιστή. Στο δικό σου επεισόδιο «Gli eroi di Monte Rattmore», έχεις σχεδιάσει τον Ντόναλντ ως συμπρωταγωνιστή. Αυτή ήταν δική σου απόφαση ή των συντακτών; Μπορείς να μας πεις δυο λόγια για την σειρά;
Marco: Εμπνευστές για την σειρά αυτή είναι οι Stefano Ambrossio & Francesco Artibani. Η απόφαση του να υπάρχει ένας διαφορετικός συμπρωταγωνιστής σε κάθε επεισόδιο, γεννήθηκε από την ανάγκη να δώσουμε έμφαση (λόγω της επετείου του Μίκυ) στο πόσο σημαντική είναι η σχέση της φιλίας που συνδέει τον Μίκυ με τους φίλους του. Στο δικό μου επεισόδιο συγκεκριμένα, προσπάθησα να επικεντρωθώ στο να ξαναδημιουργήσω τις σχέσεις που πάντα είχαν ο Μίκυ και ο Ντόναλντ από το ντεμπούτο τους στα καρτούν μικρού μήκους.
Η συμμετοχή του Mazzarello στην επετειακή ιστορία Alla ricerca di Topolino (Ψάχνοντας τον Μίκυ)
Είσαι ένας από τους σχεδιαστές που φτιάχνουν ιστορίες, τόσο με ποντίκια, όσο και με πάπιες. Σου αρέσει το ίδιο να σχεδιάζεις ιστορίες και με τους δύο, ή έχεις κάποια συγκεκριμένη προτίμηση;
Marco:Πάντα μου άρεσε να σχεδιάζω ποντίκια και πάπιες, και ειλικρινά, δεν έχω μία συγκεκριμένη προτίμηση. Αυτό που νιώθω σίγουρα, είναι μία ψυχολογική ώθηση όταν σχεδιάζω τον Μίκυ. Συχνά, όταν σχεδιάζω αρκετές ιστορίες με πάπιες ή ποντίκια, νιώθω πως πρέπει να σχεδιάσω μία ιστορία με τον αντίθετο χαρακτήρα από αυτήν που τελείωσα. Για παράδειγμα, εάν σχεδιάσω τρεις ή τέσσερις ιστορίες με τους Ντακ, θα προτιμήσω να σταματήσω για λίγο και να φτιάξω μία με τον Μίκυ, και το αντίθετο.
Πρόσφατα, είδαμε μία ιστορία σου από το σύμπαν «Τα χρονικά των τεράτων» (Donald Quest). Μπορείς να μοιραστείς μαζί μας κάποιες πληροφορίες; Υποθέτουμε πως θα έπρεπε να δουλέψεις με την DPW (Disney Publishing Worldwide), επομένως υπήρχε διαφορετική προσέγγιση από άλλες ιστορίες; Έπρεπε να σχεδιάσεις κάπως διαφορετικά, ή έπρεπε να συνεργαστείς με άλλα άτομα με διαφορετικό τρόπο; Επικοινώνησες εσύ μαζί τους ή αυτοί; Κάποια άλλη πληροφορία που πιστεύεις ότι είναι ενδιαφέρουσα;
Marco: Τα επεισόδια που σχεδίασα για τα «Χρονικά των τεράτων» ήταν πολύ διασκεδαστικά και απαιτητικά. Το πρότζεκτ ήταν πολύ αναζωογονητικό και η γενική ιδέα της ιστορίας ήταν πολύ διαφορετική από τις κλασικές ιστορίες. Σε γενικές γραμμές, όταν δουλεύεις με την DPW, πρέπει να δείχνεις κάποια επιπλέον προσοχή λόγω του μεγαλύτερου αναγνωστικού κοινού, να αφήνεις χώρο για τα μπαλονάκια χωρίς όμως να τα σχεδιάζεις (προστίθενται αργότερα ψηφιακά). Ο τρόπος που σχεδιάζεις δεν αλλάζει. Μερικές προσεγγίσεις είναι διαφορετικές, επειδή απαιτούν περισσότερη γενική επιτήρηση σε παγκόσμια κλίμακα σε σύγκριση με άλλες παραγωγές. Είμαι σε συνεχή επαφή με την DPW Ιταλίας, με τους οποίους δουλεύω για πολλά χρόνια.
Μπορείς να μας πεις εάν υπάρχουν άλλες ιστορίες με «Τα χρονικά των τεράτων» που περιμένουν να δημοσιευτούν;
Marco: Σχεδίασα δύο επεισόδια, το ένα μετά το άλλο. Δεν γνωρίζω εάν και τα δύο τους έχουν ήδη δημοσιευτεί.
Στην Ελλάδα, οι ιστορίες σου δημοσιεύονται κυρίως στο εβδομαδιαίο Μίκυ Μάους, το αντίστοιχο περιοδικό θα λέγαμε του Topolino. Οι Ιταλοί σχεδιαστές ενημερώνεστε όταν οι ιστορίες σας δημοσιεύονται σε άλλη χώρα, ή απλά τις παραδίδετε στον εκδότη και τελειώνει εκεί;
Marco: Όχι, σε γενικές γραμμές, δεν ενημερωνόμαστε ποτέ εάν οι ιστορίες μας δημοσιευτούν εκτός Ιταλίας. Πολλές φορές τις βλέπω δημοσιευμένες σε άλλες χώρες, όμως δεν ήξερα πως είχαν μπει εκεί. Όταν παραδίδουμε την τελειωμένη ιστορία στον εκδότη, γνωρίζουμε σίγουρα πως θα δημοσιευτεί στην Ιταλία, όμως από εκεί και πέρα δεν ξέρουμε σε ποιο ακόμα μέρος του κόσμου θα δημοσιευτεί.
Θέλεις να πεις κάτι τελευταίο στους φαν των Ντίσνεϋ κόμικς στην Ελλάδα;
Marco: Ευχαριστώ τους Έλληνες αναγνώστες πάρα πολύ. Θέλω να τους πω πως είμαι πολύ χαρούμενος που εκτιμάνε την δουλειά μου. Ελπίζω να συνεχίσουν να διασκεδάζουν για πάντα με τις ζωγραφιές μου. Θερμοί χαιρετισμοί!
Εορταστικό ευχαριστήριο σχέδιο. Καλά Χριστούγεννα σε όλους!
Πηγή: GreekComics.gr