Κάστυ - Casty (Andrea Castellan)

337533678_1304607033764744_2297040649065589630_n

Μπήκε ο Μάιος και το The Comic Con 7 είναι προ των πυλών. Οι προτάσεις μας για το signing του Κάστυ καθυστέρησαν αρκετά αλλά είναι εδώ.

Λίγα λόγια για τον δημιουργό ο οποίος θεωρείται ο πιο σημαντικός σύγχρονος των Ντίσνεϋ κόμικς. Ο Αντρέα Καστελλάν (Andrea Castellan), ευρύτερα γνωστός με το ψευδώνυμο Κάστυ (Casty), είναι ένας Ιταλός δημιουργός κόμικς που γεννήθηκε στις 23 Απριλίου 1967. Εργάζεται ως σεναριογράφος και σχεδιαστής του Μίκυ Μάους από το 2003 και έχει δουλέψει στο παρελθόν και για τον Λούπο Αλμπέρτο και τον Κάττιβικ. 

Οι ιστορίες του, έχουν επίκεντρο τον Μίκυ Μάους και την παρέα του αλλά τελευταία έχει δημιουργήσει και ιστορία με τα παπιά με δικό του σχέδιο. Στην Ελλάδα είμαστε τυχεροί διότι έχουμε δει αρκετές ιστορίες του (94 για την ακρίβεια). Όσον αφορά τους χαρακτήρες που έχει δημιουργήσει και έχει εμπλουτίσει το σύμπαν του Μίκυ, οι πιο σημαντικοί είναι:

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ΚΟΜΙΞ Wiki.

Signing Τοπ 10

Έχουμε διαβάσει στη χώρα μας κάποιες πολύ δυνατές ιστορίες από τον Κάστυ. Ωστόσο, επειδή δεν μπορούμε να μιλήσουμε για όλες αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια δεκάδα τευχών με κάποιες από τις καλύτερες ιστορίες του για το signing.

10. Κάτι είναι μέσα στο σκοτάδι

Η συγκεκριμένη ιστορία θεώρησα ότι για μένα θα έπρεπε να είναι στο τοπ 10 διότι είναι κάτι διαφορετικό όσον αφορά τις ιστορίες Ντίσνεϋ. Έχει χόρορ στοιχεία, μυστηρίο και είναι κάπως πιο σκοτεινή γενικά κάτι που την κάνει ενδιαφέρουσα. Θυμίζει κάπως κάποια ταινία τρόμου. Αυτό τις δίνει πολλούς πόντους για μένα. Μπορεί κάποιος να την βρει στο Μίκυ Μάους #160 Β΄ Περιόδου (κριτική εδώ).

9. Τα Ορυχεία της Ατλαντίδας

Δημοσιεύτηκε στο ΚΟΜΙΞ #5 της Β΄ Περιόδου και αποτελεί συνέχεια του «Κολοσσού της Ρόδου» και μέρος των ιστοριών του Κάστυ με την Αναζήτηση της Ατλαντίδας. Ατμοσφαιρική ιστορία που συνεχίζει το μυστήριο της Ατλαντίδας και την αναζήτηση της από Κλάρα Λοφτ.

8. Οι 7 Μπογκλιν

Το πρώτο (μικρότερο) μέρος της ιστορίας είναι από τον Αντρέα Φατσίνι ενώ το δεύτερο από τον Κάστυ. Αρκετά έξυπνο σενάριο που είχε σκοπό την επαναφορά ενός από τους παλιούς κακούς του Φλόυντ Γκοτφρεντσον, Μίκλος. Τα γενέθλια του Μίκυ καταλήγουν σε φιάσκο αφού η έκπληξη των φίλων του με τους 7 Μπόγκλιν ενώ πετυχημένη θα οδηγήσει σε παρεξηγήσεις και ανατροπές. Η ιστορία δημοσιεύτηκε στο ΚΟΜΙΞ #17 της Β΄ Περιόδου.

7. Ο Κόσμος του Μέλλοντος

Αν θυμάμαι καλά η συγκεκριμένη ιστορία είναι από τις πρώτες μεγάλες ιστορίες του Κάστυ. Στο Μίκυ Μάους του Τερζόπουλου είχε διαφημιστεί ως μινι σειρά. Πάρα πολύ ωραία ιστορία που φέρνει τον Μίκυ αντιμέτωπο με τον Δάντη Ρήμα! Άλλον έναν αδίσταχτο κακό από τις ιστορίες του Γκοτφρεντσον με μεγαλόπνοα σχέδια. Η ιστορία έχει τέσσερα μέρη και δημοσιεύτεηκε στα Μίκυ Μάους #2269 – 2272.

6. Η Λαίλαπα των Αιώνων

Ιστορία με χρονικά παράδοξα στην οποία έχουμε την δεύτερη εμφάνιση της χρονοταξιδιώτισσας Ούμα. Γιατί ο κόσμος έχει αλλάξει; Τι παράδοξο συνέβη αυτή τη φορά και ποιος ευθύνεται; Μια μεγάλη ιστορία 4 μερών που συνδυάζει περιπέτεια, μυστήριο, ταξίδια στο χρόνο αλλά και δίνει ωραία μηνύματα σχετικά με τον άνθρωπο και την ιστορία του. Δημοσιεύτηκε στα Μίκυ Μάους #2449-2450 και στο Μίκυ Μάους Editor’s Choice της Καθημερινής.

5. Το Νησί του Χρόνου

Ότι πρέπει είναι η συγκεκριμένη ιστορία για το καλοκαίρι, όπου και εκείνη την περίοδο βγήκε και το ΚΟΜΙΞ #11 Β΄ Περιόδου στο οποίο δημοσιεύτηκε. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι πρόκειται για την «Lost» εκδοχή του Μίκυ Μάους κατά μια έννοια. Ο Μίκυ και οι φίλοι του σε ερημονήσι… Δεν θα πω κάτι άλλο. Ο Κάστυ για άλλη μια φορά έχει ανατροπές και πάλι περνάει κάποια οικολογικά μηνύματα.

4. Ο Κόσμος του Μεγάλου Αδελφού

Όταν πρωτοδιάβασα την συγκεκριμένη ιστορία του Κάστυ, το μακρινό 2013 είπα ότι αυτός είναι «Ντον Ρόσα» του Μίκυ Μάους στο τεύχος 2431 του ομώνυμου περιοδικού. Τι υπέροχα οικολογικά μηνύματα περνάει, τη σημαντικότητα της τροφικής αλυσίδας κλπ. Πραγματικά, τα μηνύματα που είχε να περάσει με τον δικό της τρόπο σε βάζουν σε σκέψεις.

3. Σκοτεινός Κόσμος

Αναφορές σε ιστορίες του Ρομάνο Σκάρπα, η επαναφορά του Ατομίνο Μπιμπ υπό το πενάκι του Κάστυ, πρωτότυπη ιστορία σεναριακά και ο Μαύρος Πητ ως δυναμικός κακός; Τι άλλο θέλει κανείς από μια ιστορία με τον Μίκυ; Μου θύμισε πολύ τον Σκάρπα σε αυτή την ιστορία ο Κάστυ. Μπορεί κανείς να τη διαβάσει στο ΚΟΜΙΞ #3 Β΄Περιόδου. Εκπληκτικό και το εξώφυλλο του τεύχους.

2. Όλα αυτά που θα συμβούν χθες

Για αυτή εδώ την ιστορία έχω μιλήσει σε άρθρο αναλυτικά. Άψογη συνεργασία Κάστυ και Μπονηφάττι, με τρομερά background και σχέδιο γενικότερα και από τις 2 πλευρές. Την θεωρώ την καλύτερη επετειακή ιστορία με τον Μίκυ διότι τα είχε όλα. Δημοσιεύτηκε στο Μίκυ Μάους #231 Β΄ Περίοδος. Η ιστορία όχι μόνο είχε και την  ειδική αφίσα εξώφυλλο που έχουμε βάλει εδώ αλλά το ελληνικό επιτελείο την πρόσεξε αρκετά διότι είχαμε και ωραία δουλειά σχετικά με την γραμματοσειρά.

1. Η Αυτοκρατορία των Πάγων

Η καλύτερη ιστορία ιστορία του Κάστυ για μένα. Στα ελληνικά τεύχη #183-185 του Μίκυ Μάους Β΄ Περιόδου έχει γίνει απίστευτη δουλειά. Υπάρχει υλικό μεταφρασμένο από Topolino που εξηγεί την ιστορία, δίνει ενδιαφέρουσες πληροφορίες αλλά και συνέντευξη του ίδιου του Κάστυ. Για μένα τα καλύτερα τεύχη της Καθημερινής.  Από την άλλη ιστορία μου θυμίζει ιστορίες των Ντακ σχετικές με την αναζήτηση αρχαίων πολιτισμών.

Σύνοψη & Honorable Mentions

Γενικά είχαμε πολλές επιλογές αλλά αυτά προσωπικά προτείνω. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι και τα παρακάτω είναι μερικές πολύ ωραίες επιλογές:

Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι χαίρομαι που έχουμε δει τόσες ιστορίες του δημιουργού στη χώρα μας και ελπίζω να συνεχίσουμε να τις διαβάζουμε και στο μέλλον.

Φτιάχνοντας την παρούσα λίστα θυμήθηκα πόσο πολύ χαιρόμουν με κάθε μια από αυτές τις ιστορίες όταν τις διάβασα για πρώτη φορά και πόσο ξεχωριστή είναι η κάθε μια.