Την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε το πέμπτο AnimeCon: RUN Thessaloniki στο Συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης. Πρόκειται για γιορτή της Ιαπωνικής Pop Κουλτούρας, Τέχνης και Παράδοσης. Ένας θεσμός που ξεκίνησε το 2013 από τους Mangatellers στην Θεσσαλονίκη και επέστρεψε μετά από 7 χρόνια παύσης δυναμικά και πιο οργανωμένα.

Ας εισέλθουμε στο AnimeCon

Την συγκεκριμένη εκδήλωση δεν είχα την τύχη να επισκεφτώ παλιότερα για διάφορους λόγους οπότε οφείλω να πω ότι φέτος με παρότρυνε η όλη οργάνωση και το μεράκι που είχαν ρίξει τα παιδιά αλλά και οι καλεσμένοι.

Η τιμή του εισιτηρίου για την είσοδο ήταν 5 ευρώ την οποία θεωρώ καλή τιμή. Ήμασταν τυχεροί με την παρέα μου που πήραμε τα εισιτήρια σε φυσική μορφή από το Cosmic Realms την προηγούμενη μέρα (τα θέλαμε και ως ενθύμιο) διότι είχε απίστευτο κόσμο! 

Τα εισιτήρια μαζί με τις εκδόσεις που είχαμε πάρει μαζί για διάβασμα ή υπογραφή

Χωρίς να υπερβάλω η ουρά ήταν μεγαλύτερη από το The Comic Con με ουρές στο γκισέ των εισιτηρίων τόσο στη σειρά που είχες βγάλει εισιτήριο ηλεκτρονικά μέσω Viva και πολύ περισσότερο στη σειρά την άλλη όπου έβγαζες εισιτήριο επί τόπου. Και επειδή λένε μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις μπορείτε να πάρετε μια γεύση από τις παρακάτω φώτο.

Μου άρεσε γενικά και ο «στολισμός» στον γκισέ των εισιτηρίων κοντά στις εισόδους με διάφορους άνιμε χαρακτήρες όπου μπορούσες να βγάλεις φωτογραφίες αλλά βρήκα έξυπνο και ότι όλο πρόγραμμα του AnimeCon υπήρχε σε μια μεγάλη αφίσα.

Όλο το πρόγραμμα της εκδήλωσης
Uchiha Madara (Six Paths) - Naruto
Roronoa Zoro - One Piece
Hatsune Miku (Vocaloid)
Πρωί/Μεσημέρι
Απόγευμα

Μπαίνοντας μέσα από το πρωί έβλεπες ότι πέρα από τον πολύ κόσμο έξω είχε και πολύ κόσμο ήδη μέσα.

Δυστυχώς είχε τον μισό χώρο από ότι έχει το The Comic Con οπότε αυτό δεν διευκόλυνε τα πράγματα αλλά από ότι ακούστηκε θα αλλάξει του χρόνου.

Πιστεύω ότι δεν βοήθησε και το γεγονός ότι γινόταν για μια μέρα οπότε μαζεύτηκαν οι περισσότεροι που ήθελαν να έρθουν από νωρίς.

Από ψηλά φαίνονταν τα banners της εκδήλωσης. Το ένα αφορούσε το Oriental Express με τα φαγητά της “Ανατολής” ενώ τα άλλα 2 ήταν το ένα με χαρακτήρες από το Mythos και το άλλο με αυτούς του RUN των Mangatellers με το logo του AnimeCon.

Για να δούμε τα μαγαζιά στους πάγκους

Από τα μαγαζιά που πουλούσαν μάνγκα ήταν αποκλειστικά το Cosmic Realms, ενώ υπήρχαν και αρκετά από τα γνωστά μαγαζιά που πουλούσαν anime merchandise όπως το Otaku Store, Anime Portal, Animehouse, Angry Nerd. Θα προτιμούσα όμως, να υπήρχαν περισσότερα μαγαζιά που θα πουλούσαν και θα εστίαζαν στα μάνγκα. Το Cosmic Realms όπως φαίνεται από τις παραπάνω δυο εικόνες είχε αρκετή ποικιλία με σειρές όπως Blue Lock, Jujutsu Kaisen, Chainsaw Man, Kaiju No 8, Attack On Titan για κάποιες από τις οποίες θα μιλήσουμε και σε μελλοντικά άρθρα στο site.

Βέβαια, υπήρχαν και άλλοι πάγκοι που πουλούσαν merch και φιγούρες αλλά και φυσικά δεν έλειπε και η Digital Soul Entertainment της οποίας highlight ήταν η νέα κυκλοφορία της συλλεκτικής έκδοσης του πρώτου μισού της 1ης σεζόν του Κυνηγού Δαιμόνων (Demon Slayer) στα ελληνικά. Στο σταντ τους, μπορούσες να συναντήσεις τον Δημήτρη Σάρλο.

Οι καλλιτέχνες

Να πω την αλήθεια, παραξενεύτηκα που στους πάγκους των αυτοδημιούργητων καλλιτεχνών υπήρχαν κυρίως prints και όχι κάποιο μάνγκα ή γενικά κάποια άλλη  προσπάθεια.

Από τους καλεσμένους, στον Matteo Brizio έδωσα για υπογραφή το αντίτυπο του Mythos Vol 1 οπότε συγκέντρωσα όλες τις υπογραφές. Γνώρισα από κοντά και μου υπέγραψε τον κατάλογο η γλυκύτατη Βούλα Κώστα. Πήρα print από τον Naokuren ο οποίος ήταν τόσο καλός που μου σχεδίασε και σκιτσάκι στο Anka manga που έδινε δώρο. Ο Just Loui είχε ενδιαφέρουσα δουλειά αλλά δεν πρόλαβα και εν τέλη δεν ψήθηκα να μάθω περισσότερα ωστόσο θα τον έχω στο νου μου μελλοντικά.

Ο Levent Kotil έδινε κάποια Α6 prints και είχε κάποιο πάνελ σχετικά με το animation που παρακολουθήσαμε. Είχε πολύ περισσότερο κόσμο από ότι περίμενε ο ίδιος και ήταν τόσος ώστε να μην φτάσουν οι 60 καρέκλες που θα μπορούσε να έχει η εκδήλωση. Οπότε, επειδή και αυτό ήταν θέμα χώρου ελπίζω να διορθωθεί του χρόνου. Είπε ένα-δυο ενδιαφέροντα πράγματα, αλλά περίμενα περισσότερα η αλήθεια είναι.  Ωστόσο, χάρηκα που του άρεσε η όλη εμπειρία και μακάρι να έρθει πάλι στο μέλλον μαζί και με κανέναν συνάδελφο του.

Από τον τεράστιο Μάνο Λαγουβάρδο πήρα τα 2 commissions (Sung Jinwoo – Uchiha Madara) που του είχα πει εκ των προτέρων. Μου ανέφερε ότι επειδή τα είχε στο πάγκο, ο κόσμος που πέρναγε ρωτούσε για αυτά. Ήταν όντως εντυπωσιακά μπορώ να πω και έμεινα τρομερά ευχαριστημένος για άλλη μια φορά από το Μάνο.

Ο Naokuren σχεδιάζει το σκίτσο μου. Μπορείτε να δείτε και τα υπέροχα prints του.
Ο Μάνος σχεδιάζει τον Majin Vegeta.

Το stage

Στη γενική σκηνή υπήρχαν πάλι χαρακτήρες και αγάλματα για φωτογραφίες αλλά το πιο εντυπωσιακό ήταν το σπαθί του Mihawk με το οποίο μπορούσες να βγάλεις φωτο! Μου άρεσε και η επίδειξη πολεμικών τεχνών και είχαν και ένα φυλλάδιο για το Akido. Στις εξόδους/εισόδους έδιναν και δωρεάν πακέτα noodles με διάφορες γεύσεις. Να μην ξεχάσω να αναφέρω ότι υπήρχαν πολλά ωραία cosplays και φυσικά δεν έλειπε και το Panda που είχαμε δει και στο The Comic Con. Στις τελευταίες 2 ώρες της εκδήλωσης η Dragon Band Z τραγούδησε anime openings όπως το πρώτο του Dragonball Super.

Ο Super Sayain Goku στο κέντρο του stage!

Πως τα περάσαμε;

Εν τέλη το AnimeCon ήταν μια υπέροχη εκδήλωση που ΠΡΕΠΕΙ να υπάρχει (και γιατί όχι και στην Αθήνα) και να πραγματοποιείται κάθε χρόνο για τους anime φαν γιατί η Ελλάδα έχει μεγάλο κοινό! Θέλω να δώσω τα συγχαρητήρια μου στους διοργανωτές για την όλη προσπάθεια και χαίρομαι για την επιτυχία της εκδήλωσης διότι δικαίωσε το όλο άγχος τους. Αναμένουμε του χρόνου να είναι ακόμα καλύτερη και γιατί όχι και με περισσότερες μέρες. Περάσαμε πάρα πολύ ωραία!