topomaltese

Και είναι γεγονός! Μια νέα παρωδία ετοιμάζεται από την γειτονική Ιταλία. Και μια πολύ ενδιαφέρουσα θα λέγαμε!

topomaltese01Το 2017 κλείνουν 50 χρόνια από την δημιουργία Κόρτο Μαλτέζε με την ιστορία “Η μπαλάντα της αλμυρής θάλασσας”, όμως πιο μεγάλο γεγονός για εμάς του Ντισνεικούς είναι ότι ταυτόχρονα κλείνει ταυτόχρονα και ο Τζόρτιζο Καβατσάνο 50 χρόνια ως δημιουργός Ντίσνεϋ. Η πρώτη του ιστορία δημοσιεύτηκε στις 13 Αυγούστου του 1967 στο περιοδικό Topolino #611 (στην Ελλάδα είδαμε για πρώτη φορά την ιστορία στο Μίκυ Μάους #278, το 1971) με τίτλο Paperino e il singhiozzo a martello (Υπάρχουν και χειρότερα). Είναι εντυπωσιακή η διαφορά του σκίτσου με σήμερα!! Στο Topolino #3187 που θα κυκλοφορήσει αρχές Μαρτίου, θα δημοσιευτεί η ιστορία “Una Ballata del Topo Salato” (Η μπαλάντα του αλμυρού ποντικού), με πρωταγωνιστή φυσικά τον Μίκυ στο ρόλο του Κόρτο. Η ιστορία θα είναι 80 σελίδες και οι Μίννι, Μαύρος Πητ και Μαύρο Φάντασμα θα παίξουν τους ρόλους των Πανδώρα, Ρασπούτιν και ο Μονάκο αντίστοιχα.

copertina_672-458_resizeΚάτι άλλο που μαθαίνουμε από το Preview της Ιταλίας, είναι ότι την σκυτάλη του σεναριογράφου στην νέα παρωδία την έχει αναλάβει ο Μπρούνο Έννα οποίος έχει γράψει σενάρια για κάποιες πολύ ωραίες ιστορίες όπως ο Δράκουλας, που διαβάσαμε στο ΚΟΜΙΞ #295 αλλά και για τις άλλες παρωδίες τρόμου όπως Δόκτωρ Ράτκιλ και Μίστερ Χάιντ και Ντάκενσταϊν που δεν έχουν ακόμα δημοσιευτεί στην Ελλάδα. Με λίγα λόγια μιλάμε για ένα πολύ δυνατό δίδυμο που μπορεί να μας προσφέρει μια πολύ καλή ιστορία και σχεδιαστικά και σεναριακά!

Να σημειωθεί πως για να γιορταστεί η αυτή “η συνάντηση” των θρυλικών χαρακτήρων Μίκυ Μάους και Κόρτο Μαλτέζε, θα υπάρξει ένα εναλλακτικό εξώφυλλο του Topolino #3197, που θα υπάρχει αποκλειστικά στο Catoomics, από τις 3 μέχρι 5 Μαρτίου στο Μίλανο.

Σύμφωνα με τον Καβατσάνο η νέα αυτή ιστορία είναι ίσως η καλύτερη ιστορία που έχει σχεδιάσει ποτέ του!!

giorgiocavazzano_672-458_resize

Όταν ο Hugo Pratt ήταν ζωντανός γίναμε φίλοι. Και απρόσμενες γραφικές δυνατότητες – λέει περήφανα ο Καβατσάνο – μετά από τόσα χρόνια δουλειάς, δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να χτίσω περισσότερο ενθουσιασμό και απόλαυση σε μια Ντισνεϊκή περιπέτεια: Πιστεύω ότι είναι η καλύτερη ιστορία που έχω σχεδιάσει ποτέ μου.

Όταν υποσχέθηκα να δημιουργήσω μια παρωδία είχα μια αντικρουόμενη αντίδραση, από την πλευρά χαράς και ενθουσιασμού, αλλά από την άλλη υπήρχε ανησυχία για την δυσκολία της επανερμηνίας μιας τόσο σημαντικής ιστορίας. Βοήθησα τον Μπρούνο Έννα ,ο οποίος έγραψε ένα υπέροχο σενάριο, δίνοντας αποτελεσματικά στοιχεία όχι τόσο απλά όπως η σχέση του Σορτ και της Πανδώρας που βρήκε μια ευαίσθητη και τέλεια ισορροπία. Με αυτήν την ιστορία μου επέστρεψε η επιθυμία να πειραματιστώ γραφικά σε καινούργιες περιπέτειες!

Τρεις έντονοι μήνες δουλειάς δημιουργίας των στορυμπορντ, μαζί με το χρόνο που δαπανήθηκε για τις προπαρασκευαστικές μελέτες των χαρακτήρων, καθώς και για τα εξώφυλλα.

Έχω κάνει τόσα τεστ, σκίτσα και διαγραφές, αλλά ο Μίκυ στο τέλος, ως καλός “ηθοποιός” πήρε το ρόλο του Κόρτο Μαλτέζε. Είχα μόνο μερικά προβλήματα με ύψος του Μίκυ, εάν είχε λίγα παραπάνω εκατοστά σε ύψος, θα φορούσε καλύτερα το φαρδύ παντελόνι και το κλασσικό σακάκι του Κόρτο.

topomaltesec

Από όλα τα παραπάνω λοιπόν φαίνεται ότι η ιστορία θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα μεταφορά. Το ωραίο με αυτές τις παρωδίες της Ντίσνεϋ που κάνει η Ιταλία τα τελευταία χρόνια είναι σε εισάγουν όμορφα σε έναν άλλο κόσμο που μπορεί να μην σου είναι γνωστός αλλά και σε βάζουν να ψάξεις πληροφορίες για την ορίτζιναλ εκδοχή. Αυτό έπαθα και εγώ με την ιστορία του Μοττούρα, Μόμπυ Ντικ. Χωρίς να έχω διαβάσει το μυθιστόρημα ξετρελάθηκα και ήθελα να το ψάξω παραπάνω μετά. Ελπίζω παρόμοια αίσθηση να μου δώσει και η νέα ιστορία του Καβατσάνο, ώστε να ψαχτώ στο σύμπαν του Κόρτο Μαλτέζε. Τέλος, να ευχαριστήσω τον Rorschach του GreekComics για την μετάφραση του κειμένου που περιείχε το Ιταλικό Preview ενώ πηγή για το άρθρο μου αποτέλεσε η Ιταλική σελίδα Corriere Del Veneto.