Καταρχάς να πω ότι χαίρομαι που περίμενα το ΚΟΜΙΞ #80 της Β΄ Περιόδου για να γράψω το συγκεκριμένο άρθρο. Οι ανατυπώσεις του Ντον Ρόσα ήταν κάτι που απασχόλησε το περιοδικό για 5 χρόνια. Τώρα από ότι φαίνεται έγινε το χειρότερο σενάριο… Έχουμε ανατυπώσεις των ιστοριών του Μπαρκς! Άρα Μπαρκς από την αρχή και όχι μόνο αυτό… Είναι και άλλα σημαντικά πράγματα.

Ας αρχίσουμε λέγοντας τι άλλο συμβαίνει με το περιοδικό ΚΟΜΙΞ και γιατί έχει πάψει να είναι το περιοδικό που υποδηλώνει ο τίτλος του.

Τι έχει αλλάξει;

Παρακάτω έχουμε μια σειρά κακών αλλαγών που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια:

1. Αμετάφραστα ηχητικά εφέ σε όλα τα περιοδικά πλέον!

Πλέον όχι μόνο στο ΚΟΜΙΞ αλλά και σε όλα τα περιοδικά της εκδοτικής εάν έχετε παρατηρήσει δεν υπάρχουν ή δεν είναι μεταφρασμένα στα ελληνικά τα ηχητικά εφέ. Κάτι τέτοιο για την εποχή που ζούμε το θεωρώ ανεπίτρεπτο όταν σε παλιότερες εποχές μπορούσε να γίνει και γινόταν.

2. Κόψιμο ιστορικών στηλών όπως τα γράμματα στη σύνταξη!

Από τα πιο άσχημα πράγματα που συνέβησαν στο ΚΟΜΙΞ είναι το κόψιμο κάποιων ιστορικών στηλών όπως Τα Γράμματα στην Σύνταξη,  κάτι που ήταν σήμα κατατεθέν στην Α΄ Περίοδο και σηματοδοτούσε όχι μόνο την επικοινωνία με τους αναγνώστες αλλά έδινε επίσημες απαντήσεις σε διάφορες απορίες.

3. Δεν υπάρχουν πλέον καθόλου άρθρα!

Ενώ με τις ανατυπώσεις του Ρόσα τα άρθρα είχαν μειωθεί μόνο σε 1 ή 2, από το ΚΟΜΙΞ #80 με την έναρξη των ανατυπώσεων του Μπαρκς ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΡΘΡΟ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΔΕΙΓΜΑ! Αυτό προσωπικά θα έλεγα ότι είναι το χειρότερο που συνέβη διότι το ΚΟΜΙΞ σαν έκδοση ξεχώριζε για τα άρθρα και τις έξτρα πληροφορίες που έδινε για τους δημιουργούς και τις ιστορίες. Πλέον δεν υπάρχει ούτε αυτό. Άρα δεν μιλάμε πλέον για το ΚΟΜΙΞ αλλά για ένα άγνωστο περιοδικό!

4. Ανατυπώσεις

Για τις ανατυπώσεις του Ρόσα τα έχουμε πει πολλές φορές οπότε δεν θα αναφερθώ ιδιαίτερα. Τώρα για τις ανατυπώσεις του Μπαρκς θα πούμε δυο λόγια παρακάτω. Το μόνο που θα αναφέρω εδώ είναι ότι οι ανατυπώσεις αν είναι να υπάρχουν καλό θα είναι μπαίνουν με μέτρο και να έχουν δευτερεύον ρόλο και όχι κύριο. Αλλά η Καθημερινή δεν γνωρίζει πως να βάζει μέτρα.

5. Μη καλή επιλογή ιστοριών

Μπαίνουν που μπαίνουν ανατυπώσεις οι επιλογές για τις συμπληρωματικές ιστορίες δεν είναι επί το πλείστον καλές… Και όχι τίποτα άλλο μπαίνουν πλέον και στο περιοδικό των κορυφαίων σχεδιαστών (όπως το λένε) και δημιουργοί 3ης και 4ης διαλογής ή ιστορίες παλιών όπως του Βίκαρ που έχουν ξεμείνει.

6. Χάλια χαρτί

Δυστυχώς το χαρτί όσο πάει γίνεται και χειρότερο με τα χρόνια, πράγμα που δεν το δικαιολογεί ούτε η τιμή αλλά ούτε και το περιεχόμενο… Κάποιες φορές στα υπόλοιπα περιοδικά της εκδοτικής υπάρχει κακό κόψιμο και σκισιματάκια στα τεύχη…

Νέος Γύρος Ανατυπώσεων

Λέγαμε μετά τις ανατυπώσεις του Ρόσα τι θα βάλουν στο περιοδικό ΚΟΜΙΞ; Στην αρχή με τα τεύχη 78 και 79 φαινόταν ότι θα ακολουθούσε το μοτίβο που είχε το ΚΟΜΙΞ της Α΄ Περιόδου μετά το 200. Δηλαδή, δεκασέλιδες το κύριο τεύχος και μπορεί που και που κάποια αναλαμπή. Αλλά αμ δε…

Διαφήμιση του ΚΟΜΙΞ #81

Είχαμε δώσει επιλογές αλλά τελικά έγινε κάτι χειρότερο από το παραπάνω. Μπαίνει πάλι ο Μπαρκς που σημαίνει ότι έχουμε ανατυπώσεις των ιστοριών του και αυτές να έχουν το κεντρικό ρόλο. Αυτό φάνηκε από το ΚΟΜΙΞ #80 (που μέχρι και το εξώφυλλο είναι ακριβώς το ίδιο με το ΚΟΜΙΞ #10 της Α΄ Περιόδου) αλλά και από ΚΟΜΙΞ #81 όπου κεντρική ιστορία θα είναι Τα Πολλά Πρόσωπα της Μάτζικα Ντε Σπελ… Αυτό που είναι αστείο με την Απαγορευμένη Κοιλάδα είναι ότι η ιστορία μπήκε ως κεντρική του τόμου 13 της Βιβλιοθήκης του Μπαρκς, με τον τίτλο της να φιγουράρει στο εξώφυλλο και να δικό της εξώφυλλο.

Και όλα αυτά γίνονται ενώ ΟΛΟΣ ο Μπαρκς μπήκε στην Μεγάλη Βιβλιοθήκη Disney που ολοκληρώθηκε το 2016 και υπάρχει ακόμα ΑΦΘΟΝΗ στα βιβλιοπωλεία με τους τόμους να έχουν καλή τιμή. Οπότε μπορούν να τους βρουν και οι νεότεροι αναγνώστες. Οι τόμοι έχουν τόσο έξτρα υλικό που δεν θα μπει ποτέ στο σημερινό ΚΟΜΙΞ! Μην ξεχνάτε ότι καταργήθηκαν τα άρθρα και οι παρουσιάσεις! Όλα έχουν και τα όρια τους λοιπόν.

Το παρακάτω που είναι το κείμενο που περιγράφει η εκδοτική για το ΚΟΜΙΞ είναι ακόμα πιο τραγελαφικό τώρα…

Σύνοψη

Το ΚΟΜΙΞ ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ! Πλέον δεν υπάρχει δικαιολογία, η κατρακύλα του δεν έχει τελειωμό με αποκορύφωμα την διαγραφή των άρθρων και τις ανατυπώσεις του Μπαρκς από το ΚΟΜΙΞ #80. Δεν γίνεται ΚΟΜΙΞ δίχως άρθρα και παρουσιάσεις! Αυτά το ξεχώριζαν από τα υπόλοιπα περιοδικά, κάνοντας το μια μικρή εγκυκλοπαίδεια για τα κόμικς της Ντίσνεϋ. Πραγματικά πολύ κρίμα όλο αυτό διότι το μόνο που μένει είναι να βγάλει και την ταμπέλα (όχι τίτλο πλέον) και να ονομαστεί Σουπερ Μίκυ 2 ή Ultra Μίκυ. Α ναι ξέχασα μπορεί να βγάλει και τα περιεχόμενα και να γίνει όπως η Βιβλιοθήκη του Σκάρπα που δεν τα έχει. Δεν έμεινε και κάτι άλλο.

Το Σούπερ Μίκυ και το ΚΟΜΙΞ δεν διαφέρουν πουθενά πλέον και οι ιστορίες που μπαίνουν είναι από τις ίδιες πηγές. Δίχως την στήλη με τα γράμματα, τα άρθρα και τις παρουσιάσεις, τις καλές ιστορίες είναι ακριβώς ίδια. Τι θέλω να πω; Ότι η έκδοση δεν έχει πια νόημα ύπαρξης! Είναι σκληρό αυτό που λέω αλλά μετά από όλο αυτό δεν βλέπω γυρισμό. Προσωπικά πιστεύω ότι θα είναι από τα περιοδικά που θα κοπούν στο μέλλον αν κρατήσουν οι εκδόσεις. Θα πω κάτι που ίσως δεν αρέσει αλλά όταν αρχίζει τέτοια κατρακύλα συνήθως δεν είναι καλό σημάδι… Θα πρέπει να γίνει στροφή 180 μοιρών και τρομακτική βελτίωση. Αλλά όλα αυτά ξέρετε θέλουν μεράκι όπως έχουμε ξαναπεί.

Μπορείτε να δείτε και το βίντεο το Phant0mDuck για το ΚΟΜΙΞ που τα λέει πολύ ωραία και πιο αναλυτικά.