Ήταν μια και έγιναν δυό!

Το ΚΟΜΙΞ #32 κυκλοφόρησε σήμερα λόγω της αργίας της Καθαράς Δευτέρας, που επηρεάζει την κυκλοφορία των εφημερίδων (αύριο θα κυκλοφορήσουν οι σαββατιάτικες, το Σάββατο οι κυριακάτικες. Όμως, από το μεσημέρι μπορούσαμε να δούμε τα περιεχόμενα του νέου τεύχους τα οποία σας παραθέτουμε παρακάτω.

6 συναρπαστικές ιστορίες διάσημων σχεδιαστών:

 • Ο ΒΙΟΣ & Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΚΡΟΥΤΖ ΜΑΚ ΝΤΑΚ επεισόδιο 0 ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΡΑΣ ΝΙΑΤΑ Of Ducks, Dimes and Destinies
  Μια ιστορία σε σχέδιο και σενάριο του Ντον Ρόσα
 • ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΣΚΟΦΟΡΟΥ Trouble in the Mine
  Ο Μάρκο Ρότα εικονογραφεί ένα σενάριο του Πέτερ Σνέιμπεργκ
 • ΕΞΟΡΙΣΤΟΣ ΣΤΗΝ 75Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ Out of Sight
  Μια ιστορία σε σενάριο του Σούνε Τρόελστρουπ και σχέδιο του Βίκαρ
 • ΤΟ ΣΠΑΘΙ ΤΟΥ ΗΡΩΑ Someone’s Hero
  Ένα σενάριο της Μάγια Άστρουπ, εικονογραφημένο από τον Κάρλος Μότα
 • ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΝΤΑΚ; Who’s Donald Duck?
  Μια ιστορία σε σχέδιο του Φαμπρίτσιο Πετρόσι και σενάριο του Όλαφ Μοριάρτυ Σόλστραντ
 • ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ! The Once and Future Duck
  Μια ιστορία που έγραψε και σχεδίασε ο Ντον Ρόσα

Το αγαπημένο περιοδικό μικρών και μεγάλων από αυτή την Παρασκευή 24/2 στα περίπτερα.

Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς… Το ότι για άλλη μια φορά το τεύχος κυκλοφορεί σε άλλη ημερομηνία από αυτή που έδωσαν στο προηγούμενο τεύχος; Το ότι οι ιστορίες μετά από 1 χρόνο είναι 6 από 7; Ή το καλύτερο από όλα και το κερασάκι στην τούρτα διπλή ανατύπωση Ρόσα κυρίες και κύριοι!! Ω ναι!

Εντάξει το τερμάτισαν! Διπλή ανατύπωση που πιάνει το μισό τεύχος (μαζί με τα άρθρα); Δηλαδή δεν έφτανε η ιστορία Μιας Δεκάρας Νιάτα που έχουμε διαβάσει και στο ΚΟΜΙΞ 154; Εμένα όλο αυτό μου δείχνει ότι είναι απελπισμένοι να πουλήσει και για αυτό και η στάμπα του Βίου. Η πρόβλεψη που είχα κάνει στο Greekcomics.gr ότι θα έμπαινε η ιστορία Ντόναλντ για Πάντα  (ΚΟΜΙΞ 179) επαληθεύτηκε εν μέρει. Απλά δεν είναι η κύρια ιστορία. Ακόμα, μάλλον μπήκε ως συμπληρωματική διότι δεν υπήρχε εξώφυλλο να βάλουν. Αλλιώς, δεν βγάζει νόημα να βάλουν ως κύρια μια δεκαπεντασέλιδη και συμπληρωματική μια άνω των 20 σελίδων από τον ίδιο σχεδιαστή εκτός εάν θέλουν να βάζουν το Βίο και την Πολιτεία ως κράχτη στα εξώφυλλα με την άσχημη ράχη και το απαίσιο μαύρο πλαίσιο. Και είπαμε ωραία ας δεχτούμε κουτσά τις ανατυπώσεις. Βάλε και μια καλή συμπληρωματική πολυσέλιδη καινούργια ιστορία… Είναι τόσο τρομερό να γίνει αυτό; 

Να δείτε που θα το συνεχίσουν όλο αυτό! Η κατάσταση μοιάζει με αυτήν του Μπαρκς όπου στα τεύχη 9 – 16 είχαμε την στάμπα Ιστορία Καρλ Μπαρκς. Εδώ θα έχουμε τη στάμπα Ιστορία από το Βίο και την Πολιτεία του Σκρουτζ. Ακολουθούν ανάλογη τακτική πράγμα που λέει πολλά από μόνο του. Το γεγονός ότι βιάζονται να βάλουν τις ιστορίες του Ρόσα ίσως να σημαίνει ότι δεν θα ανανεώσουν το συμβόλαιο τους; Δεν ξέρω… Όλα πλέον είναι πιθανά με αυτούς. Αφήστε κιόλας που είναι και τσάμπα έτοιμη δουλειά για τα τομάκια του Ρόσα που μπορεί να δούμε στις αρχές του Καλοκαιριού. Δεν θα κουραστούν καθόλου να τα βγάλουν και έχουν και έτοιμο υλικό από τον Τερζόπουλο.

Μονή συνεχόμενη ανατύπωση δεν τόλμησε να κάνει ο Τερζόπουλος ποτέ του. Η Καθημερινή όχι μόνο το τόλμησε αλλά πρωτοπορεί για άλλη μια φορά, βάζοντας διπλή ανατύπωση σε ένα τεύχος. Κρίμα και λυπάμαι για αυτό. Διότι όταν γύρισε το ΚΟΜΙΞ ήρθε με μια αύρα ανανέωσης με δείγματα ότι κάνει μια καινούργια αρχή. Πραγματικά, όποιος κάτσει και συγκρίνει τα εξώφυλλα των τευχών και μόνο πέρα από τις ιστορίες των τευχών θα δει διαφορά.

Δεν έχω κάτι με τον Ρόσα και είναι ένας από τους αγαπημένους μου δημιουργούς. Αλλά αυτό που κάνει η Καθημερινή είναι άσχημο. Και ειδικά τώρα περισσότερο από πριν. Έτσι πως το πάνε ας μετονομάσουν το ΚΟΜΙΞ  σε Περιοδικό Ρόσα να τελειώνουμε. Η τρομερά υπερβολική δόση ενός σχεδιαστή του οποίου το έργο μπήκε ολόκληρο και στην Α΄ Περίοδο του ΚΟΜΙΞ μόνο καλό δεν κάνει στο όνομα του περιοδικού και αδικεί και άλλους σχεδιαστές που άξιζαν να μπουν εκεί. Και εάν δεν το κάνει βραχυχρόνια, θα το κάνει μακροχρόνια. Το μόνο θετικό για το τεύχος είναι η απουσία των Βαν Χορν. Φοβερό πως μπορεί να (ξανά)καταντήσει έτσι μια ιστορική έκδοση.