Και ήρθε η ώρα να κάνουμε παρουσίαση του πρώτου τόμου της νέας σειράς!!

Και ας πήρε τόσο καιρό να μας γίνει γνωστή η είδηση και να μας έψηνε η Καθημερινή καλοκαιριάτικα αλλά τελικά χαλάλι! Το πρώτο τομάκι της Βιβλιοθήκης του Ρομάνο Σκάρπα είναι επιτέλους εδώ 

Προσωπικά όταν πήγα στο περίπτερο να δω την εφημερίδα ,την προηγούμενη βδομάδα, μήπως έχουμε τίποτα τελικά και είδα την διαφήμιση τα έχασα. Δεν περίμενα να δούμε τομάκια με ιστορίες του Σκάρπα. Ξαφνιάστηκα ευχάριστα.

Χαρακτηριστικά της έκδοσης 

Ας μιλήσουμε όμως τώρα για τον πρώτο τόμο που περιμέναμε όλοι πως και πως. Για αρχή να αναφέρω ότι η πλήρης επωνυμία της σειράς είναι Μεγάλες Ιστορίες Disney – Τα Άπαντα του Ρομάνο Σκάρπα. Το εξώφυλλο είναι μαλακό αλλά όμορφο. Η ποιότητα χαρτιού δεν είναι και ότι καλύτερο αφού μιλάμε για χαρτί εφημερίδας… (σαν αυτό του Μεγάλου Σπλας περίπου ή σαν των παλιών κλασσικών) Και η ράχη είναι μια χαρά. Όμως μου ξίνισε λίγο το εξώφυλλο που δεν είναι σκληρόδετο και η ποιότητα του χαρτιού. Κυρίως η ποιότητα του χαρτιού. Μπορεί να την έβαλαν ώστε το τομάκι να φαίνεται πιο χοντρό ή για να γλυτώσουν χρήμα ή και τα δυο! Αλλά τέλος πάντων.

Η έκδοση παίρνει (όπως όλοι μας θα έχουμε μάθει πια) στοιχεία από την αντίστοιχη Ιταλική. Και η δικιά μας έχει παρόμοιο μέγεθος και μαλακό εξώφυλλο τελικά. Πολλά κοινά. Στην αρχή του τόμου έχουμε ένα όμορφο κείμενο γραμμένο από τον Φάμπιο Λικάρι για τον Σκάρπα και τις ιστορίες του. Η πρώτη ιστορία έχει δική της “παρουσίαση” 2 σελίδων, εδώ συγκεκριμένα το δισέλιδο άρθρο μιλάει για την ιστορία Το Μυστήριο του Ταπιόκα Στ’. Κάθε ιστορία έχει και το δικό της συνοδευτικό άρθρο παρακαλώ! Πριν την κάθε ιστορία αφιερώνεται μια ολόκληρη σελίδα σχετικά με το ιστορικό της, δηλαδή τίτλος πρωτότυπου, αναφορά πρώτης δημοσίευσης και γενικότερες πληροφορίες για το πώς οδηγήθηκε ο Σκάρπα στη δημιουργία τη καθεμιάς.

Οι ιστορίες του πρώτου τόμου είναι αυτές που έχουμε πει και σε προηγούμενο άρθρο:

Οι ιστορίες είναι τέσσερις με μπόλικες σελίδες (όλες φαίνονται υπέροχες) και είναι οι μισές από τον δεύτερο Ιταλικό τόμο. Μισές ιστορίες και μισό εξώφυλλο. Μισές δουλειές δηλαδή χαχα. Ο χρωματισμός των ιστοριών είναι μοντέρνος με εξαίρεση την ιστορία Το Σκάφος του Μικρόκοσμου.

Αντίθετα με την  Βιβλιοθήκη Disney και την Ιταλική εκδοχή ο τόμος δεν τελειώνει με την παρουσίαση κάποιου χαρακτήρα. (δυστυχώς…) Προσωπικά μου άρεσαν τα character profiles στην Βιβλιοθήκη του Μπαρκς… Είχαν ενδιαφέρον υλικό.  Παρόλα αυτά έχουμε αρκετές ομοιότητες με την έκδοση των απάντων του Μπαρκς ως προς το στήσιμο του τόμου. Οπότε μιλάμε για μια καλή έκδοση με ενδιαφέρον υλικό. Έχουμε στο τέλος όμως 3 αδημοσίευτες μονοσέλιδες ιστορίες (με παλιό χρωματισμό) από το περιοδικό Walt Disney’s Mickey Mouse.

Αξίζει;

Πάντως, και αυτή η σειρά πιστεύω ότι είναι μια υπέροχη αγορά και ο Σκάρπα ένας πολύ καλός δημιουργός τα έργα του οποίου αξίζει να τα έχει κάποιος στην Βιβλιοθήκη του. Μπορεί να μην είναι Μπαρκς και να μην έχει την ποιότητα των τόμων του αλλά έχει πολλές ωραίες δουλειές και η Καθημερινή μας προσφέρει τους τόμους στα 4 ευρώ. (τα έχουμε πει και τα προηγούμενα καλοκαίρια 😛 )

Δεν ξέρω πόσο θα κρατήσει η σειρά γιατί κακά τα ψέματα… Ένα τέτοιο πρότζεκτ με επιλογή ιστοριών και τα συναφή έχει πολύ βαβούρα και παίρνει πολύ χρόνο. Το σημαντικό είναι να απολαύσουμε τα τομάκια που θα βγάλουν (όσα και εάν είναι) και ότι επιτέλους και έχουμε Σκάρπα αλλά και θα τον μάθει περισσότερος κόσμος με τους τόμους αυτούς. Προσωπικά όπως έχω πει δεν περιμένω 102 τόμους. Άσε που θα πάρει πάρα πολύ κάτι τέτοιο να ολοκληρωθεί και μέχρι τότε δεν ξέρουμε εάν η Καθημερινή θα εκδίδει τα Ντίσνεϋ.

Συγκρίσεις με άλλες εκδόσεις

Σύγκριση της ράχης του πρώτου τόμου με τον πρώτο τόμο της Μεγάλης Βιβλιοθήκης Disney στην πρώτη εικόνα. Και στη δεύτερη, το Μέγεθος του τόμου σε σχέση με το ΚΟΜΙΞ.

Διαφήμιση του επόμενου τόμου

Ο επόμενος τόμος θα έχει ως κύρια ιστορία την Τέταρτη Διάσταση. Επιτέλους θα διαβάσουμε στα ελληνικά το όριτζιν του Ατομίνο Μπιμπ Μπιμπ και prequel του Σκοτεινού Κόσμου του Κάστυ.