Περνάει ο καιρός, και έτσι έχουμε το ΚΟΜΙΞ #4. Το εξώφυλλο φαίνεται πολύ ωραίο και έχουμε το γνωστό μοτίβο των τευχών 2 & 3. Το τέταρτο ΚΟΜΙΞ έχει έξι ιστορίες. Ας πάμε να τις δούμε λοιπόν μια μια.

Εικόνα (19)

Η πρώτη ιστορία είναι  “Το όρος των Ρόδων”, που ανήκει στην κατηγορία των ιστοριών του Φαντομία, Φαντομίας – Οι συναρπαστικές περιπέτειες ενός λωποδύτη παράνομου!
Περίληψη:

Το πρώτο επεισόδιο της σειράς, που θα συναντάμε πιθανώς και στα επόμενα τεύχη, μας δίνει μια ιδέα για το χαρακτήρα και τον τρόπο δουλειάς του Φαντομία. Η ιστορία ξεκινάει στην πιο δημοφιλή λέσχη γκολφ στη Λιμνούπολη του 1920. Εκεί, ο Φαντομίας (το πραγματικό του όνομα φαίνεται να είναι λόρδος Κουάκετ) μαθαίνει για ένα διαμάντι και αμέσως σκέφτεται να το κλέψει! Με τη βοήθεια της μνηστής του (Ντόλυ Πάπρικα) και του συνεργάτη του και εξαιρετικού επιστήμονα (Κοπέρνικου) και μετά από χίλιες δυο φασαρίες με την αστυνομία και τους άλλους αριστοκράτες, καταφέρνει να το κλέψει.

Η ιστορία είναι αρκετά καλή, έχει ωραία ατμόσφαιρα και πολύ καλό σχέδιο, αλλά, επειδή δεν έχει πολλή δράση, της βάζουμε ένα 8/10.

Εικόνα (20)

Η δεύτερη ιστορία είναι η “Ανάμεσα σε δύο κόσμους”, σε σχέδιο και σενάριο του Μάρκο Ρότα. Είναι όμως λίγο μπερδευτική.

Περίληψη

Ο Ντόναλντ και τα τρία ανιψάκια επισκέπτονται ένα παλιό αεροπλανοφόρο, το οποίο είναι ένα πλωτό μουσείο. Ο Ντόναλντ λέει στα ανιψάκια του να είναι φρόνιμα και να μην πειράζουν τίποτα, τη στιγμή που αυτός πείραζε μοχλούς και άλλα παρόμοια. Η αυτοξενάγησή του θα τον μπλέξει σε μια περιπέτεια με έναν σωσία του από μια άλλη διάσταση!

Μια ιστορία χωρίς τίποτα το ιδιαίτερο, αλλά διαβαζόταν εύκολα, οπότε θα πάρει 6–7/10.

Εικόνα (21)

Η τρίτη ιστορία έχει τον τίτλο “Ένας αληθινός φιλόζωος” και είναι σε σχέδιο και σενάριο του Γιαν Γκούλμπρανσον. Το σχέδιο είναι απογοητευτικό, αλλά και το σενάριο δεν πάει πολύ πίσω.

Περίληψη

Τα ανιψάκια του Ντόναλντ φέρνουν στο σπίτι μια γάτα. Όμως, η προσπάθεια τού Ντόναλντ για να την ξεφορτωθεί ουσιαστικά απέτυχε, καθώς δε θα καταφέρει να γλιτώσει μια και καλή από τις γάτες!

Από το κακό σχέδιο και σενάριο και μόνο θα πάρει ένα 4–5/10.

Εικόνα (22)

Η τέταρτη ιστορία, με τίτλο “Ο επίλεκτος βιβλιοθηκάριος”, σε σενάριο του Γκορμ Τράνσγκααρντ και σχέδιο του Βίκαρ, είναι από τις καλύτερες του τεύχους. Θυμίζει έντονα την ιστορία “Οι εισπράκτορες” του Καρλ Μπαρκς.

Περίληψη

Ο Ντόναλντ πιάνει δουλειά στη Δημοτική βιβλιοθήκη και πηγαίνει να πάρει πίσω τα βιβλία που δεν επέστρεψαν κάποια άτομα. Όλοι ήταν δύσκολοι και έπαιρναν ιδέες από το βιβλίο που διάβασαν, ώστε να μην το δώσουν πίσω. Όμως, ο καλά εκπαιδευμένος πράκτορας ξέρει να αποφεύγει τις κακοτοπιές. Τι γίνεται όμως όταν χρειάζεται να δώσει ο ίδιος πίσω δικά του βιβλία;

Μια πολύ καλή και χορταστική ιστορία, που το σχέδιο ήταν επίσης καλό, οπότε θα πάρει 9/10.

Εικόνα (23)

Η προτελευταία ιστορία, με τίτλο “Η μαθητευόμενη μάγισσα”, σε σενάριο του Λαρς Γιένσεν και σχέδιο του Νόελ βαν Χορν, είναι μια μέτρια ιστορία, η οποία όμως διαβάζεται ευχάριστα! Αξιοσημείωτο είναι πως αυτή η ιστορία είναι η μόνη που ο Νόελ βαν Χορν έκανε με παπιά.

 Περίληψη

Μια παλιά φίλη του Σκρουτζ μπαίνει στο θησαυροφυλάκιο για να ζητήσει κάποια χρήματα. Συναντάει όμως τη Μάτζικα και γίνεται μαθητευόμενη μάγισσα… όχι όμως για τον προφανή λόγο!

Όπως γράφω παραπάνω, η ιστορία διαβάζεται ευχάριστα.  Το σχέδιο, βέβαια, είναι ολόιδιο με του Ουίλλιαμ βαν Χορν, κι έτσι παίρνει ένα 6/10.

Εικόνα (24)

Τέλος, έχουμε μια κλασική δεκασέλιδη ιστορία του Καρλ Μπαρκς ,που φέρει τον τίτλο “Ο μεγάλος ντετέκτιβ”.

Περίληψη

Ο Ντόναλντ ανακαλύπτει πως έχει ταλέντο στην εξιχνίαση μυστηρίων και, αφού βγάζει άδεια και γίνεται ιδιωτικός ντετέκτιβ, αναλαμβάνει τη φύλαξη ενός πετραδιού… όμως μπαίνουν στο χορό και οι Μουργόλυκοι, και η κατάσταση περιπλέκεται…

Μια ωραία ιστορία, που κάνει το τεύχος να τελειώνει ευχάριστα και είναι από τις καλύτερες του τεύχους… 9/10!

KomixB004In02

Το ΚΟΜΙΞ αυτό παίρνει ένα 7.5 /10 μαζί με τις ιστορίες και τα άρθρα.  Το επόμενο ΚΟΜΙΞ κυκλοφορεί στις 26 Νοεμβρίου.  Κεντρική θα είναι η ιστορία Τα Ορυχεία της Ατλαντίδας του Κάστυ! Για τις υπόλοιπες ιστορίες του τεύχους γνωρίζουμε ότι μια από αυτές θα είναι με τον Φαντομία, και από την σειρά που σας λέγαμε παραπάνω, οπότε οι λάτρεις της ιστορίας θα έχουν την ευκαιρία να διαβάσουν άλλη μια ιστορία. Από e-mail από την Καθημερινή σε φίλο από το Greekcomics: Οι ιστορίες της σειράς θα δημοσιευτούν στο Κόμιξ. Το αν θα είναι σε σταθερή και μόνιμη βάση, αυτό εξαρτάται από τους προγραμματισμούς μας και δεν μπορεί να ανακοινωθεί καθώς όλα αυτά είναι συνεχώς στο στάδιο του σχεδιασμού. Προς το παρόν, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι και στο τεύχος 4 και στο τεύχος 5 θα υπάρχουν ιστορίες του Φαντομία…

Άδεια Creative CommonsΑυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.