Το 2023 τελείωσε και  ήταν μια επιτυχημένη χρονιά για τα manga. Στο συγκεκριμένο πρώτο άρθρο για το 2024 θα σχολιάσουμε την πεντάδα των manga με τις καλύτερες πωλήσεις του έτους στην Ιαπωνία. Τα παρακάτω νούμερα είναι μέσω του Oricon.

5

Chainsaw Man

- 5.348.618 αντίτυπα

Το manga του Fujimoto φέτος είναι στην πεντάδα σε αντίθεση με την περσινή όγδοη θέση που είχε στις πωλήσεις. Βέβαια, σε αυτό βοήθησε, θεωρώ, και το anime που κυκλοφόρησε στα τέλη του 2022 και αποδεικνύει ότι το ενδιαφέρον υπάρχει ακόμα και δυναμώνει. Γενικά, το Chainsaw Man συνεχίζει με το Part 2 με διάφορες νέες κατευθύνσεις. Είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να έχει μια θέση και στην επόμενη λίστα του 2024.

4

Oshi No Ko

- 5.413.091 αντίτυπα

Ίσως το πιο μη αναμενόμενο manga της πεντάδας και αυτό γιατί το manga δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστό πριν το anime. Το anime βοήθησε πάρα πολύ στην άνοδο του Oshi No Ko. Αν θυμάμαι καλά, το opening «Idol» έκανε τρελά νούμερα στην Ιαπωνία, ενώ το πολύ δυνατό πρώτο επεισόδιο της μιας ώρας (και τα υπόλοιπα) επέφεραν θετικές εντυπώσεις. Πιστεύω ότι πολλοί φαν μετά τα 11 επεισόδια της πρώτης σεζόν αποφάσισαν να πιάσουν το manga για να δουν τη συνέχεια.

3

One Piece

- 7.197.532 αντίτυπα
Top 3 - One Piece
Η φώτο τραβήχτηκε στο Manga District.

Ύστερα από τόσα χρόνια, το One Piece συνεχίζει να πουλάει τόσο πολύ και να βρίσκεται στα τοπ των πωλήσεων. Το συγκεκριμένο manga έχει παράδοση στην Ιαπωνία και μπορεί οι πωλήσεις του να είναι μικρότερες σε σχέση με πέρσι, αλλά και πάλι είναι εντυπωσιακές. Αυτό διότι το 2023 έβγαλε μόλις 3 μόνο νέα volume. Έδωσε ένα χεράκι όμως, θα λέγαμε, και το anime με το όλο hype.

2

Jujutsu Kaisen

- 8.541.411 αντίτυπα

Μπορεί να έπεσε στις πωλήσεις από την περσινή πρώτη θέση, αλλά το Jujutsu Kaisen κρατάει γερά και είναι στη δεύτερη θέση. Το manga του Gege Akutami, με το ενδιαφέρον σύστημα των δυνάμεων, έχει περάσει στην τελική ευθεία με το Final Arc. Όπως ανέφερε ο δημιουργός του, η Jump Festa 2024 ίσως να ήταν η τελευταία.

Βέβαια, ο Gege το έχει αποδείξει πολλές φορές ότι τα πράγματα όσον αφορά το manga και τους χρόνους δεν παίρνουν την αναμενόμενη τροπή. Μένοντας ενημερωμένος με τα τελευταία chapter θα αναφέρω ότι ήταν ακόμα μια «σκοτεινή» χρονιά για το manga. Είχαμε και το anime με το «Shibuya Incident» (ίσως το καλύτερο arc του manga), οπότε ήταν μια καλή χρονιά για τη σειρά. Του χρόνου θα συνεχίσει το ίδιο δυναμικά αλλά και καλύτερα.

1

Blue Lock

- 10.527.146 αντίτυπα

Και ο γίγαντας που ξεπέρασε τα Jujutsu Kaisen και One Piece στις πωλήσεις είναι εδώ! Το Blue Lock πήρε φέτος την πρώτη θέση σε αντίθεση με την περσινή έβδομη στις πωλήσεις και θεωρώ δικαίως. Η πρώτη σεζόν του anime βοήθησε κατά πολύ στην εξύψωση της δημοτικότητας του manga. Προσωπικά, είδα το anime και από τα πρώτα επεισόδια ανυπομονούσα για τη συνέχεια. Οπότε, δεν άντεξα και διάβασα το manga το οποίο παρακολούθησα ανελλιπώς το 2023 και το ίδιο θα κάνω και το 2024.

Θεωρώ το manga του Muneyuki Kaneshiro στα τοπ από όσα παρακολουθώ αυτήν την περίοδο. Η σειρά πούλησε 10.527.146 αντίτυπα, ένας εντυπωσιακός αριθμός, καθώς απέχει σχεδόν 2 εκατομμύρια από το Jujutsu Kaisen.

Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον το ταξίδι του Isagi Yoichi, του πρωταγωνιστή της σειράς. Για το 2024 έχουν ανακοινωθεί μια spin off ταινία και η δεύτερη σεζόν του anime, άρα οι πωλήσεις θα παραμείνουν υψηλές. «Let’s go Egoists» όπως λένε και στο manga!

Γενικά & Honorable Mentions

Επί το πλείστον δεν θα πω ότι είμαι έκπληκτος με τα αποτελέσματα. Τα Blue Lock και Oshi No Ko είχαν τρομερή άνοδο, την οποία οφείλουν στα αντίστοιχα anime τους αλλά και στο ότι είναι καλά για να κρατήσουν το ενδιαφέρον του κόσμου. Ελπίζω να συνεχίσουν όλες οι σειρές το ίδιο δυνατά.

Όσον αφορά το top 10, ειδική αναφορά θα δώσω σε άλλες δυο σειρές. Το αγαπημένο Spy x Family κατέληξε στην έβδομη θέση με 4.326.425 αντίτυπα, ενώ εντύπωση μας κάνει το Slam Dunk με την έκτη θέση. Από ότι καταλαβαίνω η ταινία του 2023  αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για τη σειρά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πετύχει τον εντυπωσιακό αριθμό των 4.968.484 αντιτύπων.