Όταν πέρσι αντιληφθήκαμε πως οι κύριες ιστορίες που έμπαιναν στο ΚΟΜΙΞ ήταν αυτές που εμφανίζονταν στο Ημερολόγιο Disney 2016 φοβηθήκαμε να αντικρίσουμε το εξώφυλλο του 2017. Με την κυκλοφορία του ΚΟΜΙΞ #30 υποψιαστήκαμε ότι θα βλέπαμε όλη την υπόλοιπη χρονιά ξανά ανατυπώσεις των ιστοριών του Ρόσα. Έφτασε στα χέρια μας το ημερολόγιο και παραξενευτήκαμε. Στο μήνα Φεβρουάριο το ημερολόγιο είχε το εξώφυλλο της ιστορίας Ο Χρυσός Ποταμός του Καρλ Μπαρκς. Τι στο καλό θα δούμε στο ΚΟΜΙΞ φέτος;

Τι μπορεί να δούμε στο ΚΟΜΙΞ τον υπόλοιπο χρόνο;

Ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον φίλτατο ΚΟΜΙΞ πως το ΚΟΜΙΞ #32 θα έχει ανατύπωση της ιστορίας Μιας Δεκάρας Νιάτα και στο άρθρο του αναφέρει πως πιστεύει πως θα επανεκδοθούν όλα τα επεισόδια του Βίου και της Πολιτείας του Σκρουτζ Μακ Ντακ. Προσωπικά αμφιβάλλω για αυτό. Όπως βλέπουμε για τον μήνα Ιανουάριο εμφανίζεται το εξώφυλλο του Ροσα για την ιστορία Η Χρυσή Περικεφαλαία και βάζουν την ιστορία του Ντον Ρόσα Οι Χαμένοι Χάρτες του Κολόμβου που είναι ουσιαστικά ένα σικουελ της ιστορίας του Μπαρκς. Στο μήνα Φεβρουάριο υπάρχει το εξώφυλλο της ιστορίας Ο Χρυσός Ποταμός και θα δούμε την ιστορία Μιας Δεκάρας Νιάτα. Τι σχέση έχουν αυτές οι δυο ιστορίες; Στην κλασσική ιστορία του Καρλ Μπαρκς ο Σκρουτζ αναφέρει πως μάζευε κούτσουρα μικρός για να βγάλει λεφτά ενώ τώρα στην ιστορία Μιας Δεκάρας Νιατας πρωταγωνιστεί ο μικρός Σκρουτζ. Για το μήνα Μάρτιο υπάρχει το εξώφυλλο για την ιστορία Χώρα στα Έγκατα της Γης και η μόνη ομοιότητα που μπορούσα να βρω είναι με την ιστορία Ένας Καουμπόυ στο Κάττυ Σαρκ . Στην ιστορία του Μπαρκς ο Σκρουτζ χάνει το καπέλο του ενώ στην ιστορία του Ρόσα ένα παρόμοιο ημίψηλο περνάει από τα χέρια – ή μάλλον καλύτερα από το κεφάλι- του Σκρουτζ. Δεν πιστεύω πως θα συνεχίσουν οι ανατυπώσεις του Βίου – ή τουλάχιστον άμεσα- από εκεί και πέρα γιατί τον Απρίλιο το ημερολόγιο μας προδίδει μας θα δούμε την ιστορία Σαραβαλάκι μου, Αγάπη μου, άρα είναι δύσκολο να δούμε κάτι άλλο εκείνο το μήνα.

Το Καλοκαίρι τι τόμους θα δούμε μαζί με την Καθημερινή;

Γενικά δεν μπορούμε να καταλάβουμε που οδεύουν. Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο σχέδιο γύρω από τις εκδόσεις. Και αν έχω άδικο και από τον Φεβρουάριο ξεκινάνε να τυπώνουν όλο τον Βίο και την Πολιτεία του Σκρουτζ τότε γιατί δεν ξεκίνησαν να τον κάνουν αυτό από τον Ιανουάριο;

Και υπάρχει ένα ακόμα παράδοξο γύρω από τις εκδόσεις. Κάθε χρόνο από το 2014 η Καθημερινή τυπώνει 16 τόμους κόμικς μόνο το καλοκαίρι. Φέτος, που τελείωσε η σειρά του Μπαρκς, θα εκδώσουν τις ιστορίες του Ρόσα σε τόμους; Όπως με τη Βιβλιοθήκη ΚΟΜΙΞ; Δύο ενδεχόμενα έχω σκεφτεί, εφόσον ξέρουμε ότι οι ανατυπώσεις Ρόσα στο ΚΟΜΙΞ θα συνεχιστούν πιθανόν όλο το χρόνο, για το τι τόμους θα δούμε το Καλοκαίρι:

1) Εκδίδουν τη βιβλιοθήκη ΚΟΜΙΞ το καλοκαίρι. Στη συνέχεια θα βάζουν ιστορίες στο ΚΟΜΙΞ που ήδη έχουν εκδώσει στην Βιβλιοθήκη ΚΟΜΙΞ; Πολύ περίεργο και ανούσιο, δεν σας φαίνεται;

2) Δεν εκδίδουν φέτος την Βιβλιοθήκη ΚΟΜΙΞ. Και τότε τι θα εκδώσουν το καλοκαίρι; Θα εκδώσουν κάτι το Καλοκαίρι;

Παρεμπιπτόντως αν εκδώσουν τη Βιβλιοθήκη ΚΟΜΙΞ χωρίς άρθρα και πληροφορίες, όπως έκανε ο Τερζόπουλος, τότε η έκδοση θα ‘ναι πολύ φτωχή και δεν θα έχει νόημα να την αγοράσει κανείς. Μακάρι αν βγάλουν τόμους να είναι πλούσιοι σε πληροφορίες και να έχουν και τα εισαγωγικά σημειώματα του Ρόσα αλλά μάλλον είναι αδύνατο να γίνει αυτό.

Εγώ τι ιστορίες θέλω να δω;

Εγώ εκτός του ότι θα ήθελα να δω πολυτελείς εκδόσεις των ιστοριών του Ρόσα από την Καθημερινή -και όχι έτσι όπως εκδίδονται στο ΚΟΜΙΞ με τα βαρετά άρθρα και τον άθλιο χρωματισμό- θα ήθελα να δω και μερικές ιστορίες που μου χουν τραβήξει τη προσοχή και το ενδιαφέρον για έναν πολύ απλό λόγο: Βασίζονται σε κλασικές ιστορίες του Καρλ Μπαρκς και του Ντον Ροσα!

Γενικά εγώ ως φαν των κλασσικών ιστοριών του Μπαρκς και του Ρόσα ευχαριστιέμαι πολύ να βλέπω ιστορίες βασισμένες στο σύμπαν των μεγάλων δημιουργών. Και για αυτό το λόγο θα ήθελα να σας παρουσιάσω μερικές ιστορίες που έχω ανακαλύψει και μου έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον.

Σημ. Οι παρακάτω ιστορίες είναι ανέκδοτες στην Ελλάδα και για αυτό ο τίτλος δεν έχει μεταφραστεί.

Donald’s Homemade Christmas

Κωδικός Inducks: D 2012-058

Αυτή η ιστορία διαφέρει από άλλες γιατί  κάνουν μια επανεμφάνιση πολλά μέλη των Μακ Ντακ, όπως οι αδελφές και οι γονείς του Σκρουτζ.

The Orphan’s Christmas

Κωδικός Inducks: D 2013-026

Στη ιστορία αυτή ο Θείος Σκρουτζ αφηγείται μία ιστορία από τα παιδικά του χρόνια στη Γλασκόβη που βοήθησε ένα ορφανό κορίτσι να σώσει το ορφανοτροφείο της από έναν άπληστο επιχειρηματία.

Επιστροφή στο Βουνό της Αρκούδας

Κωδικός Inducks: D  9614

Ο Ντάνιελ Μπράνκα έγραψε μια συνέχεια για την ιστορία με τίτλο Επιστροφή στο Βουνό της Αρκούδας που δημοσιεύτηκε στο Donald Duck Adventures # 32- 33. Θα ‘ταν πολύ ωραίο να δούμε την ιστορία και στην Ελλάδα.

Επίσης, υπάρχει μια αρκετά παρόμοια με Κωδικό Inducks: I TL 2717-1, η οποία έχει ήδη εκδοθεί στην Ελλάδα στα Μίκυ Μάους #2423-24

Il ladro e il miliardario

Κωδικός Inducks: IC TL 3145

Στην ιστορία Ο Φαντομίας συναντά τον Σκρουτζ, αυτό που μου τράβηξε τη προσοχή είναι το σκηνικό εμπνευσμένο από το ενδέκατο κεφάλαιο του Βίου. Τώρα, πάντως, που το Μίκυ Μάους φέρνει πίσω το Φαντομία ελπίζω να δούμε τουλάχιστον εκεί την ιστορία να δημοσιεύεται.

Τέλος, να πω πως αυτές δεν είναι οι μόνος ιστορίες που υπάρχουν αφιερωμένες στους Μεγάλους Δημιουργούς. Υπάρχουν και άλλες σαν ένα σίκουελ στην ιστορία Το Χρυσάφι του Πειρατή που είχα δει πληροφορίες για τη συνέχεια μα δυστυχώς έχω ξεχάσει πως λέγεται. Από κει και πέρα καλά θα κάνει ο Disney Editor να βρίσκει τέτοιες ιστορίες και να τις εκδίδει! 🙂