Παρελθόν Χωρίς Μέλλον
Εξώφυλλο

Το εξώφυλλο της ιστορίας, σχεδιασμένο από τον ίδιο το δημιουργό, είναι από τα ωραιότερα που έχουν υπάρξει για κεντρική ιστορία του περιοδικού Μίκυ Μάους.

Περίληψη

Ένα απροσδόκητο ταξίδι του Φάντομ Ντακ στη δεκαετία του 1920 και, συγκεκριμένα, στο βράδυ της δεξίωσης στο οποίο η Ντόλυ Ντακ συνάντησε μοιραία τον Φαντομία και αποφάσισε να ζήσει μαζί του τις περιπέτειές του, ακυρώνει αυτή τη συνάντηση. 

Παρελθόν Χωρίς Μέλλον

Η ιστορία «Παρελθόν χωρίς Μέλλον» δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο ιταλικό Topolino #2933 το 2012, ενώ κυκλοφόρησε και στη χώρα μας, τέσσερα χρόνια αργότερα, στο Μίκυ Μάους #98 (Β΄Περίοδος).

Περίληψη

Ένα απροσδόκητο ταξίδι του Φάντομ Ντακ στη δεκαετία του 1920 και, συγκεκριμένα, στο βράδυ της δεξίωσης στο οποίο η Ντόλυ Ντακ συνάντησε μοιραία τον Φαντομία και αποφάσισε να ζήσει μαζί του τις περιπέτειές του, ακυρώνει αυτή τη συνάντηση. Το ίδιο βράδυ, η Ντόλυ είχε προτρέψει τον κλέφτη αριστοκράτη να κρατήσει ημερολόγιο, χάρη στο οποίο, δεκαετίες αργότερα, ο Ντόναλντ θα μάθαινε όλα τα μυστικά του προκατόχου του και θα αποφάσιζε να υιοθετήσει τη νέα, μυστική ταυτότητα του Φάντομ Ντακ. Πλέον, ο Φάντομ πρέπει να επιστρατεύσει όλες του τις δυνάμεις, για να σώσει το παρελθόν και να διασφαλίσει ότι θα υπάρξει ένα μέλλον με τον ίδιο.

Η ιστορία

Πρόκειται για μια ιστορία με ταξίδι στο χρόνο, όπου η παρουσία του πρωταγωνιστή στο παρελθόν απειλεί να διαγράψει το μέλλον, όμως είναι περισσότερα από αυτό. Εκτός των άλλων, είναι η ιστορία που εισάγει για πρώτη φορά τα πρόσωπα πίσω από τις μάσκες του Φαντομία και της Ντόλυ Πάπρικα, παρόλο που στην Ελλάδα τα γνωρίζαμε ήδη μέσω της σειράς του Φαντομία, που είναι μεταγενέστερη, ενώ γινόμαστε μάρτυρες της πρώτης γνωριμίας του ζεύγους. Ίσως, όμως, το πιο ενδιαφέρον πράγμα σχετικά με αυτή την ιστορία είναι η αλληλεπίδραση των δύο κόσμων, αυτού του Φαντομία και αυτού του Φάντομ Ντακ.

Σενάριο

Το «Παρελθόν χωρίς Μέλλον» είναι σεναριακά μια από τις πιο άρτιες ιστορίες του Μάρκο Τζερβάζιο. Καταφέρνει να φέρει τον Φάντομ Ντακ στο παρελθόν και να επηρεάσει το μέλλον του αριστοκράτη κλέφτη, χωρίς ποτέ να αλληλεπιδράσει μαζί του. Δίνει έτσι στον ήρωα, στιγμές στις οποίες πρέπει να λάβει κρίσιμες αποφάσεις και να δράσει έξυπνα, χωρίς δισταγμό.

Αυτά κάνουν τον Φάντομ να μοιάζει αρκετά με τον προκάτοχό του, χωρίς, όμως, να παραλείπονται τα στοιχεία που είναι έμφυτα στον Ντόναλντ, όπως η αφηρημάδα.

Ντόλυ και Φαντομίας
Καρέ σαν αυτό, με περίτεχνους διαλόγους και όμορφα σκηνικά, προσθέτουν στην ατμόσφαιρα της ιστορίας

Σχέδιο

Επίσης, το σχέδιο δεν πάει πίσω, ενώ ενδιαφέρουσα είναι και η χρωματική διάκριση του παρελθόντος από το παρόν. Συγκεκριμένα, το κομμάτι της ιστορίας που εκτυλίσσεται στη δεκαετία του 1920 έχει τα ίδια ελαφρώς εξασθενημένα χρώματα που έχουν και οι ιστορίες της σειράς του Φαντομία, τα οποία ενισχύουν την αίσθηση ότι οι ήρωες της ιστορίας κινούνται και δρουν σε μια νεότερη ιστορικά εποχή.

Σύνοψη

Εν κατακλείδι, είναι η τελευταία ατμοσφαιρική πρώιμη ιστορία προτού δημιουργήσει ο Μάρκο την επίσημη σειρά «Φαντομίας – Οι συναρπαστικές περιπέτειες ενός αριστοκράτη λωποδύτη». Μια σειρά που γνωρίσαμε, για πρώτη φορά, μέσα από τις σελίδες του ΚΟΜΙΞ της νέας περιόδου και διαβάζουμε, πλέον, ανά διαστήματα στις σελίδες του Μίκυ Μάους.

Παρελθόν Χωρίς Μέλλον
  • 8/10
    Σενάριο - 8/10
  • 8/10
    Σχέδιο - 8/10
8/10

Γενικά

Είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και ατμοσφαιρικές ιστορίες που έγραψε και σχεδίασε ο Μάρκο Τζερβάζιο πριν περάσει στην κεντρική σειρά του Φαντομία.