ΚΟΜΙΞ #10 με άλλη μια πολυσέλιδη ιστορία του μεγάλου δασκάλου Καρλ Μπαρκς. Καλό εξώφυλλο από τον Ζορντί. Βέβαια, έχουμε και μονοσέλιδες ιστορίες, για τις οποίες θα μιλήσουμε πιο μετά. Το δέκατο ΚΟΜΙΞ έχει εννιά ιστορίες (μαζί με τις 4 μονοσέλιδες) . Πάμε να τις δούμε σιγά σιγά.

Η πρώτη ιστορία είναι μια 32σέλιδη ιστορία με τον Μίκυ Μάους και είναι ένα ταξίδι στο περελθόν! (INDUCKS)

Περίληψη:
Ο Μίκυ και ο Γκούφυ ταξιδεύουν στο παρελθόν, για να μάθουν για τη δημιουργία του ταρτάν!

Μια καλή ιστορία με πολύ ωραίο σχέδιο, αυτό του Μοττούρα. Ο σχεδιασμός του αλόγου-τέρας ήταν πολύ ωραίος και κάποιες σκηνές υπέροχες. Το σενάριο, όμως, δεν ενθουσίασε, και το βρήκα αρκετά μέτριο. Περίμενα κάτι παραπάνω. Οπότε 7–7,5/10, τείνοντας προς το 7.

Η δεύτερη ιστορία είναι η “Οι Χρυσές Χήνες”, σε σενάριο και σχέδιο Καρλ Μπαρκς. (INDUCKS)

Περίληψη:
Ο θείος Σκρουτζ ταξιδεύει σε ένα νησί, για να λύσει το μυστήριο της προέλευσης των χρυσών αυγών χήνας.

Η ιστορία του Μπαρκς σε σχέση με τις άλλες μεγάλες ιστορίες, που έχει δημιουργήσει, δεν ήταν τόσο καλή και γενικά ήταν έτσι και έτσι. Το σχέδιο δεν μου άρεσε σε κάποια σημεία.  Δεν ήταν αυτό το υπέροχο σχέδιο του Μπαρκς, μου έδειχνε μια κούραση… Το σενάριο επίσης ήταν μέτριο.  Και εδώ περίμενα κάτι καλύτερο, καθώς ένιωσα ότι η ιστορία τελείωσε απότομα, αλλά και ο σχεδιασμός της Πλουμίτσας δεν ήταν τόσο καλός.  Γενικά το σενάριο έμπαζε νερά. Στα συν είναι ότι έχουμε διάφορα φίλτρα και η παρουσία της Μάτζικα, η οποία δεν κυνηγάει τον Σκρουτζ για την δεκάρα του. Επίσης θετικό και αρνητικό είναι ότι το σπίτι της είναι στην Λιμνούπολη, διότι έτσι παρακολουθεί τον Σκρουτζ, όμως δεν μας εξηγεί το λόγο που είναι εκεί και όχι στο Βεζούβιο. Οπότε 7,5/10.

Τρίτη ιστορία είναι ο Ντόναλντ ο τρομερός. (INDUCKS)

Περίληψη:
Ο Ντόναλντ βρίσκει ένα μαγικό κέρας και ταξιδεύει στην εποχή των Βίκινγκς.

Ωραία ιστορία με σχέδιο του Βίκαρ. Ήταν αρκετά καλή, και οι αναφορές σε Βίκινγκς και μαγικό ζωμό μου θύμισαν Αστερίξ και Οβελίξ!

Οπότε θα βάλουμε 7,5/10.

Τέταρτη ιστορία είναι η “Αλόγιστη Σπατάλη”. (INDUCKS)

Περίληψη:
Ο τσιγκούνης και πλούσιος Σκρουτζ ανταγωνίζεται με έναν σπάταλο άπορο.

Σχέδιo και σενάριο από τον Νόελ ΒανΧορν. Είναι η ιστορία από τις πολυσέλιδες με το χειρότερο σχέδιο! Πολύ μέτρια πλοκή και το σχέδιο το δεν μου άρεσε σχεδόν καθόλου. Καλύτερα ο Βαν Χορν να κάνει μόνο το σενάριο στις ιστορίες του και να αφήνει άλλους να τις σχεδιάζουν. Η ιστορία με την Μάτζικα, που είχε κάνει σε πιο παλιό τεύχος, είχε εξαιρετικό σενάριο και μετριότατο σχέδιο. Δηλαδή χαραμίστηκε.

Θα βάλουμε ένα 6/10.

Πέμπτη και τελευταία ιστορία είναι η “Θέμα τιμής”. (INDUCKS)

Περίληψη:
Ο Ντόναλντ δανείζεται το βιβλίο των Μικρών Εξερευνητών και προσπαθεί να αξιοποιήσει τις πληροφορίες του.

Λοιπόν, αυτή η ιστορία με δίχασε! Από τη μια μου αρέσει λίγο η πλοκή, όπου λέγεται ότι το Βίβλιο των Μικρών Εξερευνητών, σε λάθος χέρια, μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα. Αλλά από την άλλη δεν ήταν και τίποτα ενδιαφέρον. Εκνευρίστηκα λίγο με τα ανιψάκια ,που κάνουν λες και είναι οι φωστήρες, αλλά και με τους βαθμούς με τα αστέρια. Αστείο μεν, αλλά κουραστικό.

Οπότε θα της βάλουμε 6–6,5/10.

Οι μονοσέλιδες, τώρα, ήταν 4. Δεν θα τις αναλύσω ιδιαίτερα, αλλά θα πω ότι ήταν σχετικά καλές, πέρα από αυτήν με τον Γκαστόνε. Όμως, οι συγκεκριμένες ιστορίες δεν έχουν θέση σε ένα περιοδικό σαν το ΚΟΜΙΞ, αλλά στο Super Μίκυ. Θα προτιμούσα να βάλουν κάποια παλιά στριπάκια του Αλ Ταλιαφέρρο. Θα ήταν πολύ καλύτερα. Είμαι ουδέτερος, όσον αφορά στο ότι “Τα νέα του ΚΟΜΙΞ”, δεν υπήρχαν στο τεύχος. Αυτό διότι όσα βάζουν εκεί, συνήθως έχουν βγει στο διαδίκτυο εδώ και αρκετό καιρό και έτσι έχουν χάσει την μοναδικότητα τους. Καλό είναι, όμως, να υπάρχουν, και θα προτιμούσα να εστίαζαν στις εκδόσεις Ντίσνεϋ.

Το ΚΟΜΙΞ αυτό παίρνει ένα 7–7,5/10. Γενικά έχουμε ένα ισορροπημένο τεύχος, αλλά δεν ήταν και τόσο καλές οι ιστορίες. Ακόμα και εάν είχαμε Μπαρκς και Μίκυ Μάους σχεδιασμένο από Μοττούρα. Προσωπικά θα το θεωρούσα εάν όχι το χειρότερο, ένα από τα χειρότερα τεύχη της νέας περιόδου μαζί με το ΚΟΜΙΞ #4. Το επόμενο ΚΟΜΙΞ κυκλοφορεί στις 26 Μαΐου. Κύρια ιστορία του είναι το “Το νησί του χρόνου” του Κάστυ! Σύμφωνα με το I.N.D.U.C.K.S., πρόκειται για μια ιστορία 70 σελίδων, είναι η τρίτη καλύτερη του Κάστυ και στην ουσία η  καλύτερη ιστορία του, που απέμεινε να δημοσιευτεί στην Ελλάδα. Το περίεργο είναι ότι το επόμενο τεύχος στη διαφήμιση γράφει Ιστορία Μπαρκς. Τώρα, αυτό δύο πράγματα μπορεί να σημαίνει: 1) Θα έχουμε ιστορία Μπαρκς στο τεύχος ως δευτερεύουσα, 2) ότι κάνανε λάθος. Τώρα δεν ξέρω τι ισχύει…

Ανυπομονώ πολύ να διαβάσω την επόμενη ιστορία! Αυτή είναι ιστορία που έχει την εικόνα που πολλοί με ρωτάγατε από που είναι στην ΚΟΜΙΞ Wiki στο μήνα του Κάστυ. Για τις υπόλοιπες ιστορίες του τεύχους δεν είναι γνωστό κάτι παραπάνω, αλλά μάλλον θα έχουμε και ιστορία του Μπαρκς, για τους λόγους που είπαμε παραπάνω.

Άδεια Creative CommonsΑυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.