ΚΟΜΙΞ #22  που είναι ένα ακόμα τεύχος με μια αναδημοσίευση ιστορίας του Ντον Ρόσα, “Επιστροφή στην Μονοτονία”. Το εξώφυλλο όμορφο και καλύτερο από αυτό χρησιμοποιήθηκε στην Α΄ Περίοδο αλλά η δομή του τεύχους είναι όπως αυτή των προηγούμενων τευχών του 2016.

Το εικοστό δεύτερο ΚΟΜΙΞ έχει συνολικά, 7 ιστορίες. Για πάμε να τους ρίξουμε μια ματιά…

Η πρώτη ιστορία “Επιστροφή στη Μονοτονία” έχει 28 σελίδες.

Περίληψη:
Ο Θειος Σκρουτζ, μαζί με τα ανίψια του, πηγαίνουν στην θρυλική Μονοτονία για τα τετράγωνα αυγά.Τους ακολουθεί όμως ο παμπόνηρος Χρυσοκούκης.

Άλλη μια ιστορία που έχω διαβάσει αρκετές φορές. Το σχέδιο του Ρόσα καλυτερεύει και το σενάριο που σκέφτηκε ώστε να δημιουργήσει το σίκουελ της επικής ιστορίας του Καρλ Μπαρκς  Χαμένοι στις Άνδεις που είδαμε στα ΚΟΜΙΞ #1 & 188 της πρώτης Περιόδου είναι επίσης πάρα πολύ καλό. Βέβαια μην ξεχνάμε ότι την ιστορία του Ρόσα την έχουμε και στο ΚΟΜΙΞ 34 της Α΄ Περιόδου  με διαφορετικό εξώφυλλο. Αυτό είναι ένα από τα πρώτα σίκουελ του Ρόσα όσον αφορά ιστορίες του Μπαρκς. Έξυπνος χειρισμός χαρακτήρων και όμορφο σχέδιο.

Για τα παραπάνω θα βάλω ένα 9,5-10/10.

Η δεύτερη ιστορία είναι το “Η Οδύσσεια ενός καταραμένου”.

Περίληψη:
Στον Ντόναλντ συμβαίνουν διάφορες ατυχίες που τις αποδίδει στην άρνηση πρόσληψης τυχερού λουλουδιού από μια τσιγγάνα. Έτσι στέλνει τα ανιψάκια του στην Γιαγιά Ντακ και γίνεται ναύτης.

Ας ξεκινήσουμε τώρα με τις δευτερεύουσες ιστορίες του τεύχους. Ιστορία από το πενάκι του Βίκαρ η οποία δεν μου άρεσε. Η πλοκή στηρίζεται σε ατυχίες που έπαθε ο Ντόναλντ αφού δεν δέχτηκε το λουλούδι από μια τσιγγάνα. Αυτό όμως δε συναύδει με την συμπεριφορά του Ντόναλντ ο οποίος γνωρίζει ότι είναι άτυχος και μάλλον το πιο άτυχο παπί του κόσμου. Δεν στέκει λοιπόν, το σενάριο αφού ο Ντόναλντ είναι ήδη πολύ άτυχος και όλες αυτές οι συμφορές  που τον βρήκαν στην ιστορία θα μπορούσαν να αποδοθούν στη δική του ατυχία. Το σχέδιο ήταν σχετικά καλό αλλά η ιστορία δεν κάτι το ιδιαίτερο και έχει θεματάκια… Θα βάλουμε ένα 5,5-6/10!

Τρίτη ιστορία είναι οι “Το δώρο του Προμηθέα”.

Περίληψη:
Ο Μίκυ μαζί με τον Γκούφυ και τον Οράτιο βρίσκουν καταφύγιο εξαιτίας ξαφνικής καταιγίδας σε μία σπηλιά. Οι αναθυμιάσεις ενός εύφλεκτου υλικού τους δημιουργούν παραισθήσεις.

Λοιπόν φτάσαμε στην ιστορία του Βαν Χορν… Που όπως συνήθως είναι η χειρότερη και η πιο γελοία του τεύχους… To σχέδιο μετριότατο ενώ το σενάριο είναι άσκοπο και γενικά ταιριάζει  για το Σουπερ Μίκυ… Πάντως για το ΚΟΜΙΞ η ιστορία αυτή δεν είναι. Τι έχει πιάσει το επιτελείο με τον Βαν Χορν δεν ξέρω.. Αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι χάνουμε φοβερές ιστορίες με τον Μίκυ.

Ένα 4,5-5/10 νομίζω είναι αρκετό.

Τέταρτη ιστορία είναι το “Η επέλαση των εντόμων”.

Περίληψη:
Ντόναλντ εναντίον Τζόουνς με θύματα… Αθώα έντομα και άτυχους συμπολίτες!

Η δεύτερη καλύτερη ιστορία που είχε το τεύχος. Μια κλασσική αναμέτρηση του Ντόναλντ με τον Τζόουνς που δεν είχε κάτι το ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Το σχέδιο είναι αρκετά καλό. Πατάει σε σενάρια του θρυλικού Μπαρκς αλλά δεν πλησιάζει το χιούμορ και γενικά τις καταστάσεις που είχε ο Μπαρκς στις ιστορίες του.

Άρα, 6,5/10.

Πέμπτη ιστορία είναι ο “Απόδραση από τον Μεσαίωνα”.

Περίληψη:
Η Μάτζικα χρησιμοποιεί το πανόρμα των τριών ανιψιών του Ντόναλντ για να κλέψει την τυχερή δεκάρα.

Ιστορία από τον Μαου Χαυμανς.. Η συγκεκριμένη είναι για να γεμίσει το τεύχος και είναι ανούσια… Όσο για το σχέδιο, μια είναι καλό και μια όχι.  Όπως και με τον Νόελ Βαν Χορν έτσι και το Επιτελείο μας πασάρει και τον Χαυμανς… Άμα δεν διαβάσουμε ιστορίες του θα πάθουμε κάτι.

Ένα, 5,5/10 θα το βάλουμε.

Έκτη ιστορία είναι τα “Πασχαλινό πανδαιμόνιο”.

Περίληψη:
Το κουνέλι του Πάσχα κλωνοποιείται κατά λάθος από μια εφεύρεση του Κύρου και η Λιμνούπολη τιγκάρει στα Πασχαλινά κρυμμένα αυγά.

Καταλαβαίνω αυτή ιστορία μπήκε για το Πάσχα αλλά δεν τη θεωρώ καλή… Το σενάριο δεν είναι και κάτι το ιδιαίτερο και η ιστορία είναι από τις πολύ συμπληρωματικές… Το σχέδιο του Ρότα είναι αυτό που μας έχει συνηθίσει στις δεκάδες δεκασέλιδες που έχουμε δει στο ΚΟΜΙΞ… (Κάποιες από αυτές αξίζουν βέβαια…) Οι ιστορίες αυτές βέβαια του Ρότα έχουν συνήθως στα καλά τεύχη τη θέση της χειρότερης ιστορίας αλλά εδώ είναι η τρίτη καλύτερη του τεύχους.

Ένα 5,5-6/10 νομίζω είναι αρκετό.

Έβδομη ιστορία είναι “Οι αδιόρθωτοι”.

Περίληψη:
Οι Μουργόλυκοι μπαίνουν στο εργαστήριο του Κύρου ,  και “φωτογραφίζονται” με την τελευταία του εφεύρεση χωρίς να τους πάρει κανείς είδηση.

Καλό το σχέδιο αλλά η ιστορία ήταν πολύ συμπληρωματική… Μπήκε για να γεμίσει το τεύχος και δεν είχε κάτι φοβερό το σενάριο. Οι Μουργόλυκοι εξαιτίας κάποιας νέα συσκευής του Κύρου ξεχνάνε την τέχνη της παρανομίας… Κάτι τέτοιο παρόμοιο έχουμε ξαναδιαβάσει στο παρελθόν αλλά και πάλι σε μια 9σέλιδη ιστορία μας δείχνουν ότι προσπαθούν να ξαναμάθουν όσα ξέχασαν… Στο τέλος επανέρχονται στην κανονική τους κατάσταση… Το σενάριο θα μπορούσε πιστεύω να βγει και σε λιγότερες σελίδες.

Ένα 5,5-6/10 για την ιστορία λοιπόν

Το ΚΟΜΙΞ #22 ήταν σαν τα ΚΟΜΙΞ #19 και ΚΟΜΙΞ #20… Θα βάλουμε για τα παραπάνω 6/10 ως τεύχος. Πάρα πολύ μέτριο τεύχος και καμία ιστορία πέραν του Ρόσα δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο. Και αυτός βέβαια είναι ένας λόγος που άργησα να κάνω την κριτική… Βαριόμουν να τελειώσω το τεύχος και να διαβάσω κάποιες ιστορίες.

Ας μιλήσουμε τώρα για το επόμενο ΚΟΜΙΞ…. Κοιτάξτε το ημερολόγιο Ντίσνεϋ τον μήνα Μάιο και θα δείτε την νέα ιστορία για το ΚΟΜΙΞ 23. Στο νέο τεύχος θα δούμε πάλι (για 5 φορά!) ανατύπωση ιστορίας του Ντον Ρόσα “Η αυτού μεγαλειότης Σκρουτζ Μακ Ντακ“ως κύρια ιστορία 28 σελίδων. Η ιστορία αυτή έχει μπει παλιά στο ΚΟΜΙΞ 198 το 2004 και το 2009 στη Βιβλιοθήκη ΚΟΜΙΞ…  Η συγκεκριμένη ιστορία είναι υπερ-πρόσφατη! Το ΚΟΜΙΞ 198 μπορεί ακόμα να βρει κάποιος αρκετά εύκολα… Κυκλοφορεί την Παρασκευή 31 Maίου. Για τις υπόλοιπες ιστορίες του τεύχους δεν ξέρουμε κάτι. Βέβαια, η παρουσίαση μας δεν τελειώνει εδώ, καθώς θα πω πάλι, όπως στην προηγούμενη παρουσίαση, δύο λόγια.

Το εξώφυλλο που θα έπρεπε να είχαμε δει στο ΚΟΜΙΞ 198 το βλέπουμε τώρα στο ΚΟΜΙΞ 23 της Β΄Περιόδου….

Σύμφωνα με το ημερολόγιο η αφίσα για το μήνα Ιούνιο είναι αφιερωμένη στην ιστορία “Θησαυρός στην γυάλα” που έχει δημοσιευτεί στο ΚΟΜΙΞ 75 το 1994 και στη Βιβλιοθήκη ΚΟΜΙΞ 2 το 2009… Από ότι φαίνεται μέχρι τώρα αυτήν να περιμένετε για το ΚΟΜΙΞ 24… Βέβαια, σε σχέση με τις άλλες ιστορίες που έχουμε δει μέχρι στιγμής είναι καλό να τονιστεί ότι αυτή η Θαλασσινή ιστορία του Ρόσα είναι 20 σελίδες οπότε είμαι πολύ περίεργος να δω τι άλλο θα μπει στο τεύχος από ιστορίες. Εάν μπουν πολλές δεκασέλιδες (6 θα μπορούσαν να βάλουν..) πάλι το τεύχος θα είναι χειρότερο από τα ΚΟΜΙΞ 19 & ΚΟΜΙΞ 20… 

Εκνευριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι από τον τεράστιο Κάστυ με τις ιστοριάρες του με τον Μίκυ πήγαμε στις χάλια ιστορίες του Νόελ Βαν Χορν. Είναι τραγικό να υπάρχουν καλές ιστορίες και να μην μπαίνουν… Υπάρχουν και τόσες ιστορίες με τον Φαντομία και μπαίνουν μετά από την ιστορία του Ρόσα ιστορίες τις 3ης και 4ης διαλογής. Από λογική να το πάρει κανείς δεν βγαίνει.

Εν τέλει, το ΚΟΜΙΞ συνεχίζει την μετριότατη πορεία που είχε αρχίσει από τον Ιανουάριο του 2016. Καμιά βελτίωση εδώ και 4 τεύχη στις συνοδευτικές ιστορίες. Και από ότι δείχνουν τα πράγματα τευχάκια σαν το ΚΟΜΙΞ 1, 11, 17 και 18 θα κάνουμε πολύ καιρό να δούμε…

Σύμφωνα με τα παραπάνω… Ποια είναι η άποψη σας;

Όλες τις προηγούμενες παρουσιάσεις μπορείτε να τις βρείτε εδώ.

ΚΟΜΙΞ, ΚΟΜΙΞ Wiki

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.