Είναι εκεί… Κάθε φορά που ανοίγεις το περιοδικό… Στη σελίδα 4… Με τον τίτλο…

Γράμματα στη σύνταξη

Σου ζητάει να στείλεις τις παρατηρήσεις σου, τις επισημάνσεις σου, τις ερωτήσεις σου και τις απόψεις σου σχετικά με τα κόμικς Disney…


Μια μικρή αναδρομή

Η εφημερίδα Η Καθημερινή αγόρασε όλα τα δικαιώματα των περιοδικών Ντίσνεϋ στην Ελλάδα, το καλοκαίρι του 2014. Έτσι, μετά το Μίκυ Μάους, το Ντόναλντ, το Φάντομ, το Super Μίκυ και την Μεγάλη Βιβλιοθήκη Disney, ήρθε η σειρά του Κόμιξ να επανακυκλοφορήσει…
Το περιοδικό αισίως συνέχιζε να ψυχαγωγεί δεκάδες αναγνώστες σε όλη την Ελλάδα.


Η Αόρατη Απειλή

Με την επανακυκλοφορία του ΚΟΜΙΞ άρχισε ξανά η ύπαρξη της στήλης των αναγνωστών. Ο Χρήστος Τερζόπουλος ανέφερε στον επίλογο του ΚΟΜΙΞ 303 πως το περιοδικό ΚΟΜΙΞ έφτασε στη κορυφή των εκδόσεων Disney ανάμεσα στις άλλες χώρες, χάρις τις επισημάνσεις και την γκρίνια των αναγνωστών, που το έκαναν όλο και καλύτερο. Το 2016 ξεκινάει η περίοδος των επανατυπώσεων των ιστοριών του Ρόσα, και οι περισσότεροι φαν απογοητεύονται και παραπονιούνται. Η Καθημερινή όμως δεν αλλάζει τακτική. Μουγκώνει στόματα και δεν απαντά στα email των αναγνωστών που γκρινιάζουν.

Ενδεικτικά στις 23 Αυγούστου του 2016 η ΚΟΜΙΞ Wiki ρώτησε τους φίλους της στο facebook αν έχουν στείλει email στη Καθημερινή για το περιοδικό και αν απάντησαν. Οι περισσότεροι φίλοι είπαν πως τους απαξίωσαν και ακόμα και αν απάντησαν σε μερικά μηνύματα δεν επηρεάστηκαν καθόλου. Η γενική ποιότητα των ιστοριών πέφτει και, το χειρότερο από όλα, η ποιότητα της σχέσης τους με τον αναγνώστη κάνει κατακόρυφη πτώση. Καταλήγει το περιοδικό να δημοσιεύει μόνο μία ερώτηση και μία απάντηση στο κάθε νέο τεύχος…


Μια Νέα Ελπίδα

Ήμουν και εγώ ένας από τους πολλούς που έστειλαν ένα email. Στις 9 Ιουνίου τους έστειλα ένα μήνυμα με τίτλο Donald’s Homemade Christmas και τους μιλούσα για μια ιστορία που ανακάλυψα στο inducks και τη βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα. Συγκεκριμένα τους είπα:

Το 2012 βγήκε μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία σε σενάριο Byron Erickson και σε Σχέδιο Andrea Ferraris. Αυτή η ιστορία διαφέρει από άλλες γιατί  κάνουν μια επανεμφάνιση πολλά μέλη των Μακ Ντακ, όπως οι αδελφές και οι γονείς του Σκρουτζ. Δυστυχώς δεν έχει εκδοθεί σε καμιά γλώσσα που να μπορώ να διαβάσω. Πχ. Αγγλικά, Ελληνικά. Σκοπεύετε στο άμεσο μέλλον να την εκδώσετε; Γιατί αν την εκδώσετε θα τη θεωρούσα, όχι μόνο εγώ αλλά και πολλοί παλιοί φανς των κόμικς, μια πολύ ενδιαφέρουσα ανανέωση και ανακατεύθυνση του περιοδικού.

Πέρασε καιρός και απογοητεύτηκα πιστεύοντας πως δεν θα μου απαντήσουν. Έξι μήνες αργότερα έλαβα μία απάντηση επιτέλους. Εξεπλάγην!

Χωρίς τον τίτλο ή τον κωδικό, δεν μπορώ να γνωρίζω σε ποια ιστορία αναφέρεσαι

Μάλλον αναφέρεσαι στην ιστορία Donald’s Homemade Christmas

Απάντησα όσο πιο γρήγορα μπορούσα.

Γεια σας!
Χαίρομαι που λαμβάνω την απάντηση σας.

Και φυσικά εννοώ την ιστορία  Donald’s Homemade Christmas (αναφέρω το όνομα της ιστορίας και στο τίτλο του μηνύματος), με κωδικό (inducks): D 2012-058.
Και την ίδια μέρα έλαβα ξανά απάντηση.
συγγνώμη, αλλά μέσα σε τόσα μηνύματα, το θέμα δεν το είδα…

Τρία ενδεχόμενα δημιουργούνται. Ή είχαν πολλά μηνύματα και δεν απαντούσαν. Ή είχαν πρωτόκολλο πως πρέπει να περάσουν 6 μήνες για να απαντήσουν σε ένα email -άμα στείλετε σήμερα μην ανησυχείτε θα απαντηθεί τον Ιούνη ξανά-. Ή είχαν ξεχάσει το κωδικό τους στο λογαριασμό του disney editor και δεν μπορούσαν να ανοίξουν τα email. Είναι όμως αδικαιολόγητοι που τόσο καιρό δεν απάντησαν. Παρ’ όλα αυτά το ότι επιτέλους απάντησαν, και στη συνέχεια απάντησαν δεύτερη φορά και άμεσα μου δημιουργεί μερικές  ελπίδες πως η προηγούμενη περίοδος έχει τελειώσει και πάνω στις «στάχτες», ως «νέος φοίνικας», το ΚΟΜΙΞ αναγεννάτε.

Οι επόμενες ιδέες που μου δημιουργήθηκαν είναι πως θα δούμε, κατά την γνώμη μου, μερικές πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες, καθώς ο disney editor το αφήνει ανοιχτό το θέμα. Η ιστορία Donald’s Homemade Christmas, την οποία ανάφερα στο email, βασίζεται στις κλασσικές ιστορίες του Ντον Ρόσα, και στο έργο Ο Βίος & Η Πολιτεία του Σκρουτζ Μακ Ντακ, άρα θα ήταν κάτι πολύ ενδιαφέρον να δούμε στο ΚΟΜΙΞ. Ας μην ξεχνάμε πως ο σεναριογράφος της, ο Byron Erickson, ήταν ο εκδότης του Ντον Ρόσα και έχει δει τις ιστορίες του Ο.Β.Η.Π.Σ. από πρώτο χέρι και έχει κάνει αρκετές διορθώσεις στο σενάριο του Ροσα, που μας προϊδεάζει για μια καταπληκτική ιστορία.

Ενώ το τρίτο πράγμα που παρατήρησα ήταν το ύφος του κειμένου. Δεν ήταν το τυπικό αλλά ένα πιο χαλαρό. Δεν περιέχει καθόλου τελείες ενώ η δεύτερη απάντηση αρχίζει χωρίς κεφαλαίο γράμμα. Δεν ξέρω αν ήταν εσκεμμένο ή όχι. Ίσως προσπαθούν να πλησιάσουν στο ύφος του αναγνώστη. Μπορεί και να βγει σε καλό αυτή η προσέγγιση.

Εσείς λάβατε καμιά απάντηση τελευταία από τον disney editor; Πιστεύετε πως οι ελληνικές εκδόσεις Disney έχουν πάρει επιτέλους την ανηφόρα;