ΚΟΜΙΞ #19 και το 2016 ξεκινάει με μια αναδημοσίευση της πρώτης ιστορίας του Ντον Ρόσα “Ο Γιος του Ήλιου”. Το εξώφυλλο πολύ όμορφο, όμως δεν μου αρέσει που έχουμε ανατύπωση… Βασικά, για αυτό φταίει και η γενικότερη δομή του τεύχους, για την οποία θα μιλήσουμε παρακάτω. Αλλαγές βλέπουμε στη ράχη του περιοδικού. Το χρώμα της από κόκκινο γίνεται μαύρο, και η γραμματοσειρά, μαζί με τον αριθμό του τεύχους ,έχουν μεγαλώσει τόσο, που θα τα διάβαζε και κάποιος με 10 βαθμούς μυωπία…

Το δέκατο ένατο ΚΟΜΙΞ έχει συνολικά, 7 ιστορίες. Ας πάμε να τους ρίξουμε μια ματιά…

Η πρώτη ιστορία “Ο Γιος του Ήλιου” έχει 26 σελίδες, και είναι η πρώτη ιστορία που δημιούργησε ο Ντον Ρόσα.

Περίληψη:
Ο Σκρουτζ, με τη βοήθεια του Ντόναλντ και των Χιούη, Λιούη, Ντιούη, προσπαθεί να ανακαλύψει το χρυσάφι των Ίνκας πριν από τον Σκληρόκαρδο Χρυσοκούκη.

Ιστορία που έχω χιλιοδιαβάσει, και είναι πολύ ωραία. Βέβαια, δεν θα πω για σενάριο και για σχέδιο, γιατί και τα δύο είναι εξαιρετικά, αλλά θα μιλήσω για τον χρωματισμό. Ο χρωματισμός είναι αρκετά κατώτερος από αυτό που είδαμε στη Βιβλιοθήκη ΚΟΜΙΞ 1, και τον οποίο υιοθέτησε και η Fantagraphics. Ακόμα, στη σελίδα 28 που τινάζεται ο ναός στον αέρα, έχουν ακόμα τους αγγλικούς ήχους/λέξεις Boooom και Zom και όχι τους ελληνικούς, που έχει η Βιβλιοθήκη. (Μπορείτε να δείτε την έκδοση της Βιβλιοθήκης στο άρθρο του Κρίτωνα ΕΝΑ ΚΑΡΕ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ! 57.)

Τέλος, όσον αφορά στο άρθρο… Βέβαια, για να είμαστε τελείως σωστοί ο Ρόσα είχε πει ότι αρχικό όνειρο του ήταν να γίνει ο νέος Μπαρκς. Που σημαίνει ότι άλλαξε (και ήταν αρχικός ενθουσιασμός) και αυτό ήθελε να πει στο περιοδικό Uncle Scrooge #219. Ο Ρόσα κιόλας το έχει δηλώσει πολλές φορές, ότι θεωρεί τον εαυτό του φαν του Μπαρκς. (ειδικά τα τελευταία χρόνια)Ήθελε να αποτίσει φόρο τιμής στον Μπαρκς, και αυτός είναι και ο λόγος που βάζει το D.U.C.K. σε όλες τις ιστορίες του.

Για τα παραπάνω θα βάλω ένα 9–9,5/10.

Η δεύτερη ιστορία είναι το “Ένα ταίρι για τον εφευρέτη”.

Περίληψη:
Παραμονή της ημέρας των ερωτευμένων και η αδελφή του Έρωτα στοχεύει να πετύχει με τα βέλη της τον Κύρο, μπας και βρει έγκαιρα ταίρι. Η αστοχία της, όμως, τη βάζει σε μπελάδες …

Πάμε, τώρα, να δούμε και την άσχημη πλευρά του τεύχους. Από πού να αρχίσω για τη δεύτερη ιστορία; Από το σενάριο, που είναι γελοίο, ή από το σχέδιο, που σε ορισμένες φάσεις είναι χάλια; Από τις χειρότερες ιστορίες που έχω διαβάσει με τον Κύρο και μάλλον η χειρότερη. Η ιστορία ήταν επιπέδου Σούπερ Μίκυ, και δεν μπορώ να καταλάβω τι δουλειά έχει στο ΚΟΜΙΞ. Θα βάλουμε ένα 4,5/10. 

Τρίτη ιστορία είναι οι “Εφιαλτικές υποψίες”.

Περίληψη:
Ποιος και τι στοιχειώνει τα όνειρα του Μίκυ και τον οδηγεί σε εγκληματικές ενέργειες; Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι ο ένοχος!

Από τη σκύλα στη Χάρυβδη, που λένε… Θα ήθελα να ήξερα, από που ξετρύπωσαν αυτήν την ιστορία του Νόελ Βαν Χορν… Δεν μου άρεσε καθόλου το σενάριο, όπως το δούλεψε ο σεναριογράφος, ενώ ως ιδέα είναι αρκετά καλή. Όσο για το σχέδιο, δεν θυμάμαι να έχω δει το Μίκυ πιο άσχημα σχεδιασμένο στο ΚΟΜΙΞ. Η ιστορία ήθελε να περάσει κάποιο νόημα, αλλά στο τέλος μόνο γελοία φαίνεται. Απορώ κιόλας, γιατί έβαλαν άρθρο για αυτήν την ιστορία… Αυτό με ξεπερνάει. Και αυτή η ιστορία ήταν επιπέδου Σούπερ Μίκυ, και θα ξαναρωτήσω τι γυρεύουν τέτοιες ιστορίες στο ΚΟΜΙΞ… Λίγο χειρότερη από την προηγούμενη, οπότε θα βάλουμε το 4/10.

Τέταρτη ιστορία είναι το “Ένα ατρόμητο παπί”.

Περίληψη:
Ο Ντόναλντ ζητάει τη βοήθεια του Κύρου, ώστε να αποκτήσει θάρρος και να  εντυπωσιάσει την Νταίζυ.

Έχουμε δει τον Ντόναλντ σε διάφορες φάσεις του χαρακτήρα του, αλλά σε φάση που να φοβάται μέχρι και τη σκιά του… Δεν νομίζω. Ο Ντόναλντ είναι φοβητσιάρης σε κάποιες ιστορίες, αλλά πάντα αυτό συνδυαζόταν είτε με το ότι το έπαιζε ατρόμητος και με τις γκάφες του προκαλούσε γέλιο είτε επειδή φοβόταν όντα όπως τα φαντάσματα κλπ. Ο Ντόναλντ είναι οξύθυμος και θα τσακωθεί με ένα ληστή, παρά θα τρέμει σαν γατάκι και θα του δώσει τα χρήματά του. Δεν μου άρεσε, που η ιστορία δεν περιέχει κάτι από τα παραπάνω. Ο Ντόναλντ έδειχνε υπερβολικά φοβητσιάρης. Όσον αφορά στο σχέδιο, αυτό ήταν σχετικά καλό. Για δεκασέλιδη ήταν παγερά αδιάφορη και απογοητευτική, θα έλεγα. Άρα, 5/10.

Πέμπτη ιστορία είναι ο “Μαραθώνιος στον πάγο”.

Περίληψη:
Ο Ντόναλντ και τα ανιψάκια σε μαραθώνιο με παγοπέδιλα.

Ιστορία από τον Μάου Χέυμανς ευτυχώς καιρό είχαμε να δούμε… Η συγκεκριμένη είναι για να γεμίσει το τεύχος και δεν είναι κάτι το σπουδαίο. Όσο για το σχέδιο, μια είναι καλό και μια όχι. Ένα, 5,5/10 θα το βάλουμε.

Έκτη ιστορία είναι “Ο μάστορας του στίχου”.

Περίληψη:
Ο Ντόναλντ κάνει φιλότιμες προσπάθειες, ώστε να γίνει μέλος της λέσχης της ποίησης, στην οποία πρόσφατα εγγράφηκε η Νταίζυ. .

Ιστορία σχεδιασμένη από τον Μάρκο Ρότα. Ως σενάριο δεν είχαμε κάτι σπουδαίο, αλλά και το σχέδιο ήταν σχετικά καλό, στο επίπεδο που συνήθως έχει διαμορφώσει ο Ρότα. Η ιστορία δεν έχει και πολλά να πει και είναι μια τυπική δεκασέλιδη ,από αυτές του Ρότα που βλέπουμε τόσα χρόνια στο ΚΟΜΙΞ. Είναι αρκετά βαρετή σε ορισμένα σημεία. Γενικά, από τις δεκασέλιδες που χρησιμοποιεί κάποιος, για να γεμίσει το τεύχος και όχι για να είναι η τρίτη καλύτερη του τεύχους. Αυτό από μόνο του νομίζω λέει πολλά.

Ένα 6,5/10 νομίζω είναι αρκετό.

Εικόνα (134)

Έβδομη ιστορία είναι “Το στέμμα της Βασίλισσας Καζάμπρα”.

Περίληψη:
Η οικογένεια Ντακ αναζητά ένα θησαυρό, με τους Μουργόλυκους να τους ακολουθούν για άλλη μια φορά. Μετά από διάφορες περιπέτειες, βρίσκουν δύο σεντούκια. Το ένα έχει ένα περίεργο στέμμα!

Η δεύτερη καλύτερη ιστορία του τεύχους με διαφορά! Ωραίο σχέδιο και καλό σενάριο. Η ιστορία είναι τυπική, με την αναζήτηση κάποιου θησαυρού. Βέβαια, εδώ παίζει ρόλο και η παρουσία της Νταίζυ, και η ιστορία δεν εκτυλίσσεται πολύ μακριά από την Λιμνούπολη. Εδώ είναι, που έπρεπε να υπάρχει ένα άρθρο και δεν υπάρχει.

Ένα 7,5/10 θα το βάλουμε!

Ούτε μια μονοσέλιδη, αλλά οι πέντε δεκασέλιδες, μαζί με την πεντασέλιδη του Χάυμανς ήταν αρκετά κουραστικές! Να προσθέσω ότι, πέρα της τελευταίας ιστορίας και της κύριας ιστορίας ,πιο ενδιαφέρουσα ήταν η στήλη με τα γράμματα, παρά οι πέντε άλλες ιστορίες, που είχε το τεύχος. Για άλλη μια φορά, το τεύχος είχε πάρα πολλές διαφημίσεις άλλων τευχών. Τι τους έχει πιάσει, δεν καταλαβαίνω.

Το ΚΟΜΙΞ #19 ήταν το πιο απογοητευτικό τεύχος της σειράς και, ναι, πιο πολύ και από το ΚΟΜΙΞ #14. Δεν το περίμενα τόσο χάλια. Τουλάχιστον, το τεύχος 14 είχε τέσσερις πολύ καλές ιστορίες και όχι ανατυπώσεις. Η δομή ήταν χάλια· ανατύπωση και πέντε δεκασέλιδες, που θα τις ξεχάσουμε μετά από μια βδομάδα. Ο χρωματισμός της κύριας ιστορίας θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερος. Οι περισσότερες συνοδευτικές ιστορίες είτε ήταν βαρετές, όπως του Ρότα είτε επιπέδου Σούπερ Μίκυ. Έβαλαν που έβαλαν ανατύπωση, δεν το παίζουν και καθόλου έξυπνα, αντί για σαβούρες να βάζανε κάποια ιστορία του Φαντομία ή του Μοττούρα ή του Κάστυ. Το μόνο θετικό στο τεύχος είναι το εξώφυλλο, που είναι πολύ ωραίο. Αλλά για το περιεχόμενο δεν μπορώ να πω το ίδιο. Τελείωσα το τεύχος γρήγορα και ούτε καν το απόλαυσα. Φαίνεται από μακριά ότι πειραματίζονται με τον Ρόσα, και πιστεύω ότι το κάνουν για να αυξήσουν τις πωλήσεις! Αλλά δεν νομίζω να βγει σε καλό… Θα βάλουμε για τα παραπάνω 6/10 ως τεύχος. Και μπορεί να γίνομαι και καλός.

Το μόνο, που κρατάει το τεύχος, είναι η ανατύπωση! Και έχει και αυτή τα θέματα της… Κάποια στιγμή είχαν πει σε ένα e-mail ενός φίλου, ότι θέλουν να κάνουν κάποια νέα προσέγγιση στις ιστορίες του Ρόσα σε σχέση με το παρελθόν. Πού είναι αυτό; Τα άρθρα είναι νέα προσέγγιση, ή ο χρωματισμός, που φαίνεται ίδιος με του ΚΟΜΙΞ 89; Γιατί νομίζω μια νέα προσέγγιση έλειπε από το τεύχος. Εάν ήταν το άρθρο και η εισαγωγή του εξώφυλλου χωρίς λογότυπο κλπ. θα πω ότι αυτό ήταν όλο; Χωρίς την ανατύπωση θα είχαμε ένα τεύχος όμοιο με αυτά που έβγαζε ο Τερζόπουλος τα τελευταία χρόνια. Γεμάτο σαβουροϊστορίες. Δεν ξέρω κατά το πόσο αξίζει για το νεότερο αναγνώστη να δώσει 3,50 ευρώ για το τεύχος. Πάντως, για τους παλιούς που έχουν την ιστορία 1–2 φορές, δεν αξίζει σίγουρα.

Ας πάμε τώρα στο επόμενο ΚΟΜΙΞ, όπου θα δούμε πάλι ανατύπωση ιστορίας του Ντον Ρόσα ως κύρια ιστορία 26 σελίδων. Η ιστορία αυτή έχει μπει παλιά στο ΚΟΜΙΞ 33 το 1991 και το 2008 στη Βιβλιοθήκη ΚΟΜΙΞ… Δηλαδή είναι σχετικά πρόσφατη και εύκολα μπορεί κανείς να την βρει…  Κυκλοφορεί την Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου. Για τις υπόλοιπες ιστορίες του τεύχους δεν ξέρουμε κάτι. Βέβαια, η παρουσίαση μας δεν τελειώνει εδώ, καθώς θα πω πάλι, όπως στην προηγούμενη παρουσίαση, δύο λόγια.

Το εξώφυλλο πάλι είναι πολύ όμορφο, αλλά ένα περιοδικό δεν κρίνεται μόνο για το εξώφυλλό του, αλλά κυρίως για το περιεχόμενό του. Θα απογοητευτώ πάρα πολύ, εάν πάλι η ανατύπωση του Ρόσα είναι η μόνη αξιόλογη ιστορία, γιατί πολύ απλά το τεύχος και πάλι δεν θα αξίζει τα λεφτά του. Υπάρχουν τόσες ιστορίες, που δεν έχουν μπει στο περιοδικό, ξαναλέω. Μου έρχονται κάποιες ερωτήσεις στο μυαλό:

  • Τι απέγινε ο Φαντομίας;
  • Σχεδιαστές όπως ο Ντάνιελ Μπράνκα, ο Σήζαρ Φεριόλι Πελάεζ πού πήγαν;
  • Γιατί δεν βάζουν υλικό από τους νεότερους όπως τον Κάστυ, τον Μοττούρα;
  • Γιατί δεν μπαίνουν ανατυπώσεις (αφού τώρα θέλουν ανατυπώσεις) παλιών και δυσεύρετων ιστοριών; Επειδή ο Ρόσα πουλάει;

Αρκετοί σκέφτονται ότι, επειδή οι ιστορίες που έχουν βάλει μέχρι τώρα, συμπίπτουν με αυτές που έχουν ως αφίσες για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, τότε το ΚΟΜΙΞ θα συνεχίσει με ανατυπώσεις ιστοριών του Ρόσα όλο το χρόνο, με αυτές που φαίνεται στο ημερολόγιο ανά μήνα ως αφίσες. Προσωπικά δεν θέλω να το πιστέψω αυτό και ευελπιστώ να μην ισχύσει! Εάν συνεχίσουν με το ρυθμό που πάνε με τις ανατυπώσεις του Ρόσα ως κύριες ιστορίες, δεν θα κάνει καθόλου καλό στο περιοδικό. ΚΟΜΙΞ δεν είναι μόνο Ρόσα και Μπαρκς… Είναι και άλλοι σχεδιαστές. Πολύ σοφό και σωστό αυτό που απάντησε ο ίδιος Καρλ Μπαρκς στο περιοδικό Walt Disney Comics & Stories το 1989, όταν ερωτήθηκε τι πορεία πρέπει να πάρει εκείνο το περιοδικό τότε; Ανατυπώσεις ιστοριών του μαζί με το Φλούντ Γκότφρεντσον; Ή εισαγωγή και νέων σχεδιαστών;

Walt Disney's Comics (and Stories) 542 - 51

Με λίγα λόγια, αναφέρει πως οι ιστορίες αυτού και του Γκότφρεντσον είναι καλές και υπέροχες, και αισθάνεται κολακευμένος από την αφοσίωση των αναγνωστών, όμως το περιοδικό δεν θα έπρεπε να αναλωθεί εκεί! Αλλά να δημοσιεύει νέους σχεδιαστές που χρειάζονται αναγνώριση. Και αυτό γιατί κάποια από τις ιστορίες τους, που διαβάζουμε σήμερα, μπορεί να γίνει κλασική στο μέλλον, όπως συνέβη και με τον ίδιο τον Μπαρκς. Και έτσι άκουσαν το Μπαρκς. (Πράγματα που ειπώθηκαν και στο GreekComics από τον αγαπητό μου φίλο PhantomDuck)

Εν τέλει, το ΚΟΜΙΞ δεν πρέπει να γίνει ένα περιοδικό ανατυπώσεων. Δεν λέω, οι ανατυπώσεις καλές είναι, όταν πρόκειται για πολύ παλιές ιστορίες ή για ιστορίες που δύσκολα βρίσκονται. Στην τελική, εάν θέλουν να μπουν οι ιστορίες του Ρόσα στο περιοδικό, ας μπαίνουν ως δευτερεύουσες και όχι να κλέβουν τη θέση της κύριας ιστορίας. Αυτό που γίνεται τώρα και εάν συνεχίσει να γίνεται, εάν επαληθευτούν οι υποψίες μας, τότε θα διώξουν πολύ κόσμο (και μιλάω για τους παλιούς αναγνώστες). Το θεωρώ χαζό, πάντως, να διώξεις παλιούς αναγνώστες, όταν μπορείς να ικανοποιήσεις και τις δύο μεριές. Οι ιστορίες του Ρόσα είναι υπέροχες, και το λέω αυτό ως μεγάλος φαν του, αλλά ο τρόπος, με τον οποίο χρησιμοποιούνται και παρουσιάζονται τώρα μέσα στο περιοδικό είναι το πρόβλημα. Αυτό, που πολλοί περιμένουμε από την Καθημερινή για τον Ρόσα, είναι μια αξιοπρεπής Βιβλιοθήκη με κείμενα και όχι ανατυπώσεις στο ΚΟΜΙΞ.

Σύμφωνα με τα παραπάνω… Ποια είναι η γνώμη σας;

Όλες τις προηγούμενες παρουσιάσεις μπορείτε να τις βρείτε εδώ.

ΚΟΜΙΞ, ΚΟΜΙΞ Wiki

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.